Jump to content
Johannes89
Verberg

Ziektewet (UWV) + eigen bedrijf (eenmanszaak)

vraag

Hallo,

 

Ik heb een vraag over de volgende combinatie: Ziektewet (UWV) + eigen bedrijf (eenmanszaak)

 

Ik ben op dit moment ziek van mijn baan in in de techniek met een 30-uren contract dat eind maart 2020 afloopt. Ik zal waarschijnlijk daarna de ziektewet ingaan (ziek uit dienst). Wanneer ik beter ben heb ik nog totaal geen zicht op, helaas. 

 

Zelf ben ik niet bezig met mijn bedrijf (bestaat sinds 2010) vanuit mijn eenmanszaak heb ik een aantal mensen op payroll basis werken die geheel zelfstandig hun werkzaamheden uitvoeren bij klanten. Op de gewerkte uren zit een marge die uiteindelijk voor mij is. 


Graag zou ik antwoord willen op ondersteunde vragen.

 

Moet ik bij de inkomstenopgave in de ziektewet de inkomsten opgeven die ik heb vanuit mijn eenmanszaak? 

 

Ik heb gelezen dat op een site van de UWV dat de inkomsten uit zelfstandige arbeid die je al had voor je ziekmelding en die doorlopen niet worden gekort op de Ziektewet-uitkering. Alleen bij een vermeerdering van inkomsten na de ziekmelding korten we het meerdere wel op de Ziektewet-uitkering. 

 

De inkomsten verschillen natuurlijk per week/maand/jaar. Kijken jullie hierbij naar het gemiddeld jaarinkomen uit zelfstandige arbeid van het jaar voor de ziekmelding? 

 

Zijn er verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden als ik bij het UWV in de ziektewet kom en een eenmanszaak heb waaruit inkomsten voortvloeien terwijl ik zelf niets doe aan de eenmanszaak? 

 

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, het is vrij complex allemaal...

Alvast bedankt!!

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

De uren die je naast je loondienst werkte worden bij werkloosheid volgens mij gezien als vrijgestelde uren. Aangezien je zelf zegt dat je daar eigenlijk geen tijd aan kwijt bent, heb je ook geen vrijgestelde uren. Dat betekent overigens ook dat je daarvoor geen ondernemersaftrek hebt mogen toepassen in de inkomstenbelasting.

 

Als je vervolgens meer uren gaat maken als ondernemer wordt de uitkering op basis van je fictieve uurloon gekort (dus niet op basis van daadwerkelijke winst). Als je dus 0 uren zelfstandig werkte en daarna nog steeds 0 uren als zelfstandige blijft werken, maar de winst gaat desondanks omhoog, dan wordt je in de huidige systematiek dus niet gekort op je uitkering.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 244 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept