Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Drummerdocent

Lesmethode auteursrecht bladmuziek

Recommended Posts

Dag,
Ik ben van plan om een lesboek voor drummen te schrijven en uit te geven. Tevens wil ik lesvideos gaan maken over de stof in het boek. Nu heb ik een vraag betreft de oefeningen.

Er zitten veel oefeningen in mijn methode die ik ook terug vind in andere verschillende lesboeken of lesvideo's. Zelfs het aantal en volgorde van de oefeningen per onderwerp/hoofdstuk komt soms overeen. De oefeningen zijn vaak 1 of 2 maten lang.

Deze boeken/ video's hebben elkaar dus ook "gekopieerd". Ik betwijfel ten zeerste of ze elkaar toestemming hebben verleend. De opbouw van de oefeningen in een hoofdstuk zijn dusdanig, dat ze logisch en eigenlijk alleen in die volgorde kan worden lesgegeven gezien opbouw in moeilijkheid.

De noten, volgorde van oefeningen zijn dus hetzelfde. Hetgeen waar mijn methode bijvoorbeeld in verschilt is het weglaten of juist toevoegen van enkele oefeningen. Tevens zijn alle begeleidene teksten origineel door mij geschreven. Waar ligt de grens van plagiaat bij het kopiëren deze methodes?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuten geleden, Drummerdocent zei:

Er zitten veel oefeningen in mijn methode die ik ook terug vind in andere verschillende lesboeken of lesvideo's. Zelfs het aantal en volgorde van de oefeningen per onderwerp/hoofdstuk komt soms overeen. De oefeningen zijn vaak 1 of 2 maten lang. Deze boeken/ video's hebben elkaar dus ook "gekopieerd". Ik betwijfel ten zeerste of ze elkaar toestemming hebben verleend. 

 

Het exacte juridisch verantwoorde antwoord ken ik niet, maar dit euvel komt ook voor in kookboeken, in dhz-instructies en in boekhoudlessen.

 

Me dunkt dat wanneer je kan beargumenteren dat een bepaalde volgorde van handelingen bijna onvermijdelijk is (of in praktijk het beste resultaat geeft) en die volgorde door uiteenlopende auteurs in grote lijnen op dezelfde manier beschreven wordt, er dan niemand meer aanspraak kan maken op een auteursrecht. Je zal dan wel moeten kunnen aantonen dat je geprobeerd hebt om vast te stellen dat er sterke overeenkomsten zijn en of er een originele bron is.

 

Prior art!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 337 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept