Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
skvmac

Patent gebied zo groot mogelijk uitzetten? Hoe?

Recommended Posts

Goedendag allen,

 

'Ik heb een idee!'. Dat hebben we als ondernemer vaak genoeg geroepen. Maar waarschijnlijk hebben we dit nog vaker gehoord van mensen (niet ondernemers). Er is niets mooiers dan uiteindelijk een idee ook daadwerkelijk op de markt te brengen. Uiteraard willen wij niet dat iemand anders aan de haal gaat met ons idee. Daarvoor hebben we natuurlijk het patentrecht maar hoe werkt die nou exact op specifieke vlakken? Daar heb ik wat vragen over. Hierbij dus mijn verhaal.

 

Jaren geleden had ook ik een idee. Sterker nog, WEER een idee. Ik heb het in gedachte gehouden en eigelijk nooit wat mee gedaan. De laatste paar maanden begon het toch weer te knagen en ben ik allereerst onderzoek gaan doen in hoeverre dit ergens te vinden was. Ik kon het nergens vinden. Ik heb dus besloten om te beginnen met het produceren van een sample. Veel fabrikanten konden het niet voor elkaar krijgen en één van de fabrikanten tipte me voor een richting van het soort fabrek waar ik misschien wel kans van slagen zou hebben. Ik besloot daarop te handelen en had al snel een hit en korte tijd daarop een sample. Het product is klaar voor massaproductie.

 

Ik bleef ondertussen onderzoek doen in de markt. Tot mijn verbasing kwam ik gisteren met enkele andere zoekwoorden iemand op het spoor in US die hetzelfde product heeft. Toch zijn er verschillen. Zo produceert hij zijn product van een hele goedkope materiaal waardoor hij het voor heel goedkoop verkoopt en is mijn focus om het product te positioneren in het hogere segment als luxe accessoire en gebruik ik dus ook veel duurder materiaal. Ik weet niet in hoeverre zijn product anders gefabriceerd is los van het materiaal. Mijn 'hoop' voor het verkopen van mijn product in de US markt ( één van de markten waar ik patent aanvraag zou indienen) kwam even in twijfel, maar mijn vraag is in hoeverre? Dit brengt me bij mijn eerste (sub) topic vragen.

 

1. In hoeverre maak ik nog kans op een patent in de US? Zoals ik net aangaf is mijn product gemaakt van een heel andere materiaal. Ik heb zijn product niet van dichtbij kunnen bestuderen dus weet ook niet in hoeverre de wijze waarop het geproduceerd is anders is. Het einddoel van het product heeft echter wel dezelfde purpose. Wat moet ik doen? Gewoon een poging wagen en indienen? Of zal ik eerst hier met iemand over in beraad moeten gaan?

 

2. Het bedrijf is vanaf 2014 bezig en lijkt ook meer op een hobby project. Er zijn geen verkoopppunten, aan de social media kan je zien dat er geen plan en structuur is. In 2017 zijn er ongeveer 5 postst gedeeld, in 2018 rond de 9 en in 2019 rond de 20. Op een post hebben ze gemiddeld 5 likes en een paar opmerkingen die overigens lijkt op een bot reactie. Ik verbaas me over het feit dat ze zoveel kansen laten liggen. Maargoed. Hierover valt te twisten omdat we het allemaal anders zien als ondernemer.

Wat als ik in andere landen en sterke brand opbouw en vervolgens in dat land aan de slag ga? Indien zij vinden dat mijn product hun patent schendt zouden ze moeten gaan procederen. Wat als ze dit niet kunnen omdat ze bijvoorbeeld het geld niet hebben ervoor? Kan je ze dan als het ware 'wegvagen'? Ik de praktijk is het vaak gebeurd dat grote bedrijven er met een idee van een kleine speler vandoor zijn gegaan omdat deze niet in staat was te procederen tegen hun.

 

3. Ik zal vooral online gaan verkopen. Uiteraard worden de mogelijkheden nog immens groter wanneer ik met lokale verkooppunten ga werken. Kan ik nog steeds via mijn webshop (gevestigd in Europa) producten verkopen aan klanten in de US?

 

Dat ik het product in US tegenkwam gisteren was een kleine domper, maar de rest van de wereld is gelukkig nog groot genoeg :) Het liefst wil je iets als een wereldwijde patent, maar dat is zowat onbetaalbaar en niet te overzien. Ik wil nu in ieder geval Europa hebben. Hoe ga ik aan de slag? Ik heb weleens gelezen over begin eerst met NL. Maar dit is geen product die enkel gericht is op de Nederlandse markt. Het kan internationaal verkocht worden. 

 

4. Ik wil dan ook het liefst meteen Europa dekken want ben bang dat als ik begin met NL aanvraag en pas daarna naar de rest van Europa kijk er misschien iemand dan patent aanvragen gaat doen voor die andere landen? Is dat in deze setting mogelijk? Is het daarom beter om metteen EU in te dekken? Kan dat en hoe?

 

5. China staat natuurlijk bekend als de hoofdstad van het namaken van producten. Doe ik er verstandig aan om ook daar patent te nemen? Voorkom ik met het nemen van een patent in China dat het product daar nagemaakt wordt? Zo heb ik bijvoorbeeld gezien dat het bedrijf Glamcor een patent heeft in China. Op Chinese marktplaatsen heb ik tot nu toe dan ook geen enkele leverancier gezien die het betreffende product verkoopt. Ik kon in de zoekmachine een oude hit vinden van de betreffende producten van Glamcor op Alibaba, maar de producten waren inmiddels verwijderd. Ik denk dat dit door hun patent komt in China.

 

Lekker kort verhaal zoals je ziet. Ik hoop dat er wat antwoorden uitkomen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals altijd ... lang van stof.

 

Wat betreft de titelvraag als ook de inhoudelijke vragen ... daar is zelf toch ook wel een antwoord op te vinden ?

 

“Een bekende uitdrukking is: Ondernemen is een werkwoord. Van ondernemers mag een flinke portie eigen initiatief verwacht worden. Laat bij het stellen van je vraag dus blijken wat je zelf al hebt gedaan om het antwoord te vinden en waar je vastloopt. Een bericht kan worden gesloten als de vraag eenvoudig zelf op te zoeken is.”


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je hebt veel vragen, en die zijn niet allemaal gemakkelijk te beantwoorden. Je zou eigenlijk met je concrete idee bij een octrooigemachtigde langs moeten gaan.

 

Maar hier in het kort een poging:

1) Je kunt geen patent krijgen op iets wat al bestaat of op andere wijze bekend is, waar ook ter wereld. Dat betekent dat je een Chinees, US, Europees, etc patent op je productconcept wel kunt vergeten.  Het is wat dat betreft irrelevant of het al in de US of in Equador of in Friesland op de markt is.

 

2) Natuurlijk is het zo dat als er iets anders is aan jouw product, of aan de maakwijze daarvan, je daar wel een patent op zou kunnen aanvragen. Dat verschil moet dan wel onverwacht technisch effect hebben. Alleen plastic door leer vervangen zal niet voldoende zijn.

 

3) Op 1 zijn wel een paar uitzonderingen. Zo kan een octrooiaanvraag toegekend worden als de onderzoeker-ambtenaar een fout maakt. In een aantal landen (NL,BE bijv) krijg je altijd een patent. Maar daar heb je dan in de praktijk niets aan, want het is niets waard, de eerste de beste keer dat je het patent wilt gebruiken zal de tegenstander het nietig laten verklaren omdat het ongeldig toegekend is, en daar zal hij dan ook succesvol in zijn.  Daar heb je dus niets aan.

 

4) Je kunt inderdaad in NL beginnen, en dan heb je een jaar de tijd om de aanvraag uit te breiden naar andere landen, en krijg je fictief in die andere landen dezelfde indiendatum als in NL (om het maar even heel versimpeld uit te leggen).

 

5) Je moet een patent zien als een investering. Als de exclusiviteit die je ermee krijgt zakelijk meer waard is dan de kosten ervan, moet je het doen, anders niet. Dat geldt voor China, maar net zo hard voor NL.

 

6) Je lijkt te denken dat je je product niet in de US mag verkopen. Dat is lang niet zeker. Dat ligt eraan of dat andere bedrijf een patent heeft, en wat er precies in dat patent staat.

 

7) er wordt een hoop onzin verteld over patenten, over kleine ondernemers tegen grote ondernemers, over diefstal van ideeen, over kosten en wegvagen etc. Dat zijn allemaal extreme gevallen, alleen die komen in het nieuws. Over het algemeen werkt het patentsysteem goed, en kun je het voor je eigen voordeel gebruiken. Maar dan moet je wel het systeem begrijpen (en dat lijkt bij jou niet het geval te zijn) of een specialist in de arm nemen.


Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 270 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept