• 0

Corona: RVO loket Tegemoetkoming schade COVID-19 is open TOGS aanvraag € 4000

In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Met dank aan RVO onderstaande informatie:

 

Hoort jouw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Leid je schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Ondernemers zijn vrij in het doel van besteding.

 

Voor wie?

De regeling staat open voor een specifieke groep ondernemers. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes.

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van jouw hoofdactiviteit selecteren. Via de KVK kun je jouw SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik de zoektool SBI-codes. Je kan de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

 

Buiten de vastgestelde SBI-code, moet je, om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Bekijk hoe het aanvraagproces verloopt. Van voorbereiden en aanvragen tot wat er na uw aanvraag gebeurt.

 

RVO probeert binnen 2 weken een besluit te nemen op je aanvraag. Na het besluit wordt er binnen een paar werkdagen uitbetaald. Indien dit niet binnen 2 weken om een besluit te nemen, dan ontvang je hierover op tijd bericht.

 

Bovenstaande is een beknopte samenvatting. Lees voor alle uitgebreide informatie over deze compensatieregeling de informatie die RVO voor je heeft.

 

Kom je als ondernemer / ZZP'ers, binnen de criteria van deze compensatieregeling, niet in aanmerking? Dan zijn  er mogelijk andere steunmaatregelen van de overheid. Zie wat dat betreft een ander topic in ons forum.

 

Extra links

Na een aantal dagen draaien met het RvO loket is duidelijk dat er de nodige zaken ontbreken of te strak zijn ingeregeld

Daarom zijn er 2 formulieren gemaakt om

 

1. Jou SBI staat er niet bij maar hoort er wel in. gebruik dan
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-vergeten-sbi-codes-wssl

 

2. Je staat ingeschreven op de verkeerde SBI (of je hoofdactiviteit is niet geldige SBI maar je tweede activiteit wel

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/melding-niet-aansluitende-sbi-code-wssl


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 2
34 minuten geleden, Brein zei:

En dan de Tozo van € 1.500,-. Dit wordt naar mijn mening oneerlijk verdeeld. 

Mijn vennoot heeft een vriendin met een baan en krijgt voor zichzelf: € 1500,- 

Mijn vriend heeft ook een zaak, en wij krijgen samen € 1500,-, 

Heel bijzonder....


Het leven is oneerlijk.  Misschien toch maar even de tekst uit de kamerbrief nalezen:

 

“Het streven naar eenvoud heeft in deze uitzonderlijke omstandigheden ook tot gevolg dat er, anders dan bij de reguliere bijstand, niet op huishoudniveau wordt gekeken of er sprake is van onvoldoende middelen van bestaan. Er is geen toets op het inkomen van de echtgenoot of partner en ook geen vermogenstoets. Dit impliceert dat er zich situaties kunnen voordoen waarin formeel gezien sprake is van een recht op ondersteuning op grond van deze regeling, maar waarin er materieel gezien geen reden is om een beroep te doen op de regeling. Zoals eerder is aangegeven doet het kabinet een nadrukkelijk appel op mensen die de extra ondersteuning niet nodig hebben om af te zien van een aanvraag. Dit ontlast de uitvoering en draagt bij aan een doelmatige besteding van publieke middelen. Het draagt eraan bij dat juist de ondernemers die het echt nodig hebben snel van hulp kunnen worden voorzien.” (uit: https://bit.ly/2z9hIfN ).

 

Of jouw vennoot ethisch handelt, mag je helemaal zelf bepalen. of je hem er op aanspreekt ook.
 

Meer daarover lezen: https://www.ikwordzzper.nl/blogs/misbruik-maken-van-tozo-boete-10000

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 2
1 uur terug, Brein zei:

bijzonder hoe men hier reageert, oordeelt en veroordeelt. Daar zit ik niet op te wachten.

 

Dat het antwoord niet is wat je wenst is vervelend, maar geen reden om je op ons af te reageren. 

 

Hans en ik geven antwoord op jouw vraag, en geven daarbij onderbouwde feiten en meningen. Geen van beide geeft een oordeel over jou.

Sterker nog:  we geven aan dat je  de afweging of iets ethisch is zelf moet maken. 

 

Quote

Daar zijn we ook blij mee, maar je oordeelt best snel. Je hebt namelijk geen idee hoeveel % van de omzet we nu mislopen ;-(

 

Nogmaals: het is géén oordeel, alleen de huidige regelgeving: je hebt er nu nog geen recht op. Ik hoop van harte voor jou dat ook toeleveranciers / dienstverleners van bedrijven die dicht zijn zoals jij  recht op  enige vorm van ondersteuning krijgen maar - let wel - alleen als dat ook echt nodig is; bijvoorbeeld omdat je niet voldoende omzet uit je overige klanten kunt halen.

 

Edit: en Roel geeft al aan hoe je hierop zelf actie kunt ondernemen!  Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook je branche-/lotgenoten. 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Hans, ik zou de moed nog niet opgeven.. Ik heb nog nooit een regeling gezien waarin de overheid al op voorhand zegt dat deze later nog aangepast kan worden.

 

Op basis wat ik nu aan voorwaarden zie, meen ik te herkennen dat de eerste fase gericht is op snelle massa verwerking

- Alleen hoofdactiviteit telt

- Alleen bepaalde SBI's

 

dat is vrij subjectief, je ziet hier in de reacties best veel voorbeelden waarvan je met gezond verstand kunt stellen dat ze ook direct getroffen worden door de ingestelde verboden / beperkingen.

 

Nu kunnen met een paar simpele checks die deels al in de aanvraag worden gedaan een aanvraag worden beoordeeld. Het zal mij niet verbazen als we eind komende week berichten horen dat de eerste groepen ondernemers al uitbetaald zijn.

Nadat de bulk is verwerkt kan tijd worden besteed aan de "lastige gevallen" of beter de niet standaard gevallen.. Ik zou haast zeggen de gebruikelijke 80/20 regel. 80% kan op de standaard regeling snel toegekend en afgewerkt worden, op basis van ervaringen de eerste week(en) zal er meer bij komen en mogelijk wordt de aanvraag dan ook minder strak ingeregeld worden zodat je ook kan aanvragen als de code niet helemaal voldoet. Als die aanvragen pas kunnen nadat de bulk is verwerkt kan beter het volume daarvan inschatten en daarop plannen..

Link naar reactie
  • 1

 

Het begint een beetje een puzzeltje te worden, om niet te zeggen een chaos.

Er zijn dus nu naast het aanvraagformulier 2 andere formulieren

 

1. formulier signaal vergeten SBI-codes.   volledige link:  https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-vergeten-sbi-codes-wssl

Daarin kun je melden dat jou sbi code niet in de lijst staat en waarom  deze er wel in hoort

 

2 www.rvo.nl/nietsluitendesbi

Daarin kun je melden als je staat ingeschreven onder de verkeerde sbi.

Dat kan gebeuren als je ooit begonnen bent met activiteit A en later overgestapt naar activiteit B maar bij kvk je inschrijving niet hebt gewijzigd.

Ook kan het voorkomen dat de KvK na jou uitleg jou heeft ingedeeld in een verzamelgroep "overig" maar dat je nu zelf een beter passende hebt gevonden

Dit kan ook het geval zijn als je meerdere sbi codes hebt omdat je meerdere activteiten hebt maar de code die als hoofdactiviteit staat gemarkeerd niet in aanmerking komt en de andere activiteit wel.

 

CBS beheert en onderhoud het SBI model. via hun site kun je meer informatie vinden over SBI codes en is er ook een SBI zoeker. Daar kun je op verschillende manieren zoeken in welke Sbi code je past. Ik heb zoeken op vrije tekst geprobeerd en die werkt vrij goed een paar kernwoorden en er komt een voorstellijstje..

https://sbi.cbs.nl/CBS.TypeerModule.TypeerServiceWebAPI/content/angular/app/#/

 

Link naar reactie
  • 1


Zo zie je maar weer wat er allemaal mis kan gaan, wanneer je een systeem gaat gebruiken waarvoor het nooit bedoeld is geweest. SBI-codes  vinden hun oorsprong in een algemene maatregel van bestuur uit 1902 en waren toen bedoeld om bedrijven in gevarenklassen in te delen. De lijst is ge-updated in 1950, 1974 en 1993. Ook toen viel de indeling niet mee:

 

“Het probleem van gecombineerde technieken in branches doet zich in meer branches voor. Bijvoorbeeld in de elektrotechnische branche, waar glas, metaal, kunststof en chemische stoffen verwerkt worden. In de chemische sector komen soms anorganische en organische chemie en de verwerking van vaste en vloeibare stoffen en gassen naast elkaar voor. Ook de voedings- en genotmiddelensector is in dit opzicht vaak gecompliceerd. “

 

Vanaf 1993 lijkt he5 er op dat de SBI-codes er vooral zijn voor het CBS, zodat dat bureau mooie statistieken  kan maken. En ja, ook voor de coronacrisis werden de codes al gebruikt voor sommige subsidieregelingen. Voor het ondernemen zelf en voor de belastingdienst maakt het allemaal niets uit. Of zoals de vriendelijke KVK-medewerkster bij de inschrijving zei: “je kunt ondanks deze SBI-codes gewoon bedrijfsmatig konijnen gaan fokken als je dat wilt en dan betaal je ook gewoon belasting”. Over nevencodes is al genoeg gezegd.....


MMKB08_000177716_mpeg21_p001_image.thumb.jpg.22d742f7face84cb17fc7c929b295dda.jpg

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 1
2 minuten geleden, prinsrachid zei:

Wat gebeurt er eigenlijk met die TOGS? Is dat belastbare winst? Of valt het onder de schenkbelasting? Of is het netto zoals een toeslag?

 

Netto.

Hij dekt dus feitelijk meer dan 4k aan vaste lasten.

 

Uit de beleidsregel:

 

Quote

Het kabinet neemt maatregelen waardoor de tegemoetkoming geen voorwerp is van belastingheffing.

 

Link naar reactie
  • 1
Op 27-3-2020 om 21:10, Jasper S. zei:

Dit is echt heel raar, wij vallen er dus buiten omdat ons sbi nummer er niet tussen staat. Het zou eens een keer meezitten.
Terwijl de KVK dit SBI nummer adviseerde!

Deze SBI code is op 15/4 toegelaten voor de TOGS regeling.

Link naar reactie
  • 1
8 minuten geleden, Brein zei:

En als ik dan om me heen zie wie wel op die lijst staan en niet dicht hoeven... Dat verbaasd mij enorm.

 

Daarom is er een link waar je de vergeten sbi codes kunt melden, die staan (ook) in de startpost van dit topic.

 

Je vroeg of er nog een update komt van de lijst.. maar dat valt niet te zeggen, mijn gedachtegang is als er voldoende signalen komen vanuit bepaalde branches dan wel.

Dus meldt het in elk geval bij RvO en misschien ook bij een brancheorganisatie met het verzoek te lobbyen voor het toevoegen van de branche..

 

 

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
2 uur geleden, Brein zei:

Reacties worden ook niet m seeeer op prijs gesteld.

 

Iedereen neemt hier uitgebreid de tijd voor je om helemaal uit de doeken te doen wat je nog kunt doen (Roel geeft aan dat je je sbi kunt melden, insparcom geeft aan dat je vrienden kunt aanspreken op oneigenlijk gedrag). Freek gaf aan dat de code nota bene al was toegevoegd. Geen oordeel, gewoon feitelijk.

 

Maar er wordt ook aan gegeven door Norbert dat de regeling inherent oneerlijk is, simpelweg omdat de regeling snel en makkelijk uit te voeren moest zijn. Daardoor wordt de regeling een vreemd soort bijstand-WW. Dat is by design. Geen ordeel, gewoon feitelijk.

 

Maar om eerlijk te zijn verbaast me de onvolwassenheid van je antwoord.

 

Je verwacht blijkbaar van een groep van vrijwilligers dat ze even je problemen gaan oplossen. Daar zijn wij niet voor. We kunnen alleen inzicht en pointers verschaffen (wat iedereen ook heeft gedaan).

 

Je leest ook nog overal veroordelingen in, terwijl letterlijk niemand ook maar één ding over jou heeft gezegd. Alle informatie was van algemene aard. En als er al een oordeel was, waren ze het met je eens.

 

Maar dan ook nog stampvoetend weglopen met je vingers je oren, terwijl je hard "LaLaLa!"  roept. Hoe misplaatst en kinderachtig kun je het krijgen, alleen omdat je dénkt dat ze het over jou hebben.

 

Hoe kun je je als ondernemer veroorloven om in deze tijd zó slecht te communiceren en je zó slecht te kunnen verplaatsen in andermans intenties. Als je zo met je klanten om gaat, kan ik me voorstellen dat je huidige omzetverlies niet alleen met corona heeft heeft te maken. En ja, dát is een oordeel.

 

Mijn tip: ga er niet vanuit dat het om jou gaat. Lees beter en verplaats je in de ander. Maar je excuses zijn bij deze geaccepteerd.

 

aangepast door prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 1

Mod-bericht: Nu s.v.p. weer on-topic(!)

i.p.v. in te blijven gaan op het ongerief van Brein, waarmee inmiddels via pm contact is geweest om e.e.a. te nuanceren.

Merci!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

Hallo Kim,

 

Ja die 4000 vaste lasten in 3 maanden is ook een eis kijk maar

 

Financiële gezondheid

  • U verklaart in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, op de hoofd- of nevenactiviteit waarvoor u een aanvraag doet, een omzetverlies te verwachten van ten minste € 4.000.
  • U verklaart in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, op de hoofd- of nevenactiviteit waarvoor u een aanvraag doet, ten minste € 4.000 aan vaste lasten te verwachten. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.
  • Uw onderneming is niet failliet.
  • Uw onderneming heeft geen surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank. Surseance van betaling is uitstel van betaling voor een bedrijf dat in tijdelijke financiële problemen verkeert.
  • U verklaart dat u over het huidige en de afgelopen 2 belastingjaren niet meer dan € 200.000 aan overheidssteun heeft ontvangen (de-minimisverordening). Heeft uw onderneming het gehele bedrag van € 200.000 al uitgeput? Dan komt u niet in aanmerking voor de regeling.

 

Let wel op dat je tot UITERLIJK morgen 26 juni tot 17:00 de tijd hebt om een aanvraag te doen!

Dat gaat dan om de de aanvraag voor de periode Maart-juni

Volgende week gaat de opvolgregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) open, daar lijkt geen hard bedrag een criterium maar 30% omzetverlies als maatgevend en wordt een variabel bedrag toegekend..
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tvl

 

hoe die regeling dus in de gaten als deze definitief bekend wordt gemaakt en opengesteld

Link naar reactie
  • 0

Voor een zzper in Fotografie komt deze regeling niet goed uit. 

SBI komt niet overeen maar de  huur fan een studio en de lease van de auto lopen door daarnaast ook geen winst meer om van te leven... 

In dit geval zeggen de mensen af voor babyfotografie, ook de overige klanten mogen niet meer vanwege de regels bruiloftshoots en familieshoots (bv op het strand)  maar groepen mogen niet meer en van die laatste komen vooral veel klanten van een vakantie park in de buurt die zo goed als dicht is... 

 

Wat is jullie advies? 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
7 minuten geleden, TwaBla zei:

Wellicht kom je in aanmerking voor die 4000 euro, want je huurt een aparte werkruimte!

 

Voor die 4000 EUR heb je naast aparte werkruimte, dus wel het juiste SBI nummer nodig.

Concreet is dat bedrag bedoeld voor de bedrijven die op last van de overheid hebben moeten sluiten, niet voor ondernemers die op andere manieren last van het virus hebben.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

SBI-code: 77299 - Verhuur van overige consumentenartikelen

Verhuur van overige consumentenartikelen (rest) Deze klasse omvat: - verhuur van overige roerende goederen w.o. marktkramen; w.o. feesttenten, dansvloeren en tribunes; w.o. directie-, schaft-, toiletwagens e.d.; w.o. toneelkleding, -decors en -rekwisieten; w.o. bloembakken, kunstbloemen, etalagemateriaal e.d.; w.o. emballagemateriaal, verhuisdozen e.d.; w.o. machines, apparaten en werktuigen voor de doe-het-zelvers; w.o. school- en andere boeken.

Ik heb als podiumverhuur geen SBI code, dus de kvk heeft mij ingedeeld in deze groep, eerst waren we ook ingedeeld bij Circus en variété, maar dat mocht niet meer dus deze hebben ze verwijderd

 

Tevens deze omdat wij af en toe personeel verhuren aan andere bedrijven:

SBI-code: 78202 - Uitleenbureaus

Uitleenbureaus Deze klasse omvat: - het tijdelijk plaatsen (detacheren) van eigen (loonlijst)personeel bij andere bedrijven waarbij de gezagsverhouding i.c. verantwoording over de te verrichten werkzaamheden bij het ontvangende bedrijf ligt; - uitlenen van personeel via arbeidspools opgericht door en bestemd voor de aangesloten leden ; - loonlijst BV's, eenheden opgericht voor de vorming van een arbeidspool binnen één concern; - collegiale uitleenbedrijven, dat wil zeggen eenheden opgericht voor de vorming van een arbeidspool of arbeidsreserve voor de aangesloten bedrijven. Deze klasse omvat niet: - bedrijfsverzorgingsdiensten voor akker- en tuinbouwbedrijven (0161); - bedrijfsverzorgingsdiensten voor veeteeltbedrijven (0162); - uitzendbureaus (78201); - banenpools als werkgelegenheidsprojecten (78203); - het detacheren van personeel, m.n. langdurig werkelozen en laaggeschoolde jongeren voor werkgelegenheidsprojecten die betrekking hebben op gesubsidieerde banen (78203); - het tijdelijk plaatsen (detacheren) van eigen (loonlijst)personeel bij andere bedrijven waarbij de gezagsverhouding i.c. verantwoording over de te verrichten werkzaamheden niet bij het ontvangende bedrijf ligt wordt ingedeeld volgens de activiteit die het personeel uitoefent.

 

-----

Ik denk dat deze misschien er ook bij zou moeten: Dienstverlening voor uitvoerende kunst
Maar die dekt ook niet wat wij doen, wij leveren vooral podia voor bedrijfsevenementen.

aangepast door Jasper S.
Link naar reactie
  • 0
12 minutes ago, Jasper S. said:

Dit is echt heel raar, wij vallen er dus buiten omdat ons sbi nummer er niet tussen staat. Het zou eens een keer meezitten.
Terwijl de KVK dit SBI nummer adviseerde!

 

Ik kom ook niet in aanmerking volgens de check? Kvk heeft aan onze vof (gevestigd op huisadres) een SBI als hoofdactiviteit toegekend die niet in aanmerking komt. Onder de vof staat de horecazaak (Onze enige bron van inkomen) met goede SBI. 

Echt bijzonder...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik zit in dezelfde situatie. Toen ik me in 2003 ging inschrijven kreeg ik te horen "oh u gaat dj's verhuren? dan valt u onder arbeidsbemiddeling". Tja, het zal wel. Nooit geen last van gehad, tot nu dus... Ik mag hopen dat men de moeite neemt om aanvragen individueel te beoordelen op basis van de daadwerkelijke situatie, en niet alleen op een of andere code die 20 jaar geleden door een kvk medewerker is ingevoerd :-(  Maar ja, daar zal voorlopig wel geen mankracht voor zijn...

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 0

Goede avond,

Mijn naam is Maykel. 

 

Ik vraag me af of iemand in dezelfde situatie ik zit. 
mensen die mij advies of uitgebreider uitleg kunnen bieden dank ik hartelijk. 
 

Vanaf de 1,5 meter afstand regeling van kracht is (de uitspraak van het advies) hebben de meeste van mijn klanten hun afspraak bij mij gecanceld. 
Na de uitspraak van maandag avond (23 Maart) 
moest ik de zaak sluiten. 
Ik voldoe aan alle voorwaarden.

Toen ik vanavond de sbi code check deed stond die van mij er niet bij. 
 

Bedankt alvast.
mvg,

Maykel. 


 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 160 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.