Jump to content
Mikky Vrolijk
Verberg

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

vraag

De één noemt zich zzp'er, de ander freelancer of mkb'er. Maar wanneer ben je nu eigenlijk ondernemer voor de Belastingdienst?

Wat is het verschil tussen ondernemer voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de btw? En wanneer bent je ondernemer voor KVK?

'Ondernemer' is net als 'zzp'er', 'freelancer' en 'mkb'er' geen rechtsvorm. Toch is het belangrijk om te weten of de Belastingdienst en KVK u als ondernemer zien: je hebt dan namelijk verplichtingen én misschien ook financiële voordelen.

 

Check of je aftrekposten en speciale regelingen mag gebruiken

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je speciale regelingen gebruiken. Bijvoorbeeld de ondernemersaftrek, de mkb-winstvrijstelling, verschillende startersregelingen en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat mag bij bepaalde regelingen alleen als je ook voldoet aan het urencriterium.

Door de speciale regelingen betaal je minder belasting. Het kan dus voordelig zijn om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Maar let op: lang niet iedereen die ondernemer voor de inkomstenbelasting wil zijn, is dat volgens de Belastingdienst niet.

 

TIP:

Of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, hangt dus af van jouw situatie. Het ene jaar kun je ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn en het andere jaar niet. Met de OndernemersCheck krijg je hiervan een goed idee. Overleg bij twijfel met een fiscaal dienstverlener of met de Belastingdienst.

 

Let ook op de wet DBA!

Bij de wet DBA gaat het om de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer bij 1 opdracht. Centraal staat de vraag of er sprake is van loondienst? Want, de criteria om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, zijn anders dan de criteria van de wet DBA.

 

En dan is er ook nog de resultaatgenieter (geen ondernemer).

Je verkoopt producten of levert tegen betaling diensten en je kunt winst verwachten. En je bent volgens de Belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dan ben je 'resultaatgenieter'. Jouw inkomsten tellen dan als resultaat uit overig werk.

Als resultaatgenieter heb je geen recht op de speciale regelingen voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Maar, misschien bent je wel ondernemer voor de btw? 

 

Zie voor meer informatie en doorlinks naar meer uitgebreide uitleg deze pagina van Ondernemersplein.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 318 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept