• 0

Bank wil info aangifte IB voor hypotheek i.v.m. eenmanszaak

Mijn man en ik hebben een aanvraag gedaan bij de bank voor een hypotheek bij de bank in verband met de aankoop van een appartement. We zijn allebei in loondienst, maar ik heb zelf ook een webshop. Op basis van ons inkomen in loondienst redden we de financiering al, maar de bank wil ook graag weten hoe het ervoor staat met mijn bedrijf (een eenmanszaak). Dat veroorzaakt nu echter een hindernis bij het compleet krijgen van de financiering.

 

Ik heb de winst- en verliesrekening keurig ingevuld op basis van omzet - / - kosten. Dit is immers dat waar ik belasting over moet betalen. Bij de vermogensvergelijking heb ik echter simpelweg als eindvermogen gewoon de fiscale winst ingevuld om een aansluiting te maken. De balans heb ik ook op basis van de cijfers kloppend gemaakt. Nu heeft de bank de vraag waarom mijn ondernemingsvermogen aan het begin van elk jaar op 0 staat. Het antwoord dat ik het eindvermogen gelijk heb gesteld aan de fiscale winst is niet voldoende. Hun respons is:

 

"Wij hebben verzocht om een plausibele verklaring inzake het zelfstandig inkomen van (mevrouw X)  (begin en eind boekjaar, geen onttrekking).

Wij hebben nu een schrijven ontvangen waar we nog niet veel wijzer van worden. Mevrouw X schrijft in de mail wat wij ook zien in de aangifte.

 

Wij willen echter graag weten waarom het eigen vermogen aan het begin van elk boekjaar op 0 euro staat?

Tevens staat er in de aangiftes dat er geen onttrekking is van de winst. Dan is het vreemd dat het eigen vermogen hier niet mee stijgt. Wat gebeurd daar dan mee?

Wat voor antwoord moet ik hierop geven? Moet ik mijn complete jaarrekening nu alsnog laten opstellen terwijl de overdracht al over 2 weken is?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
5 minuten geleden, shoptillyoudrop zei:

 

Mijn broek is intussen tot ver onder mijn enkels gezakt...!

 

Circa 50.000 winst en dan zitten prutsen met zelfgemaakte, niet-kloppende gegevens en denken dat de banken stupide genoeg zijn om het e.e.a. niet door te prikken.

 

Succes! Ik haak definitief af. Wat een amateurisme, HL onwaardig.

 

Dank voor de eerdere reacties waar ik wel wat aan had. Ik wil in ieder geval benadrukken dat er een verschil is tussen wat de vereisten zijn tussen de Belastingdienst en wat de bank graag wil zien. Ik heb de juiste winst aangegeven alleen is de vermogenspositie niet correct weergegeven. Het vervelende is nu dat de bank kennelijk inzicht wil in de vermogenspositie. Ja, ik realiseer me inmiddels dat ik een boekhouder nodig heb.

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Dat is (denk ik) wat de bank zoekt. Als daar IB over afgedragen is (verzamelinkomen), dan zou je dat eenvoudig moeten kunnen aantonen a.d.h.v. belastingaangiften over de laatste drie of vijf jaar.

 

Resteert het pijnpunt van de resterende 20k die toch als groei in het EV terug te vinden zouden moeten zijn.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
6 minuten geleden, RachelB zei:

Hoe kan ik het vertrouwen van de bank krijgen?

Je weet inmiddels wat er fout gegaan is. Dus hoe krijg je het vertrouwen van de bank? Misschien open kaart spelen en zeggen dat de aangiftes onjuist/onvolledig zijn en dat je er hard aan werkt dit op te lossen.

 

Geen idee overigens of dat veel vertrouwen zou wekken. Maar veel keus heb je natuurlijk niet. Of schakel morgen een accountant in die dit allemaal op korte termijn uit kan zoeken en op papier kan zetten.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
3 minuten geleden, Highio zei:

Dat is (denk ik) wat de bank zoekt. Als daar IB over afgedraagd is, dan zou je dat moeten kunnen aantonen a.d.h.v. belastingaangiften over de laatste drie of vijf jaar

 

Resteert het pijnpunt van de resterende 20k die toch als groei in het EV terug te vinden zouden moeten zijn.

 

Groet,

 

Highio

Het bewijs van de bankafschriften waarbij er maandelijks een onttrekking is van € 2.500 heb ik uiteraard. Dat komt neer op € 30.000 per jaar. Verder wordt er circa € 30.000 per jaar (aangiften btw en verschuldigde inkomstenbelasting) naar de Belastingdienst overgemaakt.  Zal het helpen als ik deze overzichten naar hun toestuur? Deze bewijzen heb ik uiteraard gewoon.

aangepast door RachelB
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
5 minuten geleden, Highio zei:

Resteert het pijnpunt van de resterende 20k die toch als groei in het EV terug te vinden zouden moeten zijn.

Dat is waarschijnlijk de extra IB belasting. €30.000 wordt overgemaakt naar privé en €20.000 naar de belastingdienst. Loonheffing wordt al bij de werkgever ingehouden.

 

Maar er is dus wel onttrekking (feitelijk de volledige €50.000 want IB aanslag is privé) en de belastingdienst had dat ook willen weten. De aangifte bevat ook niet voor niets de balans posities.

 

 

aangepast door Rik ·
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Als de verwarring hier in de begrippen 'winst', 'salaris' en 'belasting' en hun onderlinge samenhang zit, dan klopt de boekhouding of presentatie eenvoudigweg niet.

 

Daar ben je als ondernemer of als part-time ondernemer nog altijd zelf verantwoordelijk en ook aansprakelijk voor. En een (fiscaal of juridisch) partner daarbij vervelend genoeg ook.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur
38 minuten geleden, RachelB zei:

Ik wil in ieder geval benadrukken dat er een verschil is tussen wat de vereisten zijn tussen de Belastingdienst en wat de bank graag wil zien.

 

Vergis je daar niet in. De vereisten van de Belastingdienst zijn veel strenger dan wat de bank vraagt. De bank vraagt alleen maar een kloppende balans. De Belastingdienst vereist dat je *alles* wat van belang is ten aanzien van je bedrijfsvoering registreert. En als je die registratie in een boekhouding doet, dan rollen de antwoorden die de bank vraagt daar eenvoudig uit.

 

Want pas na 20 berichten ofzo meld je dat er sprake is van 30k 'salaris', dus een onttrekking, terwijl in je OP staat dat de bank constateert dat er geen onttrekkingen zijn en dat dat juist vreemd is.

 

In wat voor pakket doe je de boekhouding van je onderneming?

Link naar reactie
  • 0
8 minuten geleden, StevenK zei:

In wat voor pakket doe je de boekhouding van je onderneming?

 

Goede vraag, Steven.

 

Maar ongeacht het pakket:

Als je in je gegevens hebt staan dat je (bijvoorbeeld) het jaar 2017 afsloot met een eigen vermogen van +/- 50.000 (want dat was tenslotte de jaarwinst en dat was dan ook wat men "meegenomen" heeft als eindkapitaal in de onderneming...) en vervolgens het nieuwe jaar (2018 dus in dit voorbeeld) zomaar begint met een beginkapitaal van 0...

 

Dan is je administratie eerlijk gezegd k*t en de bank niet gecharmeerd. Maar dat is toch ook gebleken.

 

 

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

Dit gaan we niet met forumadvies oplossen. Er zijn niet 3 magische zinnen die je kunt uitspreken om de bank rustig te krijgen.

 

Zoek morgen contact met de tussenpersoon, hij is de enige die hier de plooien glad kan strijken bij de bank. Zodat je de tijd krijgt om je cijfers op orde te krijgen.

 

Link naar reactie
  • 1
8 uur geleden, RachelB zei:

Het bewijs van de bankafschriften waarbij er maandelijks een onttrekking is van € 2.500 heb ik uiteraard. Dat komt neer op € 30.000 per jaar.

Verder wordt er circa € 30.000 per jaar (aangiften btw en verschuldigde inkomstenbelasting) naar de Belastingdienst overgemaakt. 
Zal het helpen als ik deze overzichten naar hun toestuur? Deze bewijzen heb ik uiteraard gewoon.

Waarschijnlijk maakt dat het alleen nog maar erger ...

De verschuldigde inkomstenbelasting is het resultaat van de aangifte inkomstenbelasting en die is weer gebaseerd op een jaarrekening die aan alle kanten rammelt. 
 

Stop met knoeien en laat een boekhouder de afgelopen jaren opnieuw verwerken. 

Bij constatering van fouten in de boekhouding ben je verplicht om correcties over de aangiften IB en OB in te dienen.

 

“Als u zelf onvolledigheden of fouten in een aangifte ontdekt, moet u deze op eigen initiatief corrigeren. Als wij onvolledigheden of fouten ontdekken, kunnen wij u vragen om de aangifte vrijwillig te corrigeren (correctieverzoek) of u verplichten deze te corrigeren (correctieverplichting). In beide gevallen krijgt u van ons een brief. Een correctieverplichting krijgt u bijvoorbeeld naar aanleiding van een boekenonderzoek. Voldoet u niet aan een correctieverplichting, dan kunt u een boete krijgen.”

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

Ik heb me tot nu constructief op proberen te stellen, omdat ik snap hoe dit kan ontstaan. En dat het op zich ook wel is recht te trekken. Ik verbaas me dan wel over het feit dat ik letterlijk geen enkel antwoord heb gekregen van vragensteller op de vragen uit mijn eerste reactie. Als het dan echt zo dringend is, is het misschien wel handig om vragen te beantwoorden. Vreemd.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 1

De financiering is geregeld door de bank. 
 

In samenwerking met een boekhouder hebben we het een en ander inzichtelijk gemaakt qua ontrekkingen. De bank wilde simpelweg weten waar de winst naartoe ging en hoeveel onttrekkingen ik heb uit de eenmanszaak (dat is immers onderdeel van mijn inkomen en derhalve betaalcapaciteit).


Dank voor jullie reacties, ook de kritische noten hebben me verder geholpen. 

Link naar reactie
  • 0
Op 19-2-2020 om 13:17, prinsrachid zei:

Ik heb me tot nu constructief op proberen te stellen, omdat ik snap hoe dit kan ontstaan. En dat het op zich ook wel is recht te trekken. Ik verbaas me dan wel over het feit dat ik letterlijk geen enkel antwoord heb gekregen van vragensteller op de vragen uit mijn eerste reactie. Als het dan echt zo dringend is, is het misschien wel handig om vragen te beantwoorden. Vreemd.


 

Excuus, Rachid! Veel dank voor je constructieve feedback. We waren toen heel druk met het inzichtelijk maken van de cijfers. Ik raakte ontmoedigd door bepaalde reacties op dit forum en heb daarom hulp gezocht bij een boekhouder. Die heeft me geholpen en we kregen kort daarna akkoord van de bank. 
 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 116 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.