Jump to content
2020positiefblijven
Verberg

overeengekomen arbeidsovereenkomst niet aangaan i.v.m. "Corona-overmacht"?

Goedemorgen,

een aantal weken geleden is er afgesproken dat wij een arbeidsovereenkomst aan gaan met een medewerker.

per 24-04-2020 zal de gene aangenomen worden. wegens onze bedrijfssluiting wegens het corona virus kunnen we dit contract niet aan gaan. 

De werknemer is van mening dat dit niet zomaar kan en beroept zich erop dat hij gewoon aan het werk wil.

 

kan er een beroep gedaan worden op de wet overmacht, dit is mij niet helemaal helder. 

artikel 6:75 Burgerlijke Wetboek. 

 

Overmacht is geregeld in de wet, in artikel 6:75 Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat een tekortkoming in de nakoming niet aan een partij kan worden toegerekend als de tekortkoming niet te wijten is aan zijn schuld en ook niet volgens de wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvatting voor zijn rekening komt. Er is dan geen schadevergoedingsplicht. Zoals je kunt lezen, wordt er een erg algemene uitleg gegeven van het begrip overmacht. 

 

 

Edited by Norbert Bakker
Titel verduidelijkt
Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Welkom op HL

 

Je kunt de werknemer confronteren met de overmachtssituatie en hem het vooruitzicht bieden dat zodra deze is opgeheven, het dienstverband alsnog kan worden aangegaan met een nieuwe ingangsdatum.

 

Vooropgesteld moet worden dat het inderdaad terechte overmacht betreft (bijvoorbeeld door de overheid gedwongen te sluiten) en jij dit argument niet (ge)(mis)bruikt om alsnog onder de overeenkomst uit te komen. 

 

In de huidige omstandigheden komt het dan neer op de billijkheid en redelijkheid van partijen. Een rechter (als het zover zou komen) kan in dat soort gevallen ervoor kiezen jullie 'de gang op te sturen' om te proberen er onderling uit te komen...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hamvraag wat mij betreft: geldt de NOW regeling ook voor arbeidsovereenkomsten die nog in moeten gaan (maar al wel overeengekomen waren voor - noem maar een datum: 14-03) ? Zo ja dan is er mogelijk geen sprake van overmacht. 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Mijn laatste blog: De AOV premies stijgen, wat doe je er aan en wanneer?

Link to post
Share on other sites
 • 0

Is er al een arbeidsovereenkomst of alleen een afspraak om een arbeidsovereenkomst aan te gaan? En hoe gedetailleerd is die afspraak dan?

Dus wat is bijv. afgesproken/op schrift gesteld over het aantal uren, de looptijd en over een proeftijd?

Met een proeftijd (van een maand, mogelijk bij overeenkomsten van meer dan 6 maanden) heeft u geen probleem. U kunt de overeenkomst dan t.z.t. binnen de proeftijd beeïndigen.
 

Bij een oproepovereenkomst is er ook geen probleem.

Edited by UwJurist

Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link to post
Share on other sites
 • 1

Zoals wat hierboven al beschreven is, al er sprake is van een proeftijd heb je niks te vrezen, en ben je zo weer van de werknemer af.

Of er sprake is van overmacht? 27 februari is in Nederland de eerste Coronapatient waargenomen, terwijl op 31 december de eerste Coronapatient in China is ontdekt.


En in dat korte tijdbestek is de hele wereld veranderd, toen kwamen de eerste maatregelen al, China nam vrij snel een draconische maatregel, een lockdown, daarna kwam de rest van de wereld, met allemaal hun eigen maateregelen.

In hoeverre jij als ondernemer en werkgever niet had kunnen weten dat de wereld ging veranderen, en dat die veranderingen van invloed zijn op je bedrijf?

Ach, ik zet je gewoon aan het denken.:winking-face:

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je een proeftijd hebt kom je er inderdaad heel gemakkelijk mee weg. 

 

Zo niet wordt het natuurlijk wel een stukje lastiger: ik denk niet dat je de huidige situatie had kunnen voorzien. Jij niet, en de nieuwe werknemer ook niet. 

 

Ik weet niet op welke datum deze overeenkomst is aangegaan, maar 2-3 weken geleden leek er nog relatief weinig aan de hand in nederland, en een complete lockdown waardoor veel werk compleet onmogelijk is geworden was, denk ik, op dat moment niet met enige zekerheid te voorzien. 

 

Uiteraard neem ik ook aan dat je dit op het moment van overeenkomst niet voorzien had, anders had je wel anders beslist over het in dienst nemen van iemand. 

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 18 leden online en 450 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept