loading
Ga naar inhoud
JacobD
Verberg

eigen woning gebruiken voor eenmanszaak

vraag

Goedemiddag, 

 

Ik heb een eenmanszaak en tevens 2 panden die ik privé bezit. In het pand met hypotheek woon ik en sta ik ook ingeschreven, op het andere pand heb ik geen hypotheek en heb ik mijn eenmanszaak gevestigd en gebruik ik 100% zakelijk. 

 

Mijn vraag is: kan ik vanuit de zaak huur betalen aan mezelf als privé-persoon voor het zakelijk gebruik van de woning waar ik mijn eenmanszaak heb gevestigd? En zo ja, hoe werkt dat dan belastingtechnisch? Moet ik mijn eenmanszaak een factuur sturen als privé-persoon? En valt de huur dan in box 3?  

 

Alvast bedankt voor de reactie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob  

Link naar bericht
Delen op andere sites

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je kunt geen factuur aan jezelf sturen. De eenmanszaak ben je zelf namelijk. Of je de kosten mag aftrekken voor het zakelijke gebruik van de woning hangt af van de keuze die je maakt bij het begin van je onderneming óf het moment van ingebruikname van de woning. Als je destijds geen keuze hebt gemaakt, wordt aangenomen dat het gebruik volledig privé is en kun je dat alleen nog in zeer uitzonderlijke gevallen veranderen  (bijvoorbeeld meer dan 90% zakelijk gebruik).


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Prins, 

 

Bedankt voor je reactie. Ik heb begrepen dat het anders zou zijn indien er sprake was van een BV ipv een eenmanszaak? Ik heb echter ook begrepen dat dat ook niet heel gunstig is, aangezien de huurinkomsten dan in box 1 vallen. Wat is wijsheid, moet ik dan maar het pand verhuren aan een externe partij en zelf ook ergens anders gaan huren? Want daar wordt je min of meer wel toe gedwongen lijkt het. 

 

Alvast bedankt voor de input. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob  

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je wordt nergens toe gedwongen. Het is een rekensom die volgens mij links- of rechtsom op ongeveer hetzelfde uit gaat komen. Je wilt privé huurinkomsten uit de verhuur aan een rechtspersoon (BV) genereren, die huurinkomsten moet jij privé fiscaal verantwoorden en de BV zou deze kosten fiscaal willen aftrekken van de winst. Echter moet je wel de kosten en uitgaven t.b.v. het oprichten van de BV, loonheffingen over gebruikelijk loon, etc., in de berekeningen meenemen. Ik vraag me af of het dan nog de hele exercitie waard is...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Hans, 

 

Vriendelijk bedankt voor je reactie. Ik had die rekensom ook al gemaakt en kwam tot dezelfde conclusie, dat het niet zinvol is. Maar ik wist niet zeker of mijn uitgangspunten correct waren. Ik ben geen fiscalist, daarom fijn om te zien dat ik van een aantal deskundigen wel een duidelijk antwoord krijg. 

 

Het blijft natuurlijk zuur, want stel dat ik die woning aan een extern iemand zou verhuren, dan zou daarvan de huurinkomsten dus wel gewoon prive in box 3 vallen.... En dan moet ik dus zakelijk iets anders huren. Dat is dus eigenlijk de enigste manier om hier optimaal gebruik van te maken. 

Tja, wat een regels allemaal, je moet tegenwoordig bijna fiscaal recht hebben gestudeerd om nog iets te begrijpen van al die fiscale regels. Vind je het gek dat er dan zoveel verkeerd gaat bij de Belastingdienst, ik vind het eigenlijk heel logisch. 

 

Nogmaals vriendelijk bedankt. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob Dogan

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
6 minuten geleden, JacobD zei:

En dan moet ik dus zakelijk iets anders huren. Dat is dus eigenlijk de enigste manier om hier optimaal gebruik van te maken. 

En wat schiet je er dan werkelijk mee op?

 

Op dit moment moet je overigens je pand sowieso al op de balans zetten (en valt niet in box 3 voor vermogen).

 

20 uur geleden, JacobD zei:

en heb ik mijn eenmanszaak gevestigd en gebruik ik 100% zakelijk

 

En

Uitsluitend zakelijk gebruikAls u een eigen pand hebt dat u helemaal voor uw onderneming gebruikt, dan bent u verplicht het pand in het ondernemingsvermogen in te brengen. De waarde van het hele pand moet dan op de balans van uw onderneming komen te staan. Over het pand schrijft u af.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/bedrijfsruimte/bedrijfspand_in_eigendom_prive_of_ondernemingsvermogen

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Rik,

 

Vriendelijk bedankt voor je reactie. Ik verbaas me elke dag weer opnieuw over dit soort zaken. Ik was niet op de hoogte dat ik bij 100% zakelijk gebruik de woning verplicht bij het ondernemingsvermogen moet optellen. Ongelooflijk, wat een regels.

 

Nogmaals bedankt voor de duidelijke uitleg. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Dag Jacob,

 

Het is zoals Rik al aangaf: 100% zakelijk gebruikt pand moet op de balans van je eenmanszaak. Kennelijk komt deze vraag nu voor het eerst bij je op, dus ga ik er vooralsnog vanuit dat je dat bedrijfspand pas in 2019 hebt gekocht, of pas in 2019 voor je eenmanszaak bent gaan gebruiken. Hoe dan ook, het pand op de balans zetten voor de waarde per startdatum gebruik binnen je eenmanszaak.  Deze waarde het liefst zo hoog mogelijk vaststellen. Daarvoor kan een officiële taxatie nodig zijn. Vervolgens erop afschrijven, rekening houdend met bouwkwaliteit/levensduur, restwaarde (grond?) en bodemwaarde (50% van WOZ). 

 

Mijn advies: als je niet goed weet waar je mee bezig bent, ga dan niet zelf lopen prutsen o.b.v. de -prima!- antwoorden die je op dit forum krijgt, maar laat dit dan over aan een terzake deskundige, dus een ervaren: boekhouder met serieus keurmerk (NOAB), fiscalist met serieus te nemen titel (RB, mr., drs.), of geregistreerde accountant AA of RA (is wat anders dan iemand die "accountancy" doet). Een goede fiscaal dienstverlener verdient zich i.h.a. namelijk dubbel en dwars terug voor mensen die zelf weinig van belastingen weten.

aangepast door Jantax

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 13 leden online en 195 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké