Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Chsa20

Welke rechtsvormen zijn passend en hoe organiseren?

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb nu 2 jaar een eenmanszaak. In die 2 jaar heb ik onderzocht op welke niche ik me wil gaan richten omdat ik merk dat het voor klanten verwarrend kan werken en het daarom ook lastig is om klanten te krijgen. Ik heb daarom besloten om me te gaan richten op het begeleiden van CPO trajecten bij het opstarten van wooninitiatieven. Deze CPO's worden uiteindelijk stichtingen en/ of verenigingen (ligt eraan wat zo'n groep graag wil) en die wil ik dan onder mijn bedrijf laten vallen. In het voortraject wil ik mensen diverse workshops, lezingen aan bieden gericht op wonen.

 

Ik ben op internet gaan zoeken naar soort gelijke bedrijven en ik zie dat zij vaak een stichting hebben waar mensen zich kunnen inschrijven/ vriend van kunnen worden en tegen een kleine vergoeding kunnen ze deelnemen aan workshops, uitstapjes, e.d. Onder die stichting vallen dan ook de latere CPO verenigingen/stichtingen. Daarnaast hebben deze bedrijven een BV om de professionele diensten zoals de begeleiding van een CPO traject aan te kunnen bieden.

 

Kan iemand mij adviseren of ik nu ook een stichting op moet richten om mijn diensten aan te kunnen gaan bieden en waarom dat juist een stichting hiervoor geschikt is? En kan ik daarnaast mijn eenmanszaak aanhouden of moet ik deze nu ook om zetten naar een BV? Wat zijn daar de voor- en/of nadelen van? En hoe zit het met belangenverstrengeling als je als eigenaar van de eenmanszaak of bv ook de voorzitter bent van de stichting? En hoeveel mensen moeten er dan minimaal in het stichtingsbestuur zitten? In de voorbeelden die ik gevonden heb zit de eigenaar van de bv gewon in de stichting.

 

Ik hoop dat iemand mij wat antwoorden kan geven, alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerst de vraag wat is een CPO, en wat voor soort diensten ga jij aanbieden aan die projecten?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

CPO is Collectief Particulier Opdrachtgeversschap. Ik wil mensen gaan begeleiden die graag hun eigen woonvorm willen gaan realiseren. Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf aan zet en kiezen zelf de partijen waar ze mee samen willen werken. Ik help om een groep bij elkaar te krijgen, heb contacten met gemeenten en woningbouwcorporaties en kan mee denken bij het zoeken van een geschikte locatie, ik organiseer bijeenkomsten voor een CPO en kan meedenken bij het werven van partijen die nodig zijn in de uitvoering.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ik dat zo lees, ben je adviseur van een groep mensen. Onderdeel van de advisering zal zijn welke rechtsvorm deze mensen kunnen kiezen. Wat zij kiezen, staat los van jouw rol. Ik zie niet in waarom dat niet vanuit een eenmanszaak kan. Hoogstens moet je denken aan een goede afspraken over de aansprakelijkheid en eventueel een verzekering.

 

Het idee dat de cpo onder jouw bedrijf valt, begrijp ik niet. Een stichting of vereniging staat los. Hoogstens via bestuurders en/of de statuten is er specifieke zeggenschap mogelijk. Dit laatste zal niet zijn wat je bedoeld. Ik vermoed dat je deze cpo-stichting of cpo-vereniging gaat adviseren, daarmee zijn ze nog geen onderdeel van jouw bedrijf geworden. Anders graag uitleg over wat je eigenlijk bedoeld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 230 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept