• 0

Corona: TOZO - Eerste Gemeenteloketten voor ondernemers (gaan) open

In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Bron: Gemeenten.nu

Veel gemeenten zijn bezig met het opzetten van een noodloket voor ondernemers. In een aantal grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden zouden ze vandaag open moeten gaan. Kleinere gemeenten zullen waarschijnlijk later in de week volgen.

 

Quote

Bijstand voor zzp’ers
Het kabinet kondigde de afgelopen week een pakket maatregelen aan ter waarde van zeker 250 miljoen euro om de economie te ondersteunen, nu deze hard wordt geraakt door de coronacrisis. Onderdeel van de plannen is een versimpelde bijstand voor zzp’ers.

 

TOZO : Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De tijdelijke regeling TOZO geldt vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten.
Let op: Omdat nog geen enkele gemeente de eisen weet van de TOZO, maar wel alvast ondernemers de aanvraag wil laten doen, gebruiken nu veel gemeenten nog hun oude aanvraagformulier voor de reguliere Bbz.

 

 

 


voor overige regelingen:

 

€ 4000 Tegemoetkoming schade COVID-19                         
Zie ook dit topic op ons forum >>>

 

Rijksbrede informatie over economische maatregelen n.a.v. Corona virus:

Zie overzichtspagina Rijksoverheid met een overzicht welke regeling voor welk soort ondernemer van toepassing is en directe doorlink naar meer info over die betreffende regeling: Regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
9 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Klik vooral op de vereiste bijlagen:

- aangifte IB 2019

 

Die heeft waarschijnlijk 90% van de ondernemers nog niet. En dan?!

 

Tja, aan de andere kant voorkomen ze met een controle vooraf of er wel aan de eisen voldaan is (ondernemer voor IB, urencriterium), wel ellende met terugvorderen en boetes achteraf als later blijkt dat iemand de regels niet helemaal begrepen heeft, en onterecht een aanvraag heeft gedaan.

 


Wat ik verder wel apart vind is dat er de keuze gemaakt kan worden om de uitkering vanaf nu, of met terugwerkende kracht vanaf 1 maart in te laten gaan.
Ik kan me voorstellen dat voor ondernemers in geldnood het op het eerste gezicht aanlokkelijk kan klinken om voor terugwerkende kracht te kiezen. Dat klinkt alsof je daarmee sneller meer geld zal krijgen, toch?! :slightly-smiling-face:
Maar bedenk goed dat er voor de meesten in de eerste helft van maart nog geen Corona maatregelen van kracht waren, en als je in die maand uiteindelijk wel inkomsten hebt gehad, dat van de uitkering afgetrokken gaat worden.

 

Extreem voorbeeld: hoeveel zal een alleenstaande ondernemer uiteindelijk krijgen die in maart nog wel 3200 EUR aan nettowinst na belasting had, en daarna helemaal geen winst meer?
Nou 3x1052 EUR = 3156 EUR als hij aanvinkt dat de aanvraag vanaf nu is, en er in de komende maanden ook geen winst gemaakt wordt.
Helemaal niks als hij dat vinkje bij "met terugwerkende kracht" had gezet.

Link naar reactie
  • 0

Werkplein Drenthe  vraagt nergens naar, andere gemeente vragen om overzicht BTW aangifte 2019.... en of aangifte IB 2018

Wel een laatste afschrift van bank privé + foto bankpas. Tevens een uittreksel KvK.

 

Ik vind het een lastige regel, meer omdat onze werk nog onvoorspelbaarder is dan het weer. Onze basisplanning is om te huilen, kan net aan, net niet de uren van personeel garanderen. Maar het regent regelmaat extra werk, vaak binnen 24h aangevraagd. Zelfs de paasplanning kregen we vrijdag om 12u pas door de digitale bus geschoven terwijl 2 dagen eerder was gemeld dat we helemaal niet meer op werk hoeven te rekenen omdat eigen personeel in overschot was.  Dan pieken we komende week, maar wat komt erna? Iets? Niets? Wanneer moet ik aangeven dat ik toch niet de regeling nodig had?

Link naar reactie
  • 0

Kom je als ZZP'er voor Tozo-bijstand van €1500 per maand in aanmerking als je nog wat reserve-geld hebt, maar je opdracht bent verloren door het coronavirus?


Ik heb geen liquiditeitsproblemen, maar dit zou over een half jaar wel zo kunnen zijn.

Link naar reactie
  • 0

Er vind geen vermogenstoets plaats dus nee, reserve geld is niet zo relevant..

Je kunt dus TOZO aanvragen als je inkomen gedurende de 3 maanden onder het bestaansminimum zakt ongeacht de reserves..

1500 euro is het bedrag voor samenwonenden/gehuwden, voor alleenstaanden is de norm 1050..

Het inkomen dat je (verwacht) nog te hebben wordt in mindering gebracht op het TOZO bedrag.

Link naar reactie
  • 0

Goedemiddag,

Allereerst laat ik het bericht beginnen dat ik totaal geen intentie heb om misbruik van iets te maken.
Ik doe de administratie voor een groot gedeelte voor mijn vriendin haar bedrijf. Zij doet voornamelijk dienstverlening en leveringen in de interieurbranche.

Afgelopen jaar hebben wij de TOZO 1 aangevraagd gezien wij de verwachting hadden dat het Corona gebeuren impact zou hebben op de bedrijfsvoering. De aanvraag is goedgekeurd en wij hebben 4500 ontvangen. Nou ging het in de maanden van corona niet heel erg goed. Ja,facturen werden nog betaald echter vaak van klussen in februari en begin maart. Het huidige kwartaal gaat het gelukkig een stuk beter dus de omzet die dit jaar gehaald wordt zal nog wel redelijk zijn.

Nou weet ik dat de gemeente met terugwerkende kracht gaat kijken naar de inkomsten van de betreffende maanden waar de TOZO voor is uitgekeerd. maar heeft iemand enig idee hoe? Onze btw aangifte gaat per jaar, en ook de aangifte IB ook. Het is voor ons heel lastig om inzichtelijk te maken wat de inkomsten waren van maart april mei omdat de projecten lang lopend zijn. Dus een project kan in maart starten maar pas in juli afgerond en uitbetaald worden... Of in Februari starten en pas in mei uitbetaald worden.

Wat ik wil niet wil is dat ondanks wij een goed jaar hebben gedraaid (op maart april mei na) wij ineens een boete krijgen + het bedrag moeten terugbetalen van de TOZO. De gemeente wil namelijk ook dat wij aangeven als het inkomen toch hoger was dan eerder geraamd.. maar hoe kan je dat aangeven als je op projectbasis werkt?

Hoe gaan de andere ondernemers daarmee om?

Groet.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
4 uur geleden, DSDennis zei:

Ja, facturen werden nog betaald echter vaak van klussen in februari en begin maart. Het huidige kwartaal gaat het gelukkig een stuk beter dus de omzet die dit jaar gehaald wordt zal nog wel redelijk zijn.

 

Ja, daar kunnen gemeenten helemaal niet mee omgaan. Dat je in maand A een opdracht aanneemt die je in de volgende weken uitvoert, in maand B factureert en in maand C of soms zelfs D betaald krijgt, kan enorme misverstanden veroorzaken. De meeste gemeenten snappen alleen uitzendwerk: uitbetalen in de derde week van de maand.

 

Je zal dus een eigen logica moeten toepassen. Je kan bv de BTW-aanpak van de Belastingdienst volgen: inkomen telt in de maand dat je factureert. Je kan ook je eigen balans in ogenschouw nemen: uitgevoerd werk is voltooid en derhalve verdiend. In het eerste geval heb je in maart nog na-ijlende facturen van februari; in het tweede geval is het werk van februari aan februari toegerekend.

 

Gezien de intentie van TOZO zou ik voor de tweede variant kiezen. Dan vraag je dus bijstand voor het uitblijven van opdrachten tijdens de lockdown.

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Hallo DSDennis,

 

Waarschijnlijk gaat of heeft de gemeente jou al een opgave inkomsten formulier gestuurd of je kunt die zelf ophalen op de site.

De procedure daarvoor kan inderdaad per gemeente wat verschillen. De gemeente Utrecht heeft in juni alle aanvragers gevraagd om hun inkomsten op te geven in een inkomstenopgave.

 

Op de site www.krijgiktozo.nl kun je ook veel nalezen over diverse onderdelen van de regeling zo ook wat onder het inkomstenbegrip valt.

https://krijgiktozo.nl/documenten/Inkomensbegrip_Tozo_voorlichting_aan_de_zelfstandigen.pdf

 

kort citaat uit de 6 pagina's uitleg..

 

Dus:  De inkomsten van het werk dat je in maart hebt gedaan, horen bij maart.

Ook al krijg je pas betaald in april of mei. NB: Zelfs als je na beëindiging van de Tozo de betaling voor werkzaamheden in maart ontvangt geldt dat dit achteraf moet worden toegerekend aan maart (en geldt de inlichtingenplicht). 

De producten die je in maart hebt verkocht zijn inkomsten in maart, ook al zijn ze in een andere maand betaald.

 

Daar tegenover staat dat geld wat je in maart of april ontvangt maar in januari of februari is uitgevoerd hoef je niet mee te tellen als inkomen

 

dat is even op hoofdlijnen lees de pdf even door om te snappen hoe het voor jullie uitpakt.

 

Als je twijfelt over wat je moet opgeven kun je altijd bellen met de gemeente hoe je bepaalde inkomsten moet toerekenen.

Er zijn zoveel verschillende soorten ondernemingen dat er niet 1 standaard werkwijze te geven is..

Link naar reactie
  • 0

Hmm oke. Wel erg fraude gevoelig lijkt mij gezien bedrijven inderdaad kunnen wachten met de facturatie (als ze het niet nodig hebben) tot juni om dan vervolgens doodleuk te verklaren dat zij geen inkomsten hadden. Wordt wel een lastig verhaal want hoe toon je het aan? Je facturen van de maand maart april mei laten zien?

Link naar reactie
  • 0
17 uur geleden, Branko Collin zei:

Voor de inkomstenbelasting geef je de inkomsten ook aan over wanneer je het werk hebt verricht, niet over wanneer je de factuur stuurt. Het is dus niet veel fraudegevoeliger dan je IB-aangifte.

IB is voor het hele jaar dit is voor een paar maanden 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 274 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.