Jump to content
Mikky Vrolijk
Verberg

[Corona] Compensatieregeling € 4000

Ben je als ondernemer getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Zoals velen vernomen hebben komt er een tegemoetkoming (€ 4000) voor de eerste nood. Nog niet alle details van de compensatieregeling zijn bekend. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun

Wel alvast antwoord van de overheid op de meest gestelde vragen m.b.t. deze regeling:

 

 • Wat houdt de compensatieregeling getroffen sectoren in?
  De compensatieregeling getroffen sectoren is een tegemoetkoming in de vorm van een gift voor de eerste nood bij ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet daardoor geheel of grotendeels zien verdwijnen, Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken, zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. Zij zien hun inkomsten grotendeels teruglopen, terwijl hun vaste lasten intussen gewoon doorlopen en hun uitgaven in veel gevallen al gedaan zijn. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer de COVID-19-uitbraak achter de rug is. Eis is wel dat het ondernemingen betreft met een fysieke inrichting buiten het eigen huis. De tegemoetkoming moet nog verder worden uitgewerkt.
   
 • Welk bedrag stelt de overheid ter beschikking voor de compensatieregeling getroffen sectoren?
  Het betreft een eenmalig vast bedrag van € 4000 voor de periode van 3 maanden en geldt alleen voor ondernemingen die qua type en sector in ieder geval aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt. Indien nodig worden deze voorwaarden steeds geactualiseerd.
   
 • Waarom per bedrijf maar een bedrag van € 4.000? Er is per bedrijf toch veel meer nodig?
  Het noodpakket bestaat allereerst uit generieke maatregelen op het terrein van loonkosten en op liquiditeitssteun. Aanvullend hierop is er dit noodpakket voor ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis. Snelheid is hierbij van het grootste belang, daarom is gekozen voor een simpele vormgeving met een vast bedrag.
   
 • Bedrijven in welke sectoren krijgen dit bedrag?
  Het betreft sectoren die door de overheidsmaatregelen getroffen zijn ter beperking van het coronavirus. Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt. Indien nodig worden de voorwaarden geactualiseerd.

 

Zodra de regeling open gaat, wordt dit uiteraard met jullie gedeeld.

Heb je aanvullende vragen en/of inhoudelijke mening over deze regeling? Dan kun je die uiteraard in dit topic plaatsen.

 

Edited by Mikky Vrolijk
Titel aangepast. Topic wordt binnenkort verwijderd ;-)

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Dank voor aanstippen, want daar is nog wel verwarring over.

 

Voor een noodmaatregel voor ZZP'ér wordt verwezen naar de TOZO: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Zie dit topic op ons forum.

 

 

Edited by Mikky Vrolijk
Het is TOZO (geen TORZO)

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0

Vandaag is de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben de Tweede Kamer vandaag hierover geïnformeerd.

 

Sectoren die nu in aanmerking komen zijn eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), reisbemiddeling en reisorganisaties, rijschoolhouders, sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen. Het gaat hierbij om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.

Ondernemers kunnen tot en met 26 juni 2020 aanvragen
Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020. De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland en de hoofdactiviteit zoals hierboven genoemd moet blijken uit de inschrijving van peildatum 15 maart 2020 in het handelsregister. De uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Op de aanvragen vindt controle plaats om fraude te voorkomen.
 

Uit: Persbericht ministerie EZK

 

 

 

 

Edited by Roel J
link klikbaar gemaakt
Link to post
Share on other sites
 • 0

Een samenvatting en de voorwaarden waar je als ondernemer aan moet voldoen om voor deze steunmaatregel in aanmerking te komen, kun je in dit topic lezen.

 

Nu de aanvraag open is en de procedure van aanvragen mogelijk is, sluit ik dit topic en zal binnenkort verwijderd worden van ons forum.

 

Heb je vragen over de € 4000 compensatieregeling? Dan ben je uiteraard in het nieuwe topic welkom.

 

Daarbij wel een verzoek: val je qua bedrijfsvoering niet binnen de doelgroep ondernemers waarvoor deze compensatieregeling bestemd is? Dan graag een ander topic op ons forum gebruiken om je vragen te stellen over mogelijk andere steunmaatregen. 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 162 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept