• 0

Wet- en regelgeving servies

Beste,

 

Ik wil een start-up oprichten die (RVS) servies inkoopt bij een Chinese fabriek en verkoopt op de Nederlandse/ Europese markt. Servies is een Food contact materiaal en moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Na veel gegoogle ben ik inmiddels het spoor bijster, waar het servies (schalen, bekers etc.) aan moeten voldoen. 

Kan iemand mij vertellen, welke wet- en regelgeving/ certificerings-eisen voor de fabriek een vereiste zijn voor de Nederlandse ( en eventueel Europese markt)? En heeft mijn onderneming nog certificeringen etc. nodig om het servies te mogen verkopen? Tot slot, dient het servies eerst nog door een testinstituut getest te worden of kan het direct aangeboden worden op de webshop?

 

Product certificeringen (CE/EU, CIQ, FDA, SGS, LFGB, EEC)

 

Management certificering (ISO9001, ISO14001, BSCI)

 

Alvast heel erg bedankt!

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hartelijk welkom op HL!

 

Ik heb een beetje de indruk dat jij jezelf hebt ´overgoogeld´, ondanks dat ik niet veel weet over het importeren van servies hoop ik dat je hier wat wijzer van wordt. Laten we beginnen met de afkortingen:

 

  • Het CE keurmerk is (voor zover ik weet) niet van toepassing op servies.
  • CIQ (China Inspection and Quarantaine) is voor jou niet van toepassing, wellicht wel voor jouw leverancier (maar dat lijkt me niet).
  • FDA (Food and Drug Administration) is de inspectiedienst van de USA, dus ook niet van toepassing.
  • SGS (Société Générale de Surveillance) is een bedrijf welke goederen en processen test en keurt, zoals het Belgische Bureau Veritas. Certificaten, inspecties en keuringen van dit soort bedrijven kunnen je ondersteunen, maar zijn doorgaans niet verplicht.
  • LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände-und Futtermittelgesetzbuch) is de Duitse uitwerking van de Verordening (EG) nr. 1935/2004 .
  • EEC (Europian Economic Community) is de Engelse equivalent van de EEG (Europese Economische Gemeenschap)

 

Het grootste gedeelte van bovengenoemde afkortingen zijn voor jou niet van toepassing.

 

Waar je op moet letten is dat het product voldoet aan de Verordening 1935/2004/EU (zie bovenstaande link), Je producten kunnen getest worden door de SGS of bureau Veritas, of dit verplicht is durf ik niet te zeggen. Simpel gezegd is het belangrijk dat je product niet reageert of effect heeft op de voedingsmiddelen die ervan genuttigd worden, denk hierbij aan verandering van fysieke eigenschappen (stukjes metaal in het voedingsmiddel), maar denk ook aan verandering van de organoleptische  eigenschappen (kijken, ruiken, voelen, proeven). Natuurlijk zou het mogelijk kunnen zijn dat er microbiologisch bederf op treed, maar dat is in beginsel allemaal meetbaar. 

 

Het kan behoorlijk in de papieren lopen om dit soort dingen te testen, dus misschien (als dat een optie is) kan je zelf de huis, tuin & keuken testjes verrichten. Denk hierbij aan de organoleptische test, houdbaarheidstest, en dergelijke. Laat hierbij je gut feeling spreken. Indien er significante veranderingen zijn ten opzichte van het niet gebruiken van het servies, dan kun je ervan uitgaan dat je servies niet aan de geldende Europese norm(en) voldoet.

 

Dan door naar de ISO, de ISO laat zich vertalen naar: Zeg wat je doet, doe wat je zegt, bewijs dit. Gezien je van buiten de EER importeert, wordt jij gezien als de fabrikant, waardoor jij aansprakelijk bent. Voor zover ik weet kan jij die aansprakelijkheid niet verleggen (natuurlijk kan je proberen de fabrikant aansprakelijk te stellen, maar dat is een ander verhaal). Wat voor jou belangrijk is, is dat jij kunt bewijzen dat je aan de geldende Europese norm(en) kunt voldoen (Verordening 1935/2004/EU). Het zou je dus kunnen helpen als de fabrikant beschikt over een ISO norm, maar dit vrijwaart jou niet van je aansprakelijkheid en/of verplichtingen.

 

Als laatste; wordt het servies al geïmporteerd in de EER (Land maakt niet uit)? Dit kan je namelijk een hoop gedoe schelen..

 

Succes! 

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, EliseR zei:

Kan iemand mij vertellen, welke wet- en regelgeving/ certificerings-eisen voor de fabriek een vereiste zijn voor de Nederlandse ( en eventueel Europese markt)?

Voor informatie zie:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Voedselcontactmaterialen en verdere verwijzingen.
Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Jajaja Jeroen en Cosara, ontzettend bedankt voor jullie reactie.

 

Jajajaja Jeroen, ik ga de Verordening (EG) nr. 1935/2004  doorlezen. Bedankt ook voor de uitgebreide uitleg en de praktische tips!!!

 

Cosara, bedankt voor de link! Ook hier zal ik me verder gaan inlezen.

 

Super tof dat jullie vreemden bereid zijn te helpen. Dit heeft mij wel geïnspireerd om te kijken of ik ook iets kan bijdragen.

 

aangepast door EliseR
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Zie EC1935/2004 en EC2023/2006.

 

Serviesdelen zijn producten en rvs is een materiaal, hehe...

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 287 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.