• 0

Detailhandel of Horeca?

Beste ondernemers,

 

Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op het openen van een  kleinschalig horeca-zaakje. Het zou gaan om een kleine keuken waarin zeer simpele producten worden gemaakt die worden verkocht vanuit een "raam". Mensen komen de onderneming dus niet binnen en de producten zijn enkel voor directe consumptie. Het concept is te vergelijken met een ijssalon zonder tafels en stoelen. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste vergunningen, verzekeringen en HACCP-regels merk ik dat het allemaal niet zo simpel ligt. De eerste vraag die voor mij van groot belang is: ben ik horeca of detailhandel food? En onder welke HACCP-branche val ik daarbij?

 

Bij voorbaat dank.

Aamo95

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL 

 

Aangezien je het hebt over directe consumptie, zou ik zeggen horeca...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Eens met Hans.

Al zie je hier en daar wel wat info dat "uitgifte" onder detailhandel valt, maar voor voedsel ligt dat net iets anders. Je bent immers bezig met productieproces van voedingsmiddelen en daar zijn hygiënecodes aan verbonden.

 

Andere info: indien het geen bestaande horecabestemming heeft, houd er dan rekening mee dat je een vestigingsvergunning moet hebben van de gemeente. Je mag niet "zomaar" (kleinschalige) horeca starten. Heeft de ruimte die je op het oog hebt wel al een horeca-stemming, dan dien je de vestigingsvergunning op jouw naam te zetten.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle reacties! Duidelijk; Horeca dus!

 

Mikky Vrolijk Er zit een horecavergunning op het pand, dus dat zit (in principe) goed. Ik las op de website van de KvK het volgende: "Vroeger moesten sommige ondernemingen een vestigingsvergunning hebben. Dit gold onder andere voor bouwbedrijven, installatiebedrijven, vervoermiddelenbedrijven en levensmiddelenbedrijven. Bij het verlenen van de vergunning werd mede gekeken of de ondernemer over diploma's dan wel over andere verklaringen beschikte om aan te tonen dat hij voldoende vakkennis had. Deze regel is vervallen per 1 juli 2007. U hoeft dus geen vestigingsvergunning meer aan te vragen."

Of heb ik het verkeerd begrepen en betreft dit een andere vergunning?
Voor zover ik info kan vinden zijn er (zolang ik geen drank- en horecavergunning nodig heb) geen vergunningen verplicht m.b.t diploma's of verklaringen of  inrichtingseisen van het pand?

 

 

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Highio zei:

Aamo95, welkom.

 

Eigen keuken met eigen productie op locatie zegt alles...

 

Groet,

 

Highio

 

Ik denk dat vooral de directe consumptie het verschil maakt. Een pizzeria waar je niet binnen mag eten valt onder de detailhandel.
IK ben ooit daar begonnen en we moesten altijd heel streng verbieden dat mensen binnen aten.
Behalve in het fililaal in scheveningen, daar mocht je wel binnen eten en was daarmee toen ook de enige horeca zaak van de franchise.

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479
17 uur geleden, Aamo95 zei:

Bedankt voor alle reacties! Duidelijk; Horeca dus!

Of heb ik het verkeerd begrepen en betreft dit een andere vergunning?
Voor zover ik info kan vinden zijn er (zolang ik geen drank- en horecavergunning nodig heb) geen vergunningen verplicht m.b.t diploma's of verklaringen of  inrichtingseisen van het pand?

 

De info van KvK is generiek en klopt. Maar, het kan per gemeente verschillen. Wellicht heet het dan geen vestigingsvergunning maar een omgevingsvergunning? Deze laatste kan gelden voor bijv. lucht- en vetafvoer (dat omwonende last hebben van de lucht en gaan klagen). Óf dat als je bijv. in een woonwijk zit dat de buren kunnen klagen over parkeerproblemen omdat men bij jouw aan het "raam" producten afhalen. Wil niet zeggen dat dit in jouw situatie het geval is, maar ik adviseer je wel even bij de gemeente langs te gaan.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 259 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.