loading
Ga naar inhoud
jurgenvs
Verberg

Vraag over Tozo [Corona en tijdelijke overbruggingsregeling ondernemers én ZZP]

vraag

Door de Coronacrisis werden al mijn opdrachten snel opgeschort maar nog veel erger, merk ik dat veel opdrachtgevers mij niet kunnen/willen betalen uit angst voor de toekomstige situatie.

Begrijpelijk, maar dat brengt mij direct in de financiële problemen.

Daarom heb ik dit weekend ene aanvraag gedaan bij mijn gemeente voor de Tozo.

 

Ik begrijp dat er bij de regeling geen vermogenscheck e/o toetsing inkomstenpartner plaats vindt.

Gisterenmiddag ontving ik keurig een aanvraagformulier van de lokale instantie hier.

Daarin worden toch allerlei vragen gesteld zoals bezittingen, schulden, banksaldo, inkomsten partner etc.

 

Ik vermoed dat de gemeentelijke instanties nog geen "speciaal" Tozo-aanvraagformulier hebben en het "standaard" formulier bbz toesturen.

 

Mijn vraag nu, ook in het ligt van de AVG: kan men mij "verplichten" deze gegevens toch te verstrekken om in aanmerking te komen, of kan ik deze blanco laten?

Ik heb deze vraag ook bij de betreffende instantie neergelegd, maar wacht daarop nog op antwoord (wat, ben ik bang nog wel even op zich laat wachten)

 

n.b. het is mij niet zo zeer te doen om informatie achter te houden, dan wel dat ik a) niet weet wat er met deze informatie gebeurd en b) mij veel meer werk geeft agv van de extra gevraagde bewijslast (kopie bankafschriften, polissen, overeenkomsten etc. etc) en de regeling houdt immers in dat er GEEN vermogens of inkomen parter toetsing zou plaatsvinden.

 

Graag jullie ideeën hierover

bvd,

Jurgen

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

9 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Dat wordt elders bij ZZP Nederland al uitgelegd, maar ik kopieer die uitleg hier ook alvast. De naam is inmiddels weer gewijzigd in TOZO.

 

Quote

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

 

- Inkomensvoorziening ten behoeve van levensonderhoud, duur 3 maanden

 

- Geen vermogenstoets, geen levensvatbaarheidstoets en geen partnerinkomenstoets.

 

De aanvraag voor de Tozo moet je doen bij jouw woongemeente. Omdat nog geen enkele gemeente de eisen weet van de Tozo, maar wel alvast ondernemers de aanvraag wil laten doen, gebruiken nu veel gemeenten nog hun oude aanvraagformulier voor de reguliere Bbz. In de reguliere Bbz is o.a. partnerinkomen en levensvatbaarheid van het bedrijf wél een vereiste. Daarom worden die vragen nog wel gesteld, maar zullen ze voor de Tozo niet meetellen. Uiteindelijk zullen deze vragen, bij het toekennen van een Tozo worden genegeerd. De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart (direct aanvragen is dus niet nodig). 

 

- Uitkering binnen 4 weken na aanvraag. Een voorschot is mogelijk.

 

- De uitkering betreft geen lening, maar is een gift. Terugbetalen is dus niet aan de orde.

 

- Uitkering is aanvulling op persoonlijke inkomen uit je onderneming.

 

- Uitkering maximaal € 1.500 netto per maand, voorlopig gedurende 3 maanden.

 

- Is er geen inkomensschade als gevolg van de coronacrisis, dan krijg je ook geen uitkering.

 

- De regeling is voor gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;

 

- Het urencriterium is een voorwaarde. Dit criterium kan om dezelfde reden onder druk komen te staan.

 

We (ZZP Nederland) hebben gemeld dat dit criterium niet kan gelden.

 

- Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.

 

- Nederlander of daarmee gelijkgesteld.

 

Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.

 

Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

 

Is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;

 

aangepast door TwaBla

Je mag ook abonnee worden als je kritisch leest! Follow the Money🤑  

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

Het is voor mensen die van een salaris leven niet voor te stellen dat een ondernemer zijn werk verzet in Week 1, een nota stuurt in Week 2 om betaald te worden in Week 6 of Week 10. Een crisis die in maart begint kan dus leiden tot uitblijvende betalingen van februari en zelfs januari.


Je mag ook abonnee worden als je kritisch leest! Follow the Money🤑  

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Doordat de TOZO regeling qua uitwerking nog niet gereed is vanwege de procedures die eraan verbonden zijn (dit kan nog enkele weken duren), wordt idd het BBZ-formulier gebruikt. Er is dus nog niet veel duidelijkheid over het TOZO-formulier en wat je daar voor gegevens in moet vullen.

 

Alleen invullen wat je denkt wat van toepassing is? Is een optie, maar wel met risico dat je alsnog alles opnieuw moet invullen. Mijn advies is: vul in wat je wel hebt. Kost misschien meer tijd, maar dan heb je het wel (alvast) volledig.

 

Daarbij opgemerkt:

Quote

Het Ministerie van SZW werkt nu aan de regeling AmvB (een besluit van de regering waarin regels uit een wet verder worden uitgewerkt) en verwacht uiterlijk 25 maart meer details te kunnen bieden. De regeling zelf is er dan nog niet, vanwege de procedures die eraan verbonden zijn. Dit kan nog enkele weken duren. De nieuwe tijdelijke regeling is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en hangt onder de Participatiewet. SZW zal in de regeling waar mogelijk aansluiten op en verwijzen naar het Bbz zodat in ieder geval in eerste instantie zoveel mogelijk hetzelfde proces gevolgd kan worden.

De regeling is nog niet van kracht. Gemeenten kunnen aanvragen wel al in behandeling nemen maar nog niet uitkeren (beschikken).

 

Gemeenten die zzp’ers alvast willen ondersteunen in afwachting van de nieuwe regeling, kunnen dit doen door het verlenen van een voorschot. Maar dat verschilt per gemeente.

 

 

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nu zit ik met een dilemma in het hoofd:

 

Ik heb altijd een reële buffer (privé en zakelijk) aangehouden voor slechtere tijden,  onvoorziene uitgaven, tegenvallers, afijn, je snapt me wel...

 

Nu gaat er uiteraard op die buffer ingeteerd worden, dus hoe langer deze, onzekere periode duurt, des te kleiner de buffer wordt tot het niveau dat ik wellicht niet meer voldoende heb om opnieuw op te starten, du moment dat ik weer open mag. 

 

Ik wil in voorkomend geval niet beticht worden van misbruik omdat ik nog enigszins liquide ben, maar later ook geen lening aan hoeven te vragen, want dat zorgt daarna voor extra uitgaven, liever houd ik met de steunmaatregelen de buffer op een niveau dat ik t.z.t. de voorraden weer kan aanvullen, het personeel weer kan betalen, andere, noodzakelijke kosten kan gaan maken, etc...

 

Hoe kijken jullie hiernaar?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

De helft van die maatregels betreft uitstel van betaling of een gunstige lening. De andere helft betreft overbruggingssteun in de vorm van giften onder voorwaarden. Als je aan die voorwaarden voldoet, kom je uiteraard gewoon in aanmerking. Leningen en uitstel van betalingen kun je naar eigen inzicht gebruiken.

 

Als je het zelf niet echt nodig hebt, kun je wellicht andere ondernemers helpen die net buiten de boot vallen. Die zijn er onvermijdelijk.

 

In monetaire zin is dit één grote mallemolen. Maar we hebben een Europese bank die al jaren geld bijdrukt om de rente laag te houden, dus die mallemolen liep al voor dit virus.


Je mag ook abonnee worden als je kritisch leest! Follow the Money🤑  

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 7 leden online en 82 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké