Jump to content
Badabigboom
Verberg

Btw Italie, "fuori campo IVA"

Ik bied software in de cloud aan. Een Italiaanse organisatie wil een abonnementje afnemen (200 euro). Ik doe verder geen zaken met Italie en zit dus onder het grensbedrag qua zakendoen met Italie, zodat ik Nederlandse btw-percentage kan heffen. Aangezien zij geen btw-identificatienummer hebben, breng ik Nederlandse 21% btw in rekening.

 

Nu blijkt de organisatie aan de Italiaanse overheid gelieerd te zijn. Zij zijn niet btw-plichtig, en geven aan dat er een speciale wet is in Italie waardoor je aan niet-btw-plichtige organisaties ook geen btw in rekening hoeft te brengen. Dus ik zou volgens hun de 21% niet in rekening moeten brengen (en dus niet om de normale reden van "VAT reverse charge" maar ivm de Italiaanse wet dat niet-btw-plichtige-organisaties geen btw hoeven te betalen.

 

Hoe zit dit? Is de speciale wet alleen van toepassing op in Italie binnenlanse transacties? Of ook voor mij als Nederlands bedrijf?

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

"Software in de cloud" aanbieden in de vorm van abonnementen lijkt mij typisch een geval van een z.g. elektronische dienst qua omzetbelasting.

 

Deze dienst wordt dan sowieso belast in het land van de afnemer. Mocht de afnemer dus over een geldig BTW nummer beschikken, dan word de BTW verlegd (zoals ook bij alle normale B2B diensten).

Zo niet, dan is Italiaanse BTW verschuldigd. Dit omdat er een uitzondering op de hoofdregel (B2C diensten belast in het land van de dienstverrichter) geldt bij diensten voor o.a. elektronische diensten.

 

Merkwaardige "speciale wetten in Italië" hebben geen werking op dit soort (Europese) omzetbelastingregelingen verder. Ik zou de meningen van de plaatselijke betrokkenen dan ook persoonlijk met een korrel zout nemen. Je moet tenslotte hier in NL verantwoording afleggen. 

 

Er is trouwens geen "grensbedrag" bij diensten, wel bij afstandsverkopen (maar dat is dit dus niet).

 


"What, me worry?"

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ah, ja het lijkt erop dat zo lang je onder de 10.000 per jaar zit aan zakendoen met andere EU-landen, dat je gewoon NL % in rekening mag brengen en je de transacties niet per MOSS hoeft door te geven. Zoals ik het begrijp hoef je je keuze alleen kenbaar te maken als je van deze standaard wil afwijken: dus als je toch het btw-% van het land van de afnemer in rekening wil brengen, ondanks dat je onder de 10.000 grens zit.

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 243 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept