• 0

Aftrekbaarheid Werkvakantie / Workation

Allen, 

 

Allereerst wil ik eenieder die bijdraagt aan dit forum hartelijk bedanken voor alle waardevolle kennis die hier al jaren verzameld wordt. Ik heb hier al veel antwoorden op mijn vragen kunnen vinden.

 

Een van de weinige dingen die ik niet expliciet terug kan vinden, is de aftrekbaarheid van een zogenaamde workation (werkvakantie). Sterker nog, het woord 'workation' leverde (voor dit topic) nul zoekresultaten op.

 

Situatie: ik ben ZZP'er in de ICT en als zodanig voer ik opdrachten uit voor een opdrachtgever. Een van de zaken die vermeld staan in mijn modelovereenkomst (goedgekeurd door de Belastingdienst) is dat ik mijn werk mag uitvoeren waar en wanneer ik wil. Dit is praktisch ook mogelijk, zolang ik maar een laptop tot mijn beschikking heb.

Er bestaan georganiseerde workations waar je met mede-ondernemers op pad gaat naar een mooie (vaak zonnige) locatie om samen te knallen, maar in de avonduren ook cultuur te snuiven, etc. Het idee hierachter is dat je in zo'n frisse omgeving productiever bent. De organisatoren van dit soort workations (zie bijv. https://www.girlonthemove.nl/wat-is-een-workation/) beweren dat dit soort uitgaven aftrekbaar zijn (zowel voor de inkomstenbelasting als de BTW). Voor een georganiseerde (groeps)reis denk ik ook dat dit relatief makkelijk uit te leggen is.

 

Wat ik echter wil doen, is dit op eigen houtje uitvoeren. Ik zal proberen om een zo concreet mogelijk voorbeeld te geven, zodat jullie ook een idee hebben van welke onderdelen ik de aftrekbaarheid zou willen weten. 

 

1. Ik boek zelf een ticket (business class zodat ik door kan werken) naar Thailand. (Mijn mening: volledig aftrekbaar).

2. Ik boek een hotel voor die periode. (Mijn mening: aftrekbaar voor de nachten tussen dagen dat ik werk, zeg 4/7).

2. Ik verblijf daar een week (zeg 7 dagen) waarin ik evenveel facturabele uren maak als in een normale week (40).

3. Ik kan mijn productiviteit aantonen door middel van gefactureerde uren.

4. De aftrekbaarheid van eten en drinken in deze periode vind ik lastig in te schatten.

 

Laat duidelijk zijn dat ik zie dat er ook een privé-voordeel aan deze reis zit. Ik was echter nooit gegaan als ik niet door kon werken (gemiste omzet). Mijn vriendin gaat bijvoorbeeld ook niet mee. In die zin voert voor mij het zakelijke karakter de boventoon.

 

Ik ben benieuwd wat jullie van bovenstaande vinden en in hoeverre jullie vinden dat bepaalde zaken (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn. Wellicht zijn er limieten waar ik rekening mee moet houden? 

Is dit iets dat ik voor zou kunnen leggen aan de Belastingdienst?

 

Hartelijk dank voor het meedenken.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0
(aangepast)

Het feit dat je een beetje zit te werken tijdens je vakantie houdt niet in dat de kosten van dezelfde vakantie ineens een zakelijke uitgave wordt.

 

Maar je kan natuurlijk van alles in de zakelijke cijfers stoppen als niemand daar verder over valt.

 

Om dit soort dingen voor te leggen aan de BD heb ik nooit het nut van begrepen. Zij kunnen alleen de wet citeren en als antwoord zoiets als dit geven:

"ALS de kosten gemaakt worden uit zakelijke motieven, DAN zijn het bedrijfskosten".

 

Zij kunnen nooit zomaar zeggen DAT het werkelijk zo is in jouw geval. Want daar kunnen zij niet over oordelen zonder diep te graven in jouw specifieke situatie.  

aangepast door shoptillyoudrop

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Purneau zei:

dat ik mijn werk mag uitvoeren waar en wanneer ik wil

 

Dat is 1 van de basisprincipes waar elke ondernemer van mag genieten. Dat betekent echter niet dat je elke reis die je maakt als zakelijke kosten kan opvoeren. De meeste ondernemers werken ook in hun vakantie. Zoals shoptillyoudrop al zei, maakt dat niet dat de kosten van die vakantie opeens zakelijk worden.

 

Als je dus naar Thailand gaat voor je 'workation' dan kan je de kosten van die reis, verblijf en eten niet als zakelijke kosten opvoeren. Tenzij je voor je werk echt naar Thailand moest. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een fabriek. Dat lijkt in jouw voorbeeld niet aan de hand te zijn.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
47 minuten geleden, Wouter Hol zei:

Als je dus naar Thailand gaat voor je 'workation' dan kan je de kosten van die reis, verblijf en eten niet als zakelijke kosten opvoeren. Tenzij je voor je werk echt naar Thailand moest. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een fabriek. Dat lijkt in jouw voorbeeld niet aan de hand te zijn.

Mee eens ...

 

De kosten (huur) van de eigen woning, van vriendin of ouders worden ook niet opeens aftrekbaar als je besluit niet op kantoor maar 'thuis' te gaan werken.

 

"Zakelijke kosten: geen toetsing van uw beleid

Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, letten wij op het motief waarmee u kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat u de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, accepteren wij de kosten als aftrekpost.

U bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten u voor de onderneming maakt en hoeveel. Wij bemoeien ons daar gewoonlijk niet mee. Alleen als uw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen wij ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is."

aangepast door Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Dank voor jullie snelle en kritische reacties. Het beeld wat ontstaat (lekker vakantie vieren, we zien wel of we nog werken) is precies de reden dat ik dit vooraf wil toetsen. Ik begrijp jullie wat dat betreft namelijk heel goed en zal beter moeten beargumenteren waarom de reis zakelijk (en in het belang van mijn onderneming) is.

 

Laat me twee andere voorbeelden geven:

1. Wat is jullie mening over de aftrekbaarheid van reizen als deze: https://meetingsinthesun.nl/workation-marrakech/ (met name vanwege de opmerking onderaan: "De hele reis wordt op factuur gezet, zodat je deze zakelijk kunt aftrekken van de belasting.")

1a. Als bovenstaande wel als aftrekbaar wordt gezien, wat zijn dan de cruciale verschillen met mijn hypothetische reis?

2. Ik heb van meerdere kanten begrepen dat er bedrijven zijn (vaak start-ups) die dit soort reizen betalen voor hun werknemers, omdat ze (net als ik) geloven dat het de productiviteit verhoogt en teambonding verbetert. Ik neem aan dat zij deze kosten ook opvoeren, of zou dit als loon (werkkostenregeling, etc.) gezien worden?

 

Ik hoop dat jullie begrijpen dat het niet mijn bedoeling is om op een snelle en makkelijke manier belasting te besparen/ontwijken/ontduiken. Ik ben oprecht benieuwd hoe dit beoordeeld wordt, omdat ik verwacht dat het iets is dat steeds populairder zal worden. 

Link naar reactie
  • 0

Je kunt  van alles van de winst aftrekken, mits het zakelijk te etiketteren is. Zo ook kosten voor personeelsuitjes, -cursussen, -workshops, etc.

 

Echter: onze meningen zijn niet zo interessant, veelal gelden er voor bepaalde aftrekposten drempels, forfaitaire bedragen, (werkkosten-)regelingen, etc. Die staan allemaal benoemd in het Handboek Ondernemen van de belastingdienst en op de site.

 

Misschien is het handiger dat je daarin even gaat studeren om jouw specifieke vragen te onderzoeken. Mocht je dan nog concrete vragen hebben, kun je die uiteraard hier stellen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 2

 

2 uur geleden, Purneau zei:

a. Als bovenstaande wel als aftrekbaar wordt gezien, wat zijn dan de cruciale verschillen met mijn hypothetische reis?

 

Heel kort? Er is een zakelijk programma dat wordt aangeboden. Dat ontbreekt als jij naar Thailand vliegt om daar in je hotelkamer of onder een palmboom te gaan zitten werken. Feitelijk doe jij niet veel meer dan besluiten dat je volgende week niet op de studeerkamer gaat zitten werken maar 20.000km verderop..  Met welke reden? omdat je je daar meer gemotiveerd voelt.. dat is geen zakelijk criterium

 

Maar ook bij die workations loop je het risico dat de reis- en verblijfkosten bij een controle worden gemaximeerd op 1500 omdat het gezien kan worden als congres, seminar of studiereis. zie 3e kopje bij deze link:  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/aftrek-zakelijke-kosten

 

2 uur geleden, Purneau zei:

2. Ik heb van meerdere kanten begrepen dat er bedrijven zijn (vaak start-ups) die dit soort reizen betalen voor hun werknemers, omdat ze (net als ik) geloven dat het de productiviteit verhoogt en teambonding verbetert. Ik neem aan dat zij deze kosten ook opvoeren, of zou dit als loon (werkkostenregeling, etc.) gezien worden?

 

Dat klopt. Maar ook de werkgever zal de nodige moeite moeten doen om aan te tonen dat het een zakelijk doel heeft.

Maar het feit dat ondernemers het voor hun werknemers mogen organiseren, wil niet zeggen dat het voor jou als zzp-er ook is toegestaan. Als ondernemer heb je soms voordelen die werknemers niet hebben, maar andersom geldt dat ook werknemers hebben soms 'voordeeltjes' die ondernemers niet hebben.

 

Een werkgever mag ook een HBO opleiding voor een werknemer vergoeden, maar een zzp-er mag diezelfde HBO opleiding niet als zakelijke kosten aftrekken binnen de onderneming. Die kosten worden dan als persoonsgebonden gezien en je mag het alleen in de IB aangifte aftrekken als studieuitgaven (net als de werknemer dat zou mogen als zijn werkgever de opleiding niet betaald)

 

We hebben hier in het verleden ook al discussies gehad over bouwvakkers die zich 2x per maand willen laten masseren omdat ze door het zware werk dan soepeler blijven en blessures. Ook dat wordt als persoonlijke verzorging gezien voor een zzp-er en niet als zakelijke kosten. Terwijl de bouwvakkers juist op het idee gekomen waren omdat een voormalig werkgever dit ook (gratis) aan werknemers aanbood als een soort van blessure preventie.

 

Zo is er wel een lijstje van verschillen te maken..

Fiscaal is het belangrijkste verschil tussen een werkgever en een zzp-er dat degene die het besluit neemt, niet degene is die ook de voordelen geniet van, maar daar zal dus een zakelijke motivatie aan ten grondslag moeten liggen. Als zzp-er heb je altijd privevoordeel van de beslissingen die je neemt en daardoor slaat bij sommige posten de meter eerder door naar privé.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voordeel van zo'n vraag op dit forum is dat andere ondernemers kunnen zien waartoe de bestudering van die regels leidt. 

 

Er bestaat in sales-cirkels zoiets als incentive travel, waarbij de reisjes als beloning dienen voor verkopers die hun doel halen, resellers en waarschijnlijk ook tal van anderen. Er zijn call-centers die opereren vanaf strandbestemmingen in Portugal en Turkije, waar reis en verblijf verdisconteerd is in de vergoeding. Het lijkt dat er een grijs gebied is.

 

De keuze van de term workation is wel goed voor de marketing, maar niet voor de belasting. :nerd-face:

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Allen, dank voor de toelichting en voorbeelden!

On 21/02/2020 at 16:15, TwaBla said:

Voordeel van zo'n vraag op dit forum is dat andere ondernemers kunnen zien waartoe de bestudering van die regels leidt. 

Dat was inderdaad een van de belangrijkste redenen om dit topic te openen.

On 21/02/2020 at 16:11, Roel J said:

Fiscaal is het belangrijkste verschil tussen een werkgever en een zzp-er dat degene die het besluit neemt, niet degene is die ook de voordelen geniet van, maar daar zal dus een zakelijke motivatie aan ten grondslag moeten liggen.

Denk ik het duidelijkste argument. Thanks.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Richard Theuws zei:

kortom; maak er een georganiseerde workation van die je ook aan andere zzp-ers aanbiedt*.

 

Bedenk wel goed dat je in veel Aziatische landen -formeel gesproken- alleen zonder visum naar binnen mag als toerist.

Mocht iemand van je gezelschap dat niet helemaal goed begrepen hebben, en bij binnenkomst aangeven dat jullie het land bezoeken om daar gezellig met zijn allen te werken, dan zou dat wel eens verkeerd opgevat kunnen worden. :slightly-smiling-face:

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Maxn zei:

Bedenk wel goed dat je in veel Aziatische landen -formeel gesproken- alleen zonder visum naar binnen mag als toerist.

Een voorbeeldje ...

 

"Werken in Thailand - Als u wil werken, zaken wil doen of investeringsactiviteiten wil ontplooien in Thailand moet u vooraf een non-immigrant B visum aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag. Daarnaast bent u gehouden aan de Alien Employment Act, die vereist dat u een werkvergunning heeft die wordt uitgegeven door het ministerie van werkgelegenheid (Department of Employment). Het is moeilijk en tijdrovend een werkvergunning te verkrijgen. Als u Thailand binnenkomt op een toeristenvisum, mag u niet werken. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot arrestatie en deportatie."

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
Op 24-2-2020 om 10:58, Richard Theuws zei:

(kortom; maak er een georganiseerde workation van die je ook aan andere zzp-ers aanbiedt*. Eventueel ism een onafhankelijk reisagent bij jou in de buurt)

 

* als je het op eigen houtje doet even kijken of het binnen je KvK inschrijving past, of dat je die aan moet passen.


Maar verder is het dus zo simpel? Ik hoef enkel een locatie te regelen, wat zzp-ers die even een weekje willen werken vinden en daar mag ik dan ook nog een winstmarge tussenweg snoepen? 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
13 uur geleden, TwaBla zei:

 

Nee.

Nee oke, dat is misschien ook iets te plat. Maar als ik er een planning omheen maak met workshops en masterminds, gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling, en daarnaast ook 6/7u per dag vrij maak om volle bak te gaan werken zodat ze veel geld kunnen verdienen, zou het dan kunnen?

aangepast door LdeVries
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 22-5-2020 om 10:40, Branko Collin zei:

Van programmeurs is het bekend* dat zij prikkelarme omgevingen van tijd tot tijd dringend nodig hebben.

 

Misschien kan iemand het concept vakantie eens uitleggen in begrijpelijke termen. 

 

(Tijd overwegend doorgebracht in frisse lucht met lichamelijke activiteit waarbij geen beeldschermen gebruikt worden...)

 

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 1

Het zal voor iedereen anders zijn. De afgelopen jaren ben ik iedere winter een periode in ZO azie geweest waarin ik goeddeels doorgewerkt heb. 

 

De reis- en verblijfskosten heb ik daarvan prive gedragen - naar mijn idee was het niet verantwoord deze als bedrijfskosten te tellen gezien het voor mijn activiteit niet noodzakelijk was die reis te maken. 

 

Kosten ter plekke, bijvoorbeeld  huren van een werkplek met grote monitor, keyboard muis etc zou ik dan weer wel tellen als zakelijke kosten. 

 

Werken op een toeristenvisum blijft een heikel punt: Dat je ter plekke niet in loondienst mag is helder, maar de rest? In bijvoorbeeld Thailand en Indonesie worden open werkplekken voor buitenlanders aangeboden - cyberspaces, dat soort dingen. Het is zonneklaar dat daar veelal westerse mensen zitten te werken voor westerse opdrachtgevers (westers als in US/EUR/AUS). Dit is zo openlijk en zichtbaar dat de overheid het gewoon moet weten. Verreweg de meesten zitten er op een tourist of social visa waarmee je niet mag werken. Ik heb echter nog nooit van iemand gehoord dat daarop enige controle is, laat staan dat iemand beboet en/of gedeporteerd is als gevolg. 

 

Wellicht vinden de overheden daar het allemaal wel best: je verdringt niemand van de locale arbeidsmarkt en geeft wel een bak geld uit. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 224 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.