• 0

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) en beëindiging bedrijf

(aangepast)

Hoi!

 

ik heb op mijn 22e een lening ontvangen voor mijn eerste onderneming die door productieproblemen niet verliep zoals het moest en na 2 jaar liquiditeitsproblemen is de keuze: bijfinancieren of beëindigen. Momenteel ga ik een insolventietraject in. 
 

ik heb nu nog 23000 op lening en ik sta afgerond 10000 in de min. Dit min-bedrag kan ik hopelijk tot 0 brengen met mijn voorraden. 
 

over de staatsgarantie is de bank bij afsluiten niet duidelijk geweest en ook met het afsluiten heb ik nooit iets gezien en ondertekend. Wel provisie betaald. Mijn eerste accountmanager zei dat deze voor 80% goldt en de nieuwe accountmanager zegt 90%. Ik heb geen idee. Ook wist ik niet dat de staat het nog 5 jaar op mij zal kunnen verhalen indien uitgekeerd. Dit wetende had ik wel ietsjes anders naar de bmkb gekeken. 
 

1: Nu vraag ik mij af hoe de bank het regresrecht uitvoert? Ik weet ondertussen dat ze dan 5 jaar lang elk jaar mijn cijfers willen, maar worden er dan weer regelingen gemaakt om te innen oid? Ik word er heel erg zenuwachtig van. Wanneer heb je “genoeg vermogen” en wat doen ze dan?
 

2: Ook weet ik niet of ik hier een advocaat bij in moet schakelen/hoeveel zin dit heeft tov extra kosten die ik ermee maak. Kan ik daarmee zorgen dat de staat niet meer verhaalt bijvoorbeeld? Ik maak me hier zorgen om, omdat ik bij familie ook geld heb geleend en dit wil ik ook graag aflossen maar is natuurlijk achtergesteld. Daarom hebben instanties hier geen boodschap aan, maar beperkt wel mijn draagkracht...
 

3: Het plan is nu de bank het bedrag dat ik aan hen moet aflossen (10 of 20% van de lening, van openstaand bedrag van 23000 of oorspronkelijk bedrag van 33000, geen idee!) in een keer te betalen met geld van familie. Dan ben ik met hun wat dat deel betreft klaar, toch?

 

jeetje. Als ik terug lees heb ik toch wel veel vragen. Er komt veel op me af en ik weet niet zo goed hoe ik met mijn beperkte kennis hier goed uit ga komen. Ik ga mijn best doen! Alvast bedankt voor jullie kennis!

aangepast door Tess94
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

BMKB is een garantie voor de bank, niet de geldnemer. Voor zover de bank daar een beroep op doet, is de bank gehouden het bedrag namens de staat de verhalen op de geldnemer. Dat betekent dat voor de bepaling welk bedrag u de bank moet betalen u de BMKB buiten beschouwing kunt laten.

 

Als u de bank in één keer kunt voldoen met een lening heeft dat in dat licht de voorkeur. Ik zou echter wel adviseren dan te pogen dat bedrag af te kopen. Ik heb situaties meegemaakt waar een bank schikte voor 5%, maar een percentage tussen de 20 en 50% is realistischer. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Bedankt voor je antwoord StevenK! Dus jij zegt hiermee eigenlijk: de bank vragen om een buitengerechtelijk akkoord en een schikking en daarmee finale kwijting, en daarmee de bmkb buiten beschouwing laten?

 

Natuurlijk zal de bank eerst proberen om de bmkb in te zetten. Dat is dan voor mij een minder wenselijke uitkomst omdat de staat via de bank daarna met mij betalingsregelingen wil treffen?

 

ik weet absoluut dat ik natuurlijk de gehele restschuld in de basis op mij berust. Dat was mijn risico. Maar, ik ben nu 25, wil op een gegeven moment natuurlijk een huisje, spaarpotje en trouwen en al dat soort dingetjes. Ik wil daarom ook al mijn mogelijkheden onderzoeken om hier toch goed uit te kunnen komen en mijn leven nu verder op te pakken. De lening was voor mij te hoog om te dragen, ik had mezelf overschat. 

aangepast door Tess94
Link naar reactie
  • 0

Waarom zou de bank genoegen nemen met 50% als ze via de staat ook 80 tot 90% kunnen krijgen?

Tess94, ik ben blij dat je nu inziet dat de schuld jouw risico was. Toen ik je openingspost gisteren las had ik het gevoel dat je verwacht had dat je zonder risico onderneemstertje kon spelen met tienduizenden euro's geleend geld, en dat je die niet terug hoefde te betalen als het mis ging. Maar dat geld moet natuurlijk door iemand betaald worden; als jij het niet betaalt moet de belastingbetaler opdraaien voor jouw mislukte avontuur... 

 

Een schuld van 23.000 euro klinkt wellicht als een onoverkomelijk bedrag, maar dat is het niet. Als je dat in 5 jaar zou terugbetalen heb je het over zo'n 400 euro per maand, dat is met een fulltime baan best te doen. Dat koophuis, spaarpotje en die bruiloft zullen dan wel nog een paar jaar moeten wachten...

 

 

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 0

 

Bob, alhoewel ik je toon snap, heb ik wel moeite met de aannames die je doet. Ik waardeer je input, maar “ondernemertje spelen” vind ik erg denigrerend.
 

Na mijn eerste order had ik de pech dat de fabriek waarmee ik zaken deed failliet ging. Dit gat heb ik moeten dichten terwijl ik geen omzet kon draaien, maar dat is zonder basis, artikelen en als nieuw bedrijf, natuurlijk niet zo fantastisch gelukt. Wel heb ik uiteindelijk een mooi bedrijf opgebouwd door te knokken voor de zaak en er prive niks uit te halen. Ik heb een mooie omzet, maar niks was genoeg om de liquiditeitsproblemen op te lossen. En geen prive vermogen betekent geen nieuwe financiering meer. Dus voor mij is het daardoor einde verhaal, ik zet de onderneming door naar een nieuwe ondernemer die net dat stukje vermogen heeft om dit op te lossen. 
 

alhoewel ik niemand verantwoording verschuldigd ben, leek het me op zijn plaats dit toe te lichten voordat ik een bak met vooroordelen over me heen krijg. Weet dat ik dit te allen tijden voor iedereen goed wil oplossen. Maar natuurlijk, heb ik hierbij ook absoluut mijn eigen belang hoog staan, net als ieder ander die in mijn schoenen zou staan. Als ik niet op zijn minst voor mezelf opkom, doet niemand het ;)

 

en, het inzien dat de schuld mijn eigen is, is niet in een nachtje gevallen natuurlijk. Dit is stress die ik nu tientallen maanden draag terwijl ik koste wat het kost het tij heb geprobeerd te keren.
 

Er zijn daarnaast veel adviseurs die aangeven dat ik met de juiste kennis nog best goed uit deze situatie kan komen met allerlei regelingen en opties, dus een zoektocht naar deze “juiste” kennis start ik logischerwijs op. I can use it all ;) 


 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Tess94

 

Loopt jou insolventietraject via de gemeentelijke schuldhulp of krijg je hulp van een schuldhulpverlener voor ondernemers?

Want volgens mij hoort de BMKB schuld ook in dat traject, ik denk dat je in eerste instantie met hen moet bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe je het kan/moet aanpakken.

Een advocaat zal dus in principe niet nodig zijn als je al een schuldhulpverlener hebt.

En als er een insolventietraject loopt zijn er ook (strenge) regels over wat je mag aanbieden aan schuldeisers dus doe dat niet zelf.

 

Link naar reactie
  • 0

Roel J bedankt voor je input! ehm, ik word vanuit Bijzonder Beheer nu op mijn verzoek overgedragen naar afdeling Insolventie en Afbouw. Dit traject is dus een traject van de bank. 

Qua schuldhulp is er nog geen instantie die advies verleent, ik ben ook nog in de veronderstelling dat het voor 20.000 niet uit kan om een schuldsaneringstraject in te gaan omdat de schulden misschien nog wel op me te nemen zijn. Denk je dat ik hier buiten een advocaat, wel goed aan zou doen? Bijvoorbeeld via de gemeente?

Link naar reactie
  • 0

Ah ok, geen formeel schuldhulptraject nog..

 

Nee ik zou in eerste instantie niet naar de gemeentelijke schuldhulp gaan, die zijn meer toegerust op "eenvoudige" particuliere trajecten.

Als je alleen schulden bij de bank hebt dan denk ik dat een advocaat met specialisatie insolventierecht jou het beste kan helpen.

 

Belangrijk is om goed in je achterhoofd te houden dat de afdeling bijzonder beheer vooral de belangen van de bank behartigt. (maar dat voelde je volgens mij al aan)

Dus in dat geval heb je wel een eigen adviseur nodig, dat kan dan ook een insolventieadvocaat zijn, in heel veel gemeenten heb je gratis inloopspreekuren, al zullen dat nu ongetwijfeld 'inbel' spreekuren zijn..

Dus google ook even op "inloopspreekuur advocaat insolventie <jouw gemeente>" .
2e zoekactie kan zijn "schuldhulp ondernemers <jouw gemeente> " of kijk op de site van www.nvvk.nl

 

Met die 2 ingangen zul je goed en in eerste instantie gratis advies krijgen zowel de advocaat als de schuldhulpverlener zal jou uitleggen hoe hun trajecten lopen en hoe hulp betaald wordt in jou situatie..

 

Link naar reactie
  • 0
1 uur geleden, Tess94 zei:

Bob, alhoewel ik je toon snap, heb ik wel moeite met de aannames die je doet. Ik waardeer je input, maar “ondernemertje spelen” vind ik erg denigrerend.

 

Ik doe geen aannames, ik beschrijf alleen het gevoel dat je openingspost bij me opriep. Je vraagt je af of de staat voor 80 of 90 procent garant staat, en uit de zin "ook wist ik niet dat de staat het nog 5 jaar op mij zal kunnen verhalen" maak ik op dat je verwacht had dat je alleen die 10 of 20% zou moeten terugbetalen. 

In je volgende post schrijf je "ik weet absoluut dat ik natuurlijk de gehele restschuld in de basis op mij berust. Dat was mijn risico." en "De lening was voor mij te hoog om te dragen, ik had mezelf overschat." Dat komt heel anders over natuurlijk. 

Maar zoals ik al schreef, 23.000 is echt geen onoverkomelijk bedrag om af te lossen, dat is echt prima te doen. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel een redelijk vast inkomen hebben. Succes!

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je toelichting! De bmkb werd destijds aan mij verkocht als “een soort verzekering voor als de onderneming niet slaagt, waarbij de staat 80% afbetaalt. Ik hoefde hiervoor alleen eenmalig provisie te betalen!” Waarin ik tekort schoot was mijn eigen onderzoek naar de staatsgarantie, want ik ging als vanzelf vanuit dat ik hiervoor “verzekerd” was tegen mijn eigen risico, in plaats van de bank. Ik was erg goed van vertrouwen. 

 

Op die manier ga je natuurlijk een lening wel iets te makkelijk aan, als je denkt dat je bijna geen risico draagt. Levenslessen! ;)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Ik lees bovenstaand verhaal met veel herkenning. Bij mij is de BMKB lening door de ABNAMRO net zo verkocht en nu door de Corona zit mijn bedrijf in grote problemen en dreig zelf ook kopje onder te gaan. Bij mij is het bedrag alleen 4 x hoger en sta ik persoonlijk borg voor 50K

 

Hoe verloopt het traject van de BMKB financiering?

 

Ik hoor graag ervaringen en tips!

 

 

aangepast door Hans van den Bergh
Post aangepast naar situatie van deze Vraagsteller
Link naar reactie
  • 0

De insteek van een borgstellingskrediet is om het risico voor de bank te verminderen. Zonder een borgstellingskrediet zou de lening waarschijnlijk niet verstrekt zijn. 

Zoals hierboven al eens aangegeven staat de staat garant voor 80 of 90%. Hiervoor betaal je een provisie die wordt afgedragen aan de NL staat. 

Door de staatsgarantie gaat het dekkingspercentage van de lening omhoog en betaal je een lager rentepercentage dan wanneer je geen dekking zou hebben. 

Als voorwaarden voor de BMKB wordt gesteld dat de aandeelhouder persoonlijk borg moet komen te staan.

 

Indien het bedrijf dreigt kopje onder te gaan, dan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank om te kijken naar oplossingen. Zij zullen je waarschijnlijk overboeken naar een afdeling Intensief Beheer. Hier worden 'zieke ondernemingen' behandeld. Deze afdeling kan zeer confronterend te werk gaan.  Zij gaan proberen het risico van de bank snel te verminderen. Dit brengt ook voordelen met zich mee. De medewerkers van Intensief Beheer hebben meestal meer mogelijkheden om te helpen. Bijvoorbeeld door het tijdelijk opschorten van aflossingen en/of het verlagen van de rente. Dit gebeurd niet altijd. Het ligt er ook aan hoe jij als ondernemer met ze omgaat. Indien je als ondernemer je uiterste best doet om het op te lossen kunnen ze redelijk genegen zijn te helpen. Gooi je je kont tegen de kribbe dan kan het snel de andere kant opgaan. Verkoop van onderdelen en/of verhoging van rente (i.v.m. verhoogd risicoprofiel) zijn dan zeker mogelijk. Ze kijken wel wat mogelijk is. Is het echt niet meer te redden dan kunnen ze het versnellen. 

 

Als het fout gaat dan zullen de zekerheden uitgewonnen worden. Men kijkt als eerste naar de primaire zekerheden zoals voorraad en debiteurenverpandingen. Daarna kijkt men naar de zekerheden zoals borgstellingen. Als laatste komt de staat. Vaar je dus niet blind dat je bent gedekt door de NLse staat. De dekking van de NLse staat komt als laatste!

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 288 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.