Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Bert Sanjer

Overgaan van eenmanszaak naar VOF verstandig in deze situatie?

Recommended Posts

Goeiedag allen, 

 

Allereerst wat fijn dat ik dit forum ontdekt heb, Ik hoop van jullie te kunnen leren en hierbij mijn keuzes nog beter te kunnen maken. Ik ben een jonge ondernemer van 21 jaar en heb wat vragen. 

 

Momenteel zit ik een situatie waarbij ik eigenaar van mijn onderneming sinds 6 februari 2019 dagelijks actief ben in het verkopen van producten via mijn webshop, en in real life op evenementen, Workshops verzorg en ook evenementen organiseer. 

 

Sinds augustus toont een vriend van mij interesse en is begonnen met investeren in mijn bedrijf in de vorm van helpen met aankopen doen van stock voor de webshop. Dit zien we allebei als investeringen van zijn kant in het bedrijf. Hierbij heb ik met gebrek aan verstand van het effect wat investeringen kunnen hebben niet nagedacht over het opmaken van een lening-contract (Ik weet niet of je dit zo noemt). Deze vriend is ook werkzaam in de onderneming en helpt maar heeft hier en daar er last van dat hij 'geen zin' heeft om dingen te doen en dus alleen uit voert wanneer het hem uitkomt..  We hebben eerder besproken dat we een andere rechtsvorm zouden kunnen aannemen maar ik ben hier voorzichtig mee als oprichter en eigenaar. 

 

Zijn inbreng is ongeveer 8000 euro, dit heeft er mede voor gezorgd dat de onderneming werkt zoals hij werkt nu maar dit had als het uit een andere hoe kwam de zelfde onderneming kunnen zijn gezien ik zelf de atmosfeer gecreëerd heb die het nu levend houd. 

 

De persoon in kwestie geeft aan dat hij denkt zich weer gemotiveerd te gaan voelen wanneer we een ander rechtsvorm aannemen, Maar stel nou dat hij dat niet word. Eigenaar van iets zijn is in mijn beleving niet de drijfveer van of je het leuk vind om te werken. Ik ben op zoek naar een juiste oplossing en afspraak die we kunnen maken waarin ik hem de mogelijkheid kan geven om een deel te zijn van de onderneming, maar ik wil ook niet dat er invloed uitgeoefend kan gaan worden op het moment dat dat zo is. 

 

Wat is verstandig om te doen? Van de investeringen die gedaan zijn officiële leningen maken van de persoon in kwestie aan het bedrijf? En dan een VOF oprichten met afspraken? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuten geleden, Bert Sanjer zei:

De persoon in kwestie geeft aan dat hij denkt zich weer gemotiveerd te gaan voelen wanneer we een ander rechtsvorm aannemen, Maar stel nou dat hij dat niet word. Eigenaar van iets zijn is in mijn beleving niet de drijfveer van of je het leuk vind om te werken.

Gaat 'm niet worden, en wel hierom ...

 

"Deze vriend is ook werkzaam in de onderneming en helpt maar heeft hier en daar er last van dat hij 'geen zin' heeft om dingen te doen en dus alleen uit voert wanneer het hem uitkomt.. "

 

Straks heb je een mede-eigenaar, die zo af en toe geen zin heeft, terwijl het werk wel gedaan moet worden ... daar heb je geen drie keer raden voor nodig wie het werk wel mag/moet doen.

 

Verkeerde mentaliteit ... en dat heeft niets met 'return on investment' te maken.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De VOF voor ondernemingen waarbij één partij het werk doet en een andere partij alleen maar wil investeren, heet commanditaire vennootschap.

 

Merk op dat bij een CV de stille vennoot absoluut niet mag meewerken in de zaak, want zodra dat gebeurt heb je een VOF en dan zit je met de problemen zoals Cosara die hierboven schildert.

 

Het klinkt alsof je twee problemen hebt; aan de ene kant zijn de investeringen van je vriend nuttig voor de onderneming en wil je die vriend ook een plaats geven in de zaak, en aan de andere kant zoek je iemand die meewerkt. Zie ik dat zo goed? In dat laatste geval moet je een derde persoon zoeken.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 257 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept