Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Vertigo11

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook nodig voor Holding BV?

Recommended Posts

Beste, 

 

Ik heb een vrij standaard BV structuur van -> ik als natuurlijk persoon -> ben 100% aandeelhouder van eigen Holding BV -> de Holding BV is deels eigenaar van 1 werkBV, en volledig eigenaar van een andere werkBV -> de Holding BV verricht soms werkzaamheden voor andere BV's waar geen aandeelhouderschap voor is (zie punt 3).

 

Naast aandeelhouder/bestuurder van de werkBV's, factureer ik managementfee's aan deze werkBV's gezien mijn directie rol.

Voor elk van de werkBV's heb ik de benodigde verzekeringen afgesloten (ik doel primair op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor deze vraag).

 

Mijn vraag is of ik ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor mijn Holding BV moet regelen gezien:

1. Ik management werkzaamheden doe voor de werkBV waarvan ik 100% aandeelhouder ben, als ik deze ooit verkoop, zou er in theorie ooit door de nieuwe eigenaar met terugwerkende kracht een claim gedaan kunnen worden?

 

2. Ik management werkzaamheden doe voor de werkBV waarvan ik deels aandeelhouder ben, de andere aandeelhouders zouden dan een claim kunnen doen op mij (op de holding)?

 

3. Ik ook af en toe management-services verricht voor werkBV's waar ik geen aandeelhouder ben (bedrijven binnen mijn persoonlijke netwerk die soms om hulp vragen)?

 

Alvast bedankt

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nee, maar je holding als medeverzekerde opnemen op de polis van de werkmij kost niets extra.

 

2. Nee, kwestie van goede overeenkomsten en goede verzekering werkmij. Wat je wél moet regelen is bestuurdersaansprakelijkheid

 

3. Ja. Vooral beroepsaansprakelijkheid en secundair bestuurdersaansprakelijkheid als je ook werkzaamheden als bestuurder uitvoert (ongeacht of je ook daadwerkelijk procuratie hebt / bestuurder bent) . Waarom doe je dat overigens niet vanuit werkmij of andere werk-bv: in een holding moet je geen activiteiten met operationele risico’s uitvoeren


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Norbert, vooral de bestuurdersaansprakelijkheidverzekering was ik nog niet bekend mee. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden, Vertigo11 zei:

vooral de bestuurdersaansprakelijkheidverzekering was ik nog niet bekend mee. 

 

3 aanvullende tips:

 

Ad 1) uitlooprisico vooraf inkopen tbv insolventie bij werkmij met veel vreemd vermogen en/of veel personeel

Voor een werkmij waar je volledig eigenaar van bent (of in ieder geval managementcontrol over hebt) vind ik het meestal niet zo spannend. Alleen bij veel vreemd vermogen en/of veel personeel is het aan te raden vanwege bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement. Zorg dan wel dat je vooraf een uitloopdekking  (van meestal 5 jaar) inkoopt, want anders heb je na faillissement nog niets aan de verzekering, terwijl dan de kans op en de gevolgen van een claim het grootst zijn

 

Ad 2)  meeverzekeren "externe bestuurders" voor activiteiten voor bedrijven waarin je geen management controle / meerderheidsaandeel hebt 

Een standaard Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de aansprakelijkheid voor bedrijven waarin je een meerderheidsbelang/managementcontrole hebt. Het is  mogelijk om juist ook de onder punt 2 genoemde deelnemingen mee te verzekeren: daar ligt namelijk vaak het grootste risico (enerzijds omdat je geen volledig zicht hebt, anderzijds vanwege interne aansprakelijkheden). Deze dekking heet "externe bestuurders". 

 

En tot slot: ad 1 en 2: dit laat zich combineren in 1 dekking, af te sluiten op jouw holding, die mede de bestuurdersactiviteiten voor de (minderheids)deelnemingen afdekt. Vraag er naar bij de betere adviseur. 

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de aanvulling, ik was zelf in de veronderstelling dat de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering een verzekering was die de werkmij afsloot (als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) voor haar bestuurders. Maar ik begrijp uit jouw 2e punt dat die ook op de Holding kan, of juist moet? 

 

Met het scenario dat ik onder mijn holding meerdere werkbv's heb lijkt het uiteraard logischer om dit eenmalig op de holding te regelen dan op iedere werkbv een losse verzekering, mits dit mogelijk is.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minuten geleden, Vertigo11 zei:

Maar ik begrijp uit jouw 2e punt dat die ook op de Holding kan, of juist moet? 

 

Beide kan, maar op jouw holding is voor jou véél veiliger

 

Het verschil is dat je in het ene geval (op Holding tbv alle onderliggende werkmijen inclusief minderheidsdeelnemingen: Externe bestuurders) automatisch verzekerd bent tegen bestuurdersaansprakelijkheid, terwijl je anders niet alleen op iedere werkmij een dekking moet afsluiten maar - bij minderheidsdeelnemingen - ook nog maar moet afwachten óf er dekking is en wat de kwaliteit daarvan is (met name na onverhoopt faillissement).

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Norbert Bakker Concluderend dan:

 

Ik ga verder kijken naar de bestuurdersaansprakelijkheidverzekering (met 5jr uitloop, evt inloop, externe bestuurders, incl onderliggende)  voor mijn holding.

De bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidverzekeringen sluit ik dan alleen af op de werkmij's en niet op mijn holding.

 

Ik zie bij veel verzekeraars de bestuurdersaansprakelijkheidverzekering wel als onderdeel van de bedrijfsaansprakelijkeidsverzekering/pakket, is het los aanvragen van deze verzekering (zonder bedrijfs/beroepsverzekering) wel gangbaar of wordt dit echt een maatwerk verhaal bij alleen gespecialiseerde intermediairs/verzekeraars?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

46 minuten geleden, Vertigo11 zei:

is het los aanvragen van deze verzekering (zonder bedrijfs/beroepsverzekering) wel gangbaar

Gangbaar en gebruikelijk. Je kunt het wel beide aanvragen bij de specialisten/marktleiders (met name Markel, AIG, Chubb, Hiscox HDI, Liberty en Starstone), maar je zult ieder onderdeel los moeten beoordelen op prijs/kwaliteit en passende dekking

 

46 minuten geleden, Vertigo11 zei:

of wordt dit echt een maatwerk verhaal

Of maatwerk nodig is of dat een standaard aanbieding volstaat hangt af van oa balanstotaal, eigen vermogen (en mate goodwill daarop) en of alle deelnemingen op moment van aanvraag 2 jaar of langer bestaan en of er 2 achtereenvolgende jaren geen sprake is geweest van operationeel verlies.

(Vraag is ook of er wel standaarddekkingen zijn met zowel uitloop inclusief faillissementsrisico als dekking voor externe bestuurders/minderheidsdeelnemingen, ik ken ze zo 1 2 3 niet...)

 

46 minuten geleden, Vertigo11 zei:

bij alleen gespecialiseerde intermediairs/verzekeraars?

Sowieso gespecialiseerde verzekeraars (de eerder genoemde Markel, AIG, Chubb, Hiscox HDI, Liberty en Starstone) , en omdat dit allemaal intermediairverzekeraars zijn die niet rechtstreeks met eindklanten zaken willen en mogen doen krijg je er - als je die niet zelf vooraf kiest - hoe dan ook een intermediair bij In dat geval is een gespecialiseerde intermediair of in iedere geval eentje met kennis van en ervaring met de materie wel zo prettig... 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 270 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept