loading
Ga naar inhoud
Gast
Verberg

[Column] Een goede boekhouding begint bij de mens.

vraag

Steeds vaker worden administratieve processen, zoals het inscannen van bonnetjes en het verwerken van de btw-aangifte, geautomatiseerd. We gaan een nieuwe fase in waar de financiële wereld verder digitaliseert. Toch staan we nog maar aan het begin van digitalisering. Klantcontact en advies over complexe producten of diensten zullen straks waarschijnlijk ook digitaal worden afgehandeld.

Uit een prognose van het World Economic Forum, blijkt dat er tegen 2022 75 miljoen banen zullen verdwijnen als gevolg van automatisering. Met name routinematig werk zal verdwijnen, volgens het onderzoek vallen hier ook boekhoudkundige banen onder. Sommige specialisten denken dat computers binnenkort intelligenter kunnen zijn dan mensen, waardoor er geen mensen meer nodig zijn om de boekhouding te kunnen doen. De auditrobot kan dan zelfstandig nagaan of de boekhoudrobot zijn werk naar behoren heeft gedaan. Zal de boekhouder of accountant dan helemaal verdwijnen?


Boekhouder als adviseur

Hoewel herhalende handelingen al worden vervangen, denken wij niet dat het zo’n storm zal lopen omdat computers nog geen verklarend vermogen en emotie hebben. Digitalisering zal voorlopig alleen helpen bij het overnemen van simpele taken of om de werkdruk te verminderen bij medewerkers. De boekhouder of accountant kan zich hierdoor nog meer richten op de klant als adviseur of vertrouwenspersoon, waardoor de klant meer centraal kan staan. Boekhouders hebben zo meer tijd om zich te richten op vraagstukken zoals fiscaal advies, fusies of loon- en pensioenvraagstukken.
 

Boekhouder als data analist

Door de toename van digitalisering, zal de boekhouder of accountant zich meer moeten richten op het analyseren van data. Hoewel computers steeds slimmer worden en technologische kennis voor het analyseren van data steeds minder relevant wordt, is domeinkennis nog altijd cruciaal. Om data goed te analyseren moeten er professionals zijn die de financiële wereld snappen en conclusies kunnen verbinden aan de hand van data. Denk bijvoorbeeld aan diensten rondom business modelling en planning, waarbij je op grond van data allerlei scenario’s kunt doorrekenen zodat de toekomststrategie van een bedrijf kan worden aangescherpt.


Persoonlijk contact blijft de basis

Minstens zo belangrijker is de behoefte aan persoonlijk contact. Wij geloven dat een teveel aan ‘doe-het-zelf-technologie’ op termijn een negatieve impact heeft op de beleving en loyaliteit van klanten. Dit is vooral het geval wanneer bij een eerste contact geen menselijke begeleiding aanwezig is, terwijl de klant hier wel om vraagt. Het is daarom belangrijk dat financieel dienstverleners zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de voortgaande digitalisering efficiënt te combineren met menselijke, persoonlijke contactmomenten. Door bijvoorbeeld uitleg te geven over nieuwe innovatieve tools, persoonlijk advies om het half jaar of persoonlijk contact via de telefoon. Op deze manier kunnen klanten kiezen hoe ze geholpen willen worden. De waarde van eenvoudig menselijk en persoonlijk contact valt dan ook nauwelijks te onderschatten. Het is daarom belangrijk dat financieel dienstverleners op zoek gaan naar de juiste balans. Door te kijken naar technologie die efficiënter werken mogelijk maakt, maar ook naar op welke momenten menselijk contact belangrijk is.

 

Kortom, digitalisering heeft belangrijke voordelen en is niet meer weg te denken. Klanten kunnen hierdoor gemakkelijker hun eigen administratie bijhouden, maar de rol van de accountant en boekhouder zal aanblijven. Niet alleen omdat klanten persoonlijk contact willen, maar ook omdat ze behoeften hebben aan gedegen advies, willen sparren en op zoek zijn naar meer verdieping om betere beslissingen te nemen. Innovatieve technologie is belangrijk als deze goed wordt toegepast in combinatie met menselijk advies en contact. Een goede boekhouding begint daarom bij de mens!

 

Rick van der Burg, Oprichter Bookd

aangepast door Gast
Link naar bericht
Delen op andere sites

0 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er is 1 lid online en 78 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké