Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Debbybsobuitenzijn

inspectie ggd kinderopvang

Recommended Posts

Hopelijk zit ik bij het juiste forum. Mijn vraag gaat over de ggd en het opstarten van een buitenschoolse opvang. De ggd inspecteur is bij ons geweest maar wij hebben het idee dat ze haar eigen regels heeft gemaakt. Weet iemand misschien wat normaal gesproken de exacte werkwijze van de ggd inspecteur is als je een buitenschoolse opvang start?

 

Achtergrond voor de verduidelijking: wij willen graag (als gezin; mijn man, ik en onze 2 jonge kinderen) een kleinschalige groene buitenschoolse opvang opzetten met max 10 kindplaatsen om kinderen weer terug de natuur in te krijgen. Hier zijn we al een aantal jaar mee bezig en een klein jaar geleden hebben we hiervoor eindelijk een mooie locatie gevonden, bij een ponystal, en direct grenzend aan een groot stuk bos, een kinderboerderij, etc.

De ggd inspecteur is bij ons op locatie geweest. Tijdens het gesprek liet ze al weten dat zowel het pedagogisch plan als het veiligheids- en gezondheidsbeleid nog wat mankementen vertoonde en ook  onze opvanglocatie voldeed niet aan de eisen, dus dat ze het op dat moment onze aanvraag zou afkeuren.

Ze gaf vaag aan wat er dan precies aan mankeerde (mondeling, dus niet op papier) en gaf ons vervolgens nog 2 weken om het in orde te maken. De punten die ze mondeling aangaf hebben wij vervolgens allemaal aan voldaan en de aangepaste versies naar haar opgestuurd. Vervolgens laat ze ons telefonisch weten dat ze onze aanvraag afkeurt. Ze geeft niet aan waarom, dat zouden we wel lezen in het rapport dat ze toe zou sturen. Dat rapport hebben we ontvangen en daaruit blijkt dat ze zowel de oude situatie als de nieuwe situatie heeft opgenomen in het rapport en alles loopt dus door elkaar. Ook staan er veel zaken in die niet kloppen en dus feitelijk onjuist zijn, o.a. omdat het op de oude situatie is gebaseerd ipv op de nieuwe.

Het is een conceptrapport, dus wij hebben aangegeven dat we het er niet mee eens zijn. Vervolgens neemt ze contact op voor hoor- en wederhoor en geeft dan gelijk aan dat ze alleen aanpassingen gaat doen als er echt feitelijke onjuistheden in staan, zoals een foutief adres of een foutief aantal kindplaatsen, maar dat ze zeker haar beslissing niet gaat veranderen.

Aangezien je in de gemeente waar wij wonen bijna 1500 euro leges moet betalen voordat ze je in schrijven in het LRK (dat bedrag is dus voor de ggd inspectie) vragen wij ons af of haar manier van inspecteren en haar werkwijze wel mag, want zo hebben we geen enkele kans dat onze groene opvang ooit goedgekeurd zal worden.

Mocht iemand hier iets over weten (wellicht een ggd inspecteur of oud- ggd inspecteur) of tips hebben wat we nog kunnen doen dan horen we dit heel graag! We zijn nu al bijna een jaar bezig om onze opvang te realiseren en alleen alle aanvragen en inschrijvingen hebben ons al rond de 3000 euro bij elkaar gekost, dus dat 1 iemand dan zomaar kan zeggen: nee, ik keur het af, lijkt me wel heel kort door de bocht...….

Alvast bedankt!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuten geleden, Debbybsobuitenzijn zei:

Weet iemand misschien wat normaal gesproken de exacte werkwijze van de ggd inspecteur is als je een buitenschoolse opvang start?

(...)

Aangezien je in de gemeente waar wij wonen bijna 1500 euro leges moet betalen voordat ze je in schrijven in het LRK (dat bedrag is dus voor de ggd inspectie) vragen wij ons af of haar manier van inspecteren en haar werkwijze wel mag

(...)We zijn nu al bijna een jaar bezig om onze opvang te realiseren en alleen alle aanvragen en inschrijvingen hebben ons al rond de 3000 euro bij elkaar gekost, dus dat 1 iemand dan zomaar kan zeggen: nee, ik keur het af, lijkt me wel heel kort door de bocht...….

 

Dat is niet "zomaar". Dat je er al tijd en geld in hebt gestoken is geen geldig argument, als je niet voldoet dan voldoe je niet. 

 

De kwaliteitseisen waaraan de kinderopvang moet voldoen, staan in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wko). Daarin staat ook hoe het toezicht en de handhaving geregeld is. In de praktijk zorgt de GGD voor controle en toezicht, de gemeente voor de handhaving. De GGD zorgt voor een inspectierapport en je kunt vervolgens een zienswijze inbrengen, die aan het rapport wordt toegevoegd. Het rapport wordt openbaar gemaakt. 

 

Zowel de gemeente als de GGD als de gemeente hebben in deze formeel geen adviserende of ondersteunde taak, je hebt zelf de verantwoordelijkheid om te zorgen dat je voldoet. Je kunt daar bijvoorbeeld commerciële adviesbureaus voor inschakelen om je te begeleiden. 

 

Zo te lezen gebeuren er hier geen gekke dingen. Mocht je toch je beklag willen doen: een klacht over het gedrag van de inspecteur kun je indienen bij de GGD, maar niet over de inhoud van het inspectierapport, dat kan immers via de zienswijze. Een klacht over de gemeente kun je via een gemeentelijke klachtenprocedure of een gemeentelijke ombudsman indienen, afhankelijk van het beleid van de betreffende gemeente.

 

Overigen krijg je naast de GGD met meer toezichthoudende instanties te maken, zoals de brandweer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien kan een Ondernemersloket van de Gemeente nog ondersteuning bieden.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

bedankt voor je reactie, maar dan heb je mijn verslag waarschijnlijk toch niet helemaal goed gelezen. Het rapport dat verstuurd is bevat feitelijke onjuistheden en is op zowel de oude als nieuwe situatie gebaseerd, daarnaast hebben wij dus geen enkele kans gekregen om naar aanleiding van een rapport nog zaken aan te passen. Daarvoor dient wettelijk een hoor en wederhoor, maar daar doet ze dus helemaal niets mee. Mijn vraag was ook: wat is de precieze werkwijze van de ggd-inspecteur, want dat is nergens terug te vinden en mag zij alles wat zij vindt in het rapport schrijven, ook al is het niet gebaseerd op feiten

Share this post


Link to post
Share on other sites

highio, de gemeente staat helaas niet echt achter onze groene buitenschoolse opvang, dat is waarschijnlijk ook 1 van de redenen dat die ggd inspectie op deze manier verloopt, maar wellicht kan ik eens contact opnemen met het gemeenteloket van een andere gemeente. In ieder geval bedankt voor je reactie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Er zijn nu twee draadjes over min of meer hetzelfde onderwerp.

 

Misschien is er een vereniging van groene kinderopvang o.i.d. en heb je al geinteresseerde klanten of is dit voor alles jullie eigen idee? Hoe sterker dat idee gepresenteerd wordt, hoe groter de weerstand waarschijnlijk zal zijn.

 

Praktisch bezwaar lijkt mij de norm verzorger/kind en jullie eigen kinderen die mogelijk op dezelfde (kleinschalige) locatie rondhuppelen.

 

Aan samenwerken en aanpassen van plannen ontkom je niet als ondernemer.

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

we hebben zeker al veel geïnteresseerden en ook al aanmeldingen, zowel de plaatselijke krant als de plaatselijke radio/tv heeft er al aandacht aan besteed omdat het de eerste groene bso is in deze gemeente. Maar wat bedoel je dat er 2 draadjes zijn over min of meer hetzelfde onderwerp?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Jouw andere topic van gisteren. Gewoon rustig doorzetten evt. met specialistische ondersteuning of licht gas terugnemen (hoe vervelend dat ook als boodschap mag klinken) .

 

Drie onderwerpen van discussie:

 

1. pedagogisch plan

2. veiligheids- en gezondheidsbeleid

3. locatie

 

vragen m.i. om puntsgewijze constructieve aanpak.

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

mod comment: om een dubbele discussie te voorkomen heb ik het andere topic gesloten omdat daar maar 1 reactie is gekomen.

Daarmee kan de discussie dus in dit topic doorlopen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 uur geleden, Debbybsobuitenzijn zei:

Het rapport dat verstuurd is bevat feitelijke onjuistheden en is op zowel de oude als nieuwe situatie gebaseerd, daarnaast hebben wij dus geen enkele kans gekregen om naar aanleiding van een rapport nog zaken aan te passen. Daarvoor dient wettelijk een hoor en wederhoor, maar daar doet ze dus helemaal niets mee. Mijn vraag was ook: wat is de precieze werkwijze van de ggd-inspecteur, want dat is nergens terug te vinden en mag zij alles wat zij vindt in het rapport schrijven, ook al is het niet gebaseerd op feiten

 

Zoals gezegd: je kunt in je zienswijze aangeven welke zaken er onjuist of inmiddels verholpen zijn.  Op basis van rapport en zienswijze kan de gemeente al dan niet besluiten tot handhaving, nader onderzoek of een herinspectie. Om dat laatste zou je dan ook kunnen verzoeken (bij de gemeente, niet bij de GGD). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 258 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept