Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Nafets01

Lege BV starten zonder activiteiten

Recommended Posts

Hoi,

 

Al ruimte tijd lees ik mee met allerlei topics op dit forum, fantastisch hoe hier kennis en advies gedeeld wordt!

Nu heb ik een vraag waarop ik zo snel geen antwoorden kan vinden, noch via Google noch op dit forum. Het gaat om het volgende:

 

Wij (3 vennoten, 3 personeelsleden) doen onze werkzaamheden vanuit een VOF, wij werken in de cultuursector. Momenteel is omzetten naar BV financieel nog niet interessant/haalbaar maar wel gewenst. De verwachting is dat we daar over een jaar klaar voor zijn. Echter zou het voor ons voordelig zijn om wel al een BV te starten omdat veel grotere fondsen in onze sector eisen dat je vanuit een BV opereert én dat de BV reeds minstens één of twee jaar bestaat. Als we zouden wachten tot we klaar zijn voor omzetting VOF naar BV, zouden we vervolgens nog één of twee jaar moeten wachten voordat we de genoemde fondsen kunnen aanvragen. Om dit op te vangen onderzoeken wij de mogelijkheden om alvast een BV te starten, waar niets mee zal gebeuren het eerste jaar. Ik ben me bewust van kosten voor notaris, jaarrekening etc. Wij zullen onszelf geen loon uitkeren uit de BV, en dus ook niet voldoen aan minimum DGA salaris. Zal dat problemen opleveren? Andere aandachtspunten?

 

Bij voorbaat dank!

Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vraag mij werkelijk af of de 'grotere fondsen' onder de indruk zullen zijn.

 

Het lijkt mij dat zij sowieso de jaarrekeningen willen zien (vandaar de eis van het bestaan van enkele jaren, zou ik denken dan) en wanneer deze uitsluitend nullen bevatten kan ik mij amper voorstellen dat zij beginnen te applaudisseren.

 

Dus volgens mij lost dit niks op.

Maar wie weet.


"What, me worry?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Stefan,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

In algemene zin: "zo werkt het niet".  Het gaat niet om of een BV toevallig al 1 of 2 jaar geleden is opgericht, maar dat deze al 1 of 2 jaar  actief is. 

 

Je zult dus een keuze moeten maken: of eerder overstappen naar de BV en accepteren dat je daardoor wat fiscaal voordeel misloopt, of later overstappen en dan alsnog  1 of 2 jaar moeten wachten. 

 

Het DGA salaris hoeft daarin niet per sé een belemmering te zijn : als er te weinig winst is, kun je dit salaris in overleg met de belastingdienst (schriftelijk verzoek met onderbouwing!) matigen tot het minimumloon , of wellicht is voor jullie sector aan te tonen dat het gebruikelijke loon toch al lager ligt . 

Een gebruikelijk loon hoeft namelijk geen € 45.000 te zijn: dat is alleen maar een grens waarbij de bewijslast of een bepaald salaris daadwerkelijk gebruikelijk is, verschuift van jou naar de belastingdienst. Als voor jouw sector dus een lager loon gebruikelijk is mag je dat toepassen, alleen ligt dan de bewijslast bij jou 

Los daarvan: je bent helemaal niet verplicht om het salaris ook daadwerkelijk uit te te keren, zolang je de loonheffing maar afdraagt :winking-face:

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor jullie reacties!

 

Quote

"Ik vraag mij werkelijk af of de 'grotere fondsen' onder de indruk zullen zijn."

Quote

"In algemene zin: "zo werkt het niet".  Het gaat niet om of een BV toevallig al 2 jaar geleden is opgericht, maar dat deze al 2 jaar actief is."

 

Dat realiseren wij ons natuurlijk ook. De gedachte is dat het geen kwaad kan als het niet teveel kosten oplevert... Liefst zetten we de VOF met terugwerkende kracht nog voor Q3 om naar een BV, maar het is onzeker of we dat redden.

 

Quote

"zo werkt het niet"

: weet ik ook, maar wij werken op dit moment soms voor minder dan minimum loon met hart en ziel aan allerlei projecten en moeten hier en daar zoeken naar mogelijkheden om zo efficient mogelijk met (de vele) regeltjes om te gaan. De eis van 1 of 2 jaar zou groei kunnen belemmeren. Maar dat is inderdaad aan de fondsen, en die regel is er natuurlijk niet voor niets.

 

Nogmaals dank,

Stefan

Edited by Nafets01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 100 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept