Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Koen58

VOF vennoten starten ook een CV, kan dit in het zelfde kantoor.

Recommended Posts

Wij hebben vanaf juli 2019 een bedrijfspand gehuurd(btw belast) voor onze VOF. Al onze omzet is btw belast dus mogen we de btw van de huur en overige terugvorderen.
Onlangs zijn we ook een CV gestart. Deze CV verzorgt 2 sportopleidingen die btw vrijgesteld zijn via het CRKBO. Wij proberen cursisten-aanmeldingen binnen te halen, regelen trainers en examinatoren en natuurlijk huren we ruimtes waarin de opleidingen plaatsvinden. De werkzaamheden zijn dus bijna geheel administratief.
Deze CV moet natuurlijk een vestigingsadres hebben en we zouden dit op het vestigings-adres van de VOF kunnen doen. 
De CV zou dan gebruik maken van een procentuele werkplek in het VOF-kantoor en ook gebruik maken van verwarming/airco/keuken/toilet etc.  Omdat de VOF btw terugvordert van de huur en gas/licht/internet en soft- en hardware etc. zouden we een deel van die btw niet mogen terugvorderen die de CV als het ware gebruikt.
Het ingewikkelde is misschien ook nog dat de CV btw-vrijstelling heeft.
Is het een idee om de CV huur in rekening te brengen(wel of niet btw belast?) voor het stuk kantoor dat ze van de VOF gebruiken en voor verwarming/ elektra/water/schoonmaakkosten servicekosten(btw belast, die de CV niet als voorbelasting terug mag vragen)) in rekening te brengen.
Of beter gewoon op het privé adres van één van de vennoten. De CV maakt amper kantoorkosten, een bureau en laptop en mobieltje volstaan.
In de praktijk zullen echter toch CV werkzaamheden in het VOF-kantoor plaatsvinden.
Wie kan mij tips geven. Bij voorbaat dank!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als de vof aan de CV huur zonder btw gaat rekenen, voldoet de vof op haar beurt mogelijk ook niet meer aan de eis dat voor de btw op huur 90% vd omzet van de vof btw belast moet zijn. 

 

Immers de inkomsten uit onderhuur tellen voor die 90% mee. 

 

Ander adres is dan idd een oplossing


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Joost, wat betreft de 90% regeling, daar ben ik me van bewust. Ik kan niet met btw verhuren daar de CV btw onbelaste omzet draait.
Het zou bovendien broekzak vestzak politiek zijn, de huur zijn kosten voor de CV en  omzet voor de VOF. Ook geeft het alleen maar administratieve rompslomp, bedenk ik me.
Een ander adres is inderdaad beter. Ik zie zou gauw geen fiscale constructie die voordeel zou opleveren om de CV op het zelfde adres als de VOF te registreren.

Als jij of iemand anders daar anders over denkt hoor ik dat graag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden, Koen58 zei:

Als jij of iemand anders daar anders over denkt hoor ik dat graag.

 

 

Tja...,

 

Bij 'onderverhuur' (dus het 'doorverhuren' van de VOF naar de CV in dit geval) van een bepaald gedeelte komt er toch wel een ander aspect hier bij kijken, namelijk:

 

Het is helemaal niet zo kraakhelder dat de onderverhuur omzet is in deze.

Als het over "bijkomstige handelingen" gaat, dat zou je van mening kunnen zijn dat je deze 'bijkomstige omzet' niet meeneemt in de 'omzet van alle prestaties'.

 

Dan zou je dus nog steeds alle betaalde BTW (de voorbelasting dus) gebruiken voor 100% van met BTW belaste prestaties (je omzet dan).

 

Ik zou in dat geval zelf de huuropbrengsten in mindering brengen op de huurkosten, want anders ziet het er "vreemd" uit in de jaarstukken. Dus niet als een soort omzet registreren.

 

Hoe je precies "bijkomstige handelingen" moet definiëren in jouw/jullie geval zou ik overigens met je adviseur (in detail) bespreken.

Het zal - zoals meestal - afhankelijk zijn van feiten en omstandigheden hoe het hier verder precies zit.  

 


"What, me worry?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helemaal duidelijk! Bedankt voor je input. Ik ga er mee aan de slag 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Koen,

 

Op 13-2-2020 om 00:54, Koen58 zei:

huur in rekening te brengen(wel of niet btw belast?)

 

Waarschijnlijk heb je deze keuze niet, omdat het meer lijkt op het verhuren van een werkplek (btw belast), dan op de verhuur van een bedrijfsruimte. Mocht het toch gezien worden als de verhuur van een bedrijfsruimte, dan komt die 90% van Joost weer om de hoek kijken.

 

Groet, Ruud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruud, dank voor je bijdrage. Ik zat zelf ook aan de optie te denken om gewoon een werkplek te verhuren van de VOF aan de CV

Ik bedenk me nu, mede door dit artikel, https://ondernemingsdatabank.indicator.nl/omzetbelasting/servicekosten_met_of_zonder_btw_/NLTAVGAR_EU051607
dat ik een stukje kantoor kan onderverhuren(zonder btw) en daarbij servicekosten (verwarming,airco, electra, internet,sanitair etc.) aanreken (zonder btw).
Voor de VOF levert dit geen probleem op ten aanzien van de 90% btw belaste omzet die nodig is om het kantoor zelf btw belast te mogen huren.
In deze constructie maakt de CV dus huurkosten waardoor de netto winst lager uitvalt en de winstuitkering aan de stille vennoot ook lager wordt.Dit is gunstig voor de beherende vennoten.

De VOF maakt meer omzet door de ontvangen huur/servicekosten, daarentegen maakt de CV minder winst en die twee vallen tegen elkaar weg lijkt mij.

Administratief is het waarschijnlijk wel het makkelijkst om de CV op het thuisadres van één van de vennoten in te schrijven.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 165 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept