• 0

[Column] Plannen in onzekerheid

In de normale logistieke praktijk kunnen we vaak handelen op routine. We hanteren prognosemodellen en -software en kunnen bij wijze van spreken op basis van de weersverwachting en tijd van het jaar voorspellen hoeveel ijsjes er komend weekend gegeten gaan worden. Maar hoe kunnen we plannen in onzekerheid? De coronacrisis lijkt de logistiek in een complete chaos gestort te hebben. De supply chains liggen stil, zijn verstoord óf vertonen een enorme piek. Alle ‘normale’ forecast-modellen zijn niet langer bruikbaar. Uit gesprekken met logistiek en supply chain-managers blijkt een behoefte om zich voor te bereiden op de middellange termijn, maar er heerst veel twijfel: ‘Je kúnt je niet voorbereiden, want je weet nu niks.’

 

De situatie waarin alles onzeker is en niets planbaar lijkt, is militairen niet vreemd. Militairen opereren steevast in een omgeving waar de situatie voortdurend kan veranderen, waar extremen eerder normaal zijn dan uitzondering en de problemen per definitie complex.

In algemene zin anticiperen militairen op operationele inzet door een goede training, het verzamelen van zo veel mogelijk informatie, een gedegen planning en gestandaardiseerde wijze van optreden. Maar ook als je daar binnen jouw bedrijf nooit de behoefte toe hebt gevoeld of de tijd voor hebt gehad, kun je een aantal militaire lessen en technieken in de huidige crisis toepassen.

 

Zorg voor rust

In de eerste plaats is rust van essentieel belang. De crisis gaat langer duren dan een paar dagen. Blijf daarom gezond eten, ga (als je nog buitenshuis werkt) op tijd naar huis, probeer goed te slapen en te ontspannen. Stel indien mogelijk ploegendiensten in. Houd je collega’s in de gaten en help elkaar. Wees een buddy voor elkaar. Goed timemanagement zorgt voor duurzame inzetbaarheid.

 

Scheid planning van uitvoering

In een chaotische situatie kun je alleen nog maar reageren en is er geen ruimte om te anticiperen en vooruit te plannen. Creëer een planningsteam dat zich niet met de waan van de dag bezighoudt maar vooruitkijkt naar morgen, naar volgende week, volgende maand, een half jaar verder.

 

Definieer het probleem

Een goede probleemdefinitie is het begin van de oplossing. In de praktijk zullen probleemdefinitie en het vinden van oplossingen door elkaar heen lopen. Complexe (ongestructureerde) problemen kennen zelden een enkelvoudige oorzaak. Het gaat erom een gezamenlijk bruikbare interpretatie te vinden.

 

Verzamel informatie

Zet je informatievoorziening voorop. Een crisis schreeuwt om andere antwoorden dan die die jouw systemen normaal genereren. Dat moet je dus organiseren. Begin met het formuleren van de kernvragen waar je mee worstelt om überhaupt te kunnen plannen. Probeer zo de grootste onzekerheden te verminderen.

Het is ook zinloos oplossingen te bedenken zonder eerst grondig te hebben vastgesteld wat de oorzaken van de op te lossen problemen zijn. Onderzoek de omgeving. Welke externe, politieke, economische, sociale, infrastructurele en informatie-factoren zijn van invloed op jouw specifieke situatie? Welke interne factoren spelen mee? Hoe zit het met de financiering van de onderneming en hoe is de personele situatie? Welke kansen zien we, naast alle bedreigingen?

Wacht niet tot je alle informatie hebt, want die heb je nooit. Je moet dus aannames doen, en die moet je valideren in je verdere informatievoorziening.

 

Creëer scenario’s

Scenario-ontwikkeling helpt een situatie inzichtelijk te maken, waardoor deze weliswaar nog steeds ingewikkeld en complex is, maar wel beter hanteerbaar. Denk na over de richtingen waarin de huidige situatie zich kan ontwikkelen. Formuleer daarbij het meest waarschijnlijke scenario, maar ook een of twee extreme varianten. Scenario’s zijn geen prognoses of voorspellingen, maar helpen in het onderzoeken en formuleren van oplossingsrichtingen.

Ontwikkel handelingsperspectieven en mogelijke wijzen van optreden

Wanneer scenario’s zijn opgesteld kunnen deze gebruikt worden om handelingsperspectieven uit te werken. Handelingsperspectieven zijn opties, denkrichtingen, ideeën en mogelijke acties, die helpen de uitdagingen van elk scenario het hoofd te bieden, maar ook mogelijke kansen te onderkennen. Formuleer mogelijke wijzen van optreden. Weeg deze mogelijke wijzen van optreden af tegen alle scenario’s. Wat kunnen de gevolgen zijn van de manieren van optreden in de verschillende scenario’s? Inventariseer de risico’s en maak een kosten-batenanalyse.

 

Kies een aanpak

In een complexe situatie is een bepaalde aanpak of oplossing niet goed of fout, maar hooguit beter of slechter. De kwaliteit van een oplossing kan – afhankelijk van het moment – variëren. Een initieel als goed beoordeelde oplossing kan uiteindelijk rampzalige gevolgen hebben wanneer onbedoelde neveneffecten gaandeweg duidelijk worden. Planning dient onder dit soort complexe omstandigheden dus een iteratief proces te zijn; blijf de toestand beoordelen en pas je aan de omstandigheden aan conform de OODA-loop (Observe, Orient, Decide & Act).

Maak onderscheid tussen korte, middellange en lange termijn

De middellangetermijnplanning is in feite je plan de campagne waarin je de samenhang van je aanpak beschrijft en aangeeft langs welke lijnen je de crisis wilt beteugelen. Daarin beschrijf je ook doelstellingen (gewenste effecten) en mijlpalen. Meten is weten! Definieer de doelen die je wilt bereiken SMART.

Met het middellangetermijnplan geef je je medewerkers focus en daarmee kunnen ze ook begrijpen waarom sommige kortetermijnmaatregelen nodig zijn. Het helpt je ook bij het richten van die kortetermijnplanning die je vooral in hapklare brokken moet hakken en moet koppelen aan de mijlpalen. Je lange(re)termijnplan richt zich op het herstel dat na de crisis moet gaan plaatsvinden. Denk daar ook nu al over na.

 

Sturing

Stuur op effecten die je wilt bereiken en ga vooral niet micro-managen. Zeker dat laatste is een valkuil die je moet zien te vermijden. Beschrijf WAT je wilt bereiken en WAAROM. Laat de vertaling naar de uitvoering aan de uitvoerende elementen van je organisatie. Daarmee creëer je eigenaarschap, maak je het een team-effort en geef je ze de vrijheid om situationeel te handelen. Voorkom groepsdenken door bijvoorbeeld het aanwijzen van een ‘advocaat van de duivel’, het betrekken van buitenstaanders of het aanmoedigen van een kritische houding. Betrek regelmatig het hele team en maak gebruik van de hier aanwezige kennis en ervaring.

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
22 minuten geleden, Cosara zei:

dat er collega's zijn die dit allemaal zagen aankomen en op alle eventualiteiten waren voorbereid. Petje af!

 

Niks zien aankomen en niks voorbereid. alleen een buffer opgebouwd voor wat voor (financiële) crisis dan ook.

 

Hadden meer mensen moeten doen.:face-with-tongue:

Link naar reactie
  • 1
1 uur geleden, henkh zei:

Ieder probleem is ook een kans.

De wereld zit vol met kansen die erop wachten benut te worden.

 

Mooie spreuk op een tegeltje aan de wand ...

At the end ...

we regret the chances we didn't take,

and the choices we didn't make.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Een hele relevante column in deze tijden.

 

Op 1-4-2020 om 11:00, insparcom zei:

De situatie waarin alles onzeker is en niets planbaar lijkt, is militairen niet vreemd.

 

Sturing

Stuur op effecten die je wilt bereiken en ga vooral niet micro-managen. Zeker dat laatste is een valkuil die je moet zien te vermijden. Beschrijf WAT je wilt bereiken en WAAROM. Laat de vertaling naar de uitvoering aan de uitvoerende elementen van je organisatie. Daarmee creëer je eigenaarschap, maak je het een team-effort en geef je ze de vrijheid om situationeel te handelen. Voorkom groepsdenken door bijvoorbeeld het aanwijzen van een ‘advocaat van de duivel’, het betrekken van buitenstaanders of het aanmoedigen van een kritische houding. Betrek regelmatig het hele team en maak gebruik van de hier aanwezige kennis en ervaring.

 

De door u aangehaalde alinea over sturing vind ik met name relevant.

 

De "Nederlandse gezondheidszorg afdeling crisisdienst" verschilt in die zin van onze Defensie dat er bij de defensie organisatie duidelijke hiërarchische structuren zijn. De "Nederlandse gezondheidszorg afdeling crisisdienst" blijkt/lijkt een samenstel van allerlei eilandjes die min of meer samenwerken en waarbij ook pogingen gedaan worden om in een hiërarchie te werken maar zoals ik er als buitenstaander naar kijk kost het iedere dag alleen al heel veel moeite om alle kikkers in de kruiwagen te houden.

 

Treffend voorbeeld hiervan is Alex Friedrich in Groningen die "tegen de orders in" zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en wel in maart al gerichter test dan geadviseerd wordt.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/groningen-gaat-tegen-corona-richtlijn-rivm-in-testen-testen-testen

 

Je ziet in het andere eilandje (de GGD Amsterdam in de Concertgebouw-casus) dat verkennende signalen van een grotere corona besmetting slecht onderkend worden en dat er zeer/te terughoudend situationeel gehandeld is.

 

Dit terwijl zo'n GGD ook "zit te wachten op een crisis". Er wordt een handboek infectiebestrijding uit de kast gepakt en de protocollen worden gevolgd. Tegelijkertijd ben je een academisch opgeleide arts die mogelijk ook weet dat de kosten van zo'n test zeer beperkt zijn. In die week van 8 maart was de crisis pas enkele dagen oud. Je verwacht ook van deze of gene een "nieuwsgierige houding". "Hé een corona-besmetting in een hoofdstad met 800.000 mensen, nu gaan we beginnen". Ik mis dan toch wel een bepaald gevoel voor urgentie of zelfs scoringsdrang (van de advocaat van de duivel).

 

Zit dit structureel niet goed in elkaar?

 

Wat zijn hierover uw gedachten?

 

Hieronder blijkt: Consilium non est bonum (het plan deugde niet), dan heb je inderdaad een advocaat van de duivel nodig ...

 

Ik ben namelijk een uurtje op onderzoek uitgegaan:

via deze link kan iemand het "crisisplan van covid-19" lezen,

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

 

Deze passage geeft een inkijk in het testbeleid in de dagen na 8 maart 2020, ik heb enkele woorden vetgedrukt voor de snellezer:

 

Maatregelen

 

Meldingsplicht

 

COVID-19 is per 28 januari 2020 aangemerkt als groep A-meldingsplichtige ziekte. Normaliter betekent dit dat al bij een vermoeden van de ziekte direct de GGD van de woon- of verblijfplaats van de patiënt geïnformeerd dient te worden. Omdat bij ongeveer 80% van de personen met COVID-19 de infectie (zeer) mild verloopt en er een beperkte testcapacititeit is, geldt er een restrictief testbeleid. Daardoor worden de meeste patiënten met klachten passend bij COVID-19 in de thuissituatie niet meer getest. Hierdoor heeft het melden van een vermoeden van deze ziekte zijn functie verloren. 

Voor de huidige epidemie geldt daarom vanaf 12 maart 2020 tot nader order dat alleen bevestigde patiënten gemeld dienen te worden aan de GGD. Personen met klachten en symptomen die bij een SARS-CoV-2-infectie passen, worden alleen op indicatie getest (zie paragraaf Indicaties voor diagnostiek).

Als zich er in een instelling meerdere patiënten met klachten en symptomen passend bij COVID-19 zijn, kan er sprake zijn van meldingsplicht op basis van artikel 26 Wet publieke gezondheid.

Melding van een (bevestigde) patiënt stelt de GGD in staat om maatregelen te nemen om verdere verspreiding tegen te gaan. Bij een groep A-meldingsplichtige ziekte coördineert de LCI de respons. De GGD meldt binnen 24 uur aan het CIb en levert gegevens voor de landelijke surveillance van meldingsplichtige ziekten.

Maatregelen zijn vanaf 12 maart 2020 gericht op het beschermen van oudere en kwetsbare personen (met een hoog risico op ernstig beloop van COVID-19) en het in standhouden van de gezondheidszorg. De ziekenhuizen bereiden zich voor op grote aantallen ernstig zieke patiënten. Ook in andere sectoren van de zorg zoals de thuiszorg en verpleeghuiszorg voor kwetsbare groepen zal de druk toenemen.

 

 

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Ik heb mij deze ochtend kort verdiept in de manier van werken van de GGD Amsterdam  in de dagen van 28 februari/begin maart 2020. Op dat moment meldt zich namelijk de 2e Corona besmette persoon in Nederland in Diemen. (De werkwijze van de GGD Amsterdam verloopt grotendeels gelijk aan die van de GGD Zuid-Limburg waar 10 kilometer over de grens een Duitse Corona brandhaard is, Gangelt).

 

Op 4 maart 2020 draait het in de GGD regio Amsterdam om het gezin in Diemen (man en vrouw besmet) en er is een man positief getest die terugkwam uit Italië (Lombardije). Dus in totaal 3 besmettingen. Burgemeester Halsema schrijft een open brief aan de Amsterdammers: ‘Leven in Amsterdam kan doorgaan ondanks corona’. Hierbij vraagt de burgemeester aan de Amsterdammers rekening te houden met drukke tijden voor de huisarts en de GGD.

 

De werkelijkheid is dat 1 dag eerder, 3 maart 2020, huisartsen 2 uur in de wacht staan wanneer ze de GGD bellen ... Dus met 1 werkelijke "besmettingscasus" (Diemen) en een 2e op komst (de man uit Lombardije) loopt het die dagen eigenlijk al meteen vast.

 

Het plan (de richtlijnen) deugde dus niet en de organisatie bezweek bij de geringste belasting.  Als je dan geen "Alex Friedrich" aan boord hebt op iedere locatie, ga je als Nederland kopje onder.

 

Falen in de voorbereiding, is voorbereiden op falen.

 

Er is in Nederland een platform voor onderzoeksjournalisten, Investico (werken o.a. voor Trouw, Argos etc). Ze maken ook artikelen en reportages over Corona. Ik zal ze een tip sturen. Zij mogen dan in loondienst of als zzp-er (ondernemer!) verder onderzoek doen naar deze doos van Pandora. Hier gaan nog vele boeken over geschreven worden, een gat in de markt!

 https://www.platform-investico.nl/

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 2
1 uur geleden, Prinsenhof zei:

Falen in de voorbereiding, is voorbereiden op falen.

In de nabeschouwing van de wedstrijd weet iedere toeschouwer hoe het spel gespeeld had moeten worden.

 

1 uur geleden, Prinsenhof zei:

Hier gaan nog vele boeken over geschreven worden, een gat in de markt!

Associaties van losstaande feiten en meningen leiden tot vele complottheorieën ...

... gelukkig bestaat er zoiets als een afvalputje ... en die is diep, héél diep.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
26 minuten geleden, Cosara zei:

In de nabeschouwing van de wedstrijd weet iedere toeschouwer hoe het spel gespeeld had moeten worden.

 

Mooie aanvulling!

 

Wanneer is de "voorbeschouwing" op deze "wedstrijd" begonnen?

1 januari 2020? Eerder? Of later?

 

Voor mijn gevoel zit de "wedstrijd" nog in de eerste helft.

Op het moment dat het vaccin er is, is het "rust".

"Deze wedstrijd" is afgelopen als deze virusuitbraak onder controle is.

 

Ik observeer de wedstrijd en kijk in het "programmaboekje" hoe de professionals het veld in zijn gestuurd. Dat blijkt met een gammele tactiek te zijn en met blote voeten op een nat grasveld.

 

Comedy Capers ...

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
13 uur geleden, Prinsenhof zei:

 

De door u aangehaalde alinea over sturing vind ik met name relevant.

 


Het aardige is dat deze juist niet gaat op een centraal aangestuurde commandostructuur. In de chaos van oorlog (‘fog of war’ Clausewitz)  kan (zal) de situatie zo snel veranderen, dat eerder gegeven bevelen totaal nutteloos worden. Dan is het belangrijk dat militairen hun handelen kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie en dat is alleen goed mogelijk als je het doel weten wat de commandant wil bereiken (commander’s intent). Door de Duitsers al bedacht als ‘auftragstaktik in de 19e eeuw, soms wel, soms minder goed door hen toegepast. De wijze van optreden van tankcommandant Guderian aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is  er een mooi voorbeeld van. In het Nederlands spreken we van  opdrachtgerichte commandovoering, in het Engels van Mission Command.   
 

Als het gaat over het al dan niet goed handelen van de GGD Amsterdam heb ik daar onvoldoende info over om een mening te hebben. Geen idee of jouw waarneming correct is. Wel is het menselijk  om de start van een crisis en de waarschuwingssignalen niet te herkennen, te bagatelliseren, dan wel te negeren. Elke goede rampenfilm begint zo Met inderdaad die ene wetenschapper die het wel ziet ;-).

aangepast door insparcom
Aanvulling

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 0
4 minuten geleden, insparcom zei:

In de chaos van oorlog kan (zal) de situatie zo snel veranderen, dat eerder gegeven bevelen totaal nutteloos worden. Dan is het belangrijk dat militairen hun handelen kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie en dat is alleen goed mogelijk als je het doel weten wat de commandant wil bereiken (commander’s intent). 

 

In het Nederlands spreken we van  opdrachtgerichte commandovoering, in het Engels van Mission Command.   

 

U zet in uw antwoord in vijf regels neer waar het hier, naar mijn mening, mis gaat. Mijn dank daarvoor!

 

Ik heb getracht een ander topic op te starten waarin ik aangaf dat Corona draait om communicatie (en wij daarom op dit moment gratis een cursus communicatie krijgen).

 

Wanneer ik dus op "iedere pagina" een logo zet met de tekst "wij willen vandaag corona vinden" krijg ik een ander (misschien wel gewenster?) resultaat dan dat op die plek een logo van het RIVM staat? (in een ideale wereld zou de tekst zelf beter in elkaar zitten).

 

De professional in het veld (de individuele soldaat zonder commandolijn) handelt dan naar dat doel? In Groningen zou dat Alex Friedrich kunnen zijn. En dan gaan we achteraf wel kijken of de professional die naar eer en geweten gehandeld heeft het bij het juiste eind had.

 

(Blijkbaar wordt het hier ook gehanteerd want hij is nog steeds in functie ... en hoeft zich deze week niet te melden voor de webcam van de tuchtraad ...)

 

Mission Command klinkt goed, hebben wij daarom in Nederland een Outbreak Management Team?

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur geleden, Cosara zei:

In de nabeschouwing van de wedstrijd weet iedere toeschouwer hoe het spel gespeeld had moeten worden.

 

Associaties van losstaande feiten en meningen leiden tot vele complottheorieën ...

... gelukkig bestaat er zoiets als een afvalputje ... en die is diep, héél diep.


Die  voorbeschouwing is er ook. In de  Geïntegreerde risicoanalyse Nationale Veiligheid van 2019 staat de grieppandemie met een hoge impact en waarschijnlijkheid genoemd. Net als in eerdere analyses overigens. 

https://www.nctv.nl/binaries/nctv/documenten/publicaties/2019/6/07/geintegreerde-risicoanalyse-nationale-veiligheid/TK-bijlage-geintegreerde-risico-analyse-nationale-veiligheid_tcm31-393838.pdf


https://www.dropbox.com/s/b9qcm9jllmivvv4/2020-05-10 10.59.06.pdf?dl=0

aangepast door insparcom
Aanvulling

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 0
29 minuten geleden, insparcom zei:

Die  voorbeschouwing is er ook. In de  Geïntegreerde risicoanalyse Nationale Veiligheid van 2019 staat de grieppandemie met een hoge impact en waarschijnlijkheid genoemd. Net als in eerdere analyses overigens. 

Er is veel kritiek op de te extreme lockdown en de impact daarvan op de financiële en sociale economie.

Hoe groot zou deze kritiek zijn geweest als er een lockdown zou zijn afgevaardigd op basis van toekomstvoorspellingen waarvan niemand weet of een pandemie vroeg of laat gaat komen ?

 

Het enigste wat jaren geleden gewerkt zou hebben, is het aan banden leggen (verbieden van) van de ongebreidelde en onnodige reislust van personen én transport van goederen. Daar is in de toekomst waarschijnlijk niet aan te ontkomen.

 

Als wij dan toch over een gat in de markt hebben, dan is virtueel  3D toerisme waarschijnlijk het beste gat in de markt.

Ik zou voorlopig  - if ever - geen investeringen doen in hotels en cruiseschepen. Wel jammer voor steden en landen waarvan de economie drijft op toerisme. Die gaan kopje onder  ...

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, insparcom zei:

Die  voorbeschouwing is er ook. In de  Geïntegreerde risicoanalyse Nationale Veiligheid van 2019 staat de grieppandemie met een hoge impact en waarschijnlijkheid genoemd. Net als in eerdere analyses overigens.

 

Wat enorm destructief werkt voor mijn gevoel is het "sneeuwbaleffect". Bijna alle aspecten op dat ene A4-tje komen tot leven. En werken op elkaar in.

 

Er is eerst een virus in China (verder weg kan bijna niet denk je). De handelsstromen beginnen er last van te krijgen. De geopolitieke afdeling wordt wakker. De financiële wereld wordt wakker (beurskoersen, rente). De apenrots wordt wakker (Poetin kruipt in zijn holletje en Trump slaat zo hard op zijn borst dat hij blijvend hersenletsel oploopt). Het stoutste jongetje van de klas (Italië) bloedt hevig en Nederland vraagt statiegeld voor een pleister, het virus komt voor 39 euro met Ryanair naar Eindhoven airport. In Brabant en Limburg regent het dus we vieren Carnaval binnen. Bingo. Dan gaat de centrifuge aan. Onze operatie is zo "mean en lean" dat er aan alles tekorten zijn, personeel, bedden, mondkapjes, bliksoep en toiletpapier. Massahysterie. Geholpen door de massa-media die ons ieder uur bestoken met de laatste slechte scores.

 

Een soort van zelfdestructief mechanisme. Dat roept meteen de vraag op: is de lockdown belangrijk om het virus af te vlakken? of is het bij-effect van een time-out om de waanzin trachten te stoppen mogelijk nog wel belangrijker?

 

Bovenstaand mechanisme zal voor de Zweden wel de reden zijn dat ze doen wat ze altijd doen, ze blijven lagom.

 

Zweden is sinds 1814 neutraal. Geen lid van de NAVO. Wel sinds kort lid van de EU. Maar geen euro, hoezo eigen koers? Wij lijken heel weinig op de Zweden.

aangepast door Prinsenhof
Redactie

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Op 3-4-2020 om 14:45, Cosara zei:

Degenen die ooit in hun leven een keer in de shit hebben gezeten, realiseren zich maar al te goed dat je op een gegeven moment zomaar weer eens zonder toiletpapier kan komen te zitten.

Goed voorbeeld voor velen ... 'Wij bouwen buffers op in tijden dat het goed gaat'

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
40 minuten geleden, Cosara zei:

Goed voorbeeld voor velen ... 'Wij bouwen buffers op in tijden dat het goed gaat'

 

 


Brabantia uit ‘mijn’ dorp doet dat keurig. En betaalt vervolgens mee aan de bedrijven die voor aandeelhouderswaarde ‘kiezen’. Het prisoners dilemma in optima forma. 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Cosara zei:

 

Een waarheid als een koe! Als je voor één generatie "Pater Familias" bent in een familiebedrijf  heb je altijd hetzelfde doel: zorgen dat je de toko netjes doorgeeft aan de volgende generatie. Oorlogen, ziektes en rampspoed zul je met gezond verstand dienen op te lossen.

 

Op dit moment vallen er harde klappen in de horeca. Veel brouwerijen (toeleverancier) zijn "familiebedrijven" en sommige zijn ook nog gevestigd met hun organisatie in het zwaar getroffen Noord-Brabant en Limburg. Denk hierbij aan Bavaria (Lieshout), Gulpener Bier (Gulpen), Lindeboom (Neer) en Alfa (Thull). Je kunt dus in de komende periode eenvoudig aanschouwen of en hoe goed hun bedrijfsvoering crisissen doorstaat.

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
49 minuten geleden, insparcom zei:

Brabantia uit ‘mijn’ dorp doet dat keurig. En betaalt vervolgens mee aan de bedrijven die voor aandeelhouderswaarde ‘kiezen’ Het prisoners dilemma in optima forma. 

U (waarschijnlijk) en ik (zeker) ook.

 

De zuinigheid wordt gestraft ... maar dat is een bewuste keuze en ingecalculeerd in het resultaat.

De voorzienigheid betaald zich uiteindelijk met rente terug.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
Op 5-4-2020 om 17:06, Cosara zei:

Het enigste wat je zeker weet, is dat er met enige regelmaat iets gaat gebeuren wat minder leuk is en dat je je daar enigszins op voor kunt bereiden.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ... tenminste als je daarvoor een deel van je vermogen achter de hand houdt.

 

Wat heet met regelmaat? 

 

De laatste keer dat er een serieus verlammende pandemie was is in 1918, en ergens betwijfel ik of het toen onmogelijk was om bijvoorbeeld een cafe uit te baten, ongeacht of 30% van je klanten en personeel eraan zou sterven. 

 

Afgezien van de 2 wereldoorlogen is er niets meer van deze schaal gebeurd, en dat is 75 jaar gelden. Het is niet zozeer het virus zelf dat de schade oplevert, maar de reactie van overheden daarop, en helaas is dat onvoorspelbaarder dan rampen op zich. 

 

Reserves hebben lijkt nuttig, maar is het ook niet altijd: Als je in 1918 een miljard Mark had kon je daar in 1923 niet eens meer 1 snee droog brood van komen. 

 

Militaire voorbereid is een goede zaak, maar het werkt niet echt goed voor onvoorziene risico's. Stel dat er een meteoriet inslaat van extinction level, wat is dat je plan? Of wellicht kansrijker: wat doe je als ISIS of een soortgelijke club een atoombom boven dichtbevolkt gebied laat afgaan aan boord van een gekaapt vliegveld dat geen melding kan maken van die situatie? Ten tijde van de koude oorlog waren er best plannen hoe om te gaan met een nucleaire aanval, maar vandaag de dag vrees ik een stuk minder. 

 

Bedenk wel dat dit veel erger is dan iets als 9/11 - dat legde de amerikaanse luchtvaart voor een paar dagen stil, maar hier ging het meeste gewoon verder, afgezien van toegevoegd veiligheidstheater op vliegvelden. Vrijwel geen bedrijf sloot, geen airline zette al zijn toestellen in de long term parking, geen idioot vervelende maatregelen voor het dagelijks leven. 

 

Puur zakelijk gezien doen de maatregelen veel meer kwaad dan goed: Als je zeer plotseling 2 of 3 procent van je bevolking zou verliezen (als gevolg van inslag van een astroide of zoiets)  is dat een humanitair drama, maar kun je daarna redelijk normaal verder. Dit is echter uitzichtloos, en dat maakt het zoveel moeilijker. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
3 uur geleden, R.I.P. - Benm zei:

Wat heet met regelmaat? De laatste keer was 1918.

 

Welke lessen hebben we geleerd?


Kijk naar de  geschiedenis.


De Tweede Wereldoorlog. Ons leger kon niet winnen van Duitsland. Dus na 4 dagen oorlog geef je je over. Achteraf kun je zeggen had de Duitsers gewoon
door laten lopen maar wij zeggen in Brabant: achteraf is het mooi wonen. Magazijnen vol met wapens gaan je dus niet helpen. Ze verouderen, zijn niet meer geschikt of in handen van ongetrainde burgers worden ze verkeerd gebruikt, schijnveiligheid noemen ze dat anno 2020.

 

Wat dan wel?

 

Een boeren slimme oplossing.

Motiveer je volk om het juiste te doen.

Goed voorbeeld doet volgen.

Simpele aanwijzingen.

Simpele dingen goed doen.

Anderhalve meter afstand,

in je elleboog niezen,

niet met trein of bus,

thuis werken.

 

En kijk!

 

Nu mogen de kinderen weer naar school. Bedrijven beginnen weer te draaien. Met Pinksteren zitten we weer op het terras, aan het strand en in het bos. Deze zomer gaan we naar Schiermonnikoog, Cadzand of Vaals. En zelfs weer naar het buitenland.

 

Dus

 

Help je klanten om veilig bij jouw bedrijf te kunnen kopen. Kijk wat je branchevereniging voor je kan doen en kijk wat andere ondernemers doen. Na-apen mag en is zelfs goed. Ga het wiel niet opnieuw uitvinden maar gebruik bewezen technieken. Gebruik eenvoudige materialen. Print aanwijzingen uit, misschien wil je zelfs het 4 kleuren systeem gebruiken. Als je het netter wil doen kun je de prints lamineren. Hanteer een vaste lijn (net zoals je in je reclame zou doen). Als het lukt werk dan samen in je winkelstraat of op je industrieterrein. Zo kun je elkaar helpen. Vreemde ogen zien soms andere dingen.

 

Waar begin je?

 

Begin bij de belangrijkste mensen in jouw bedrijf. Jouw team. Misschien ben je met zijn 4-en, misschien werk je met 4 ploegen. Ga op een veilige manier open met elkaar en iedereen in gesprek. Hanteer een positieve insteek. Praat en handel richting jullie doel. Misschien heb je wel leden van je team met onbekende talenten die je nu in tijden van nood goed kunt gebruiken. Vraag er naar. Ook hier geldt ga het wiel niet uitvinden. Als je open vraagt of iemand wil en kan helpen zul je verbaasd zijn over het potentieel binnen jouw team. Doordat jullie dan samen jullie oplossing maken zetten jullie samen de schouders eronder. Iedereen weet wat hij moet doen en iedereen doet dan wat hij kan. Voor ieder individu geldt: doe wat je kan.

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
2 uur geleden, Prinsenhof zei:

Dus

Help je klanten om veilig bij jouw bedrijf te kunnen kopen. Kijk wat je branchevereniging voor je kan doen en kijk wat andere ondernemers doen.

Dat dus ... al had dat veel eerder toegepast kunnen worden.

Veel retailwinkels - in sommige winkelstraten bijna alle - zijn vrijwillig dicht gegaan terwijl dat niet verplicht was.

De winkels die wel zijn opgegebleven, hebben met een paar simpele maatregelen extra hoge omzetten gemaakt.

 

Door de angst van de één is de vangst voor de ánder.

 

Welke lessen hebben we geleerd ?

Dat je als ondernemer altijd als ondernemer moet blijven kijken en handelen en niet als consument moet gaan gedragen.

aangepast door Cosara
Toevoeging

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1
8 uur geleden, R.I.P. - Benm zei:

Wat heet met regelmaat? 

 

De laatste keer dat er een serieus verlammende pandemie was is in 1918, en ergens betwijfel ik of het toen onmogelijk was om bijvoorbeeld een cafe uit te baten, ongeacht of 30% van je klanten en personeel eraan zou sterven. 

 

Afgezien van de 2 wereldoorlogen is er niets meer van deze schaal gebeurd, en dat is 75 jaar gelden. Het is niet zozeer het virus zelf dat de schade oplevert, maar de reactie van overheden daarop, en helaas is dat onvoorspelbaarder dan rampen op zich. 

 

Als je op grote schaal kijkt ja, zeldzaam, als je op kleinere schaal kijkt is dit de derdevierde  keer in 17 jaar 2003 was de SARS I uitbraak, 2007 Q koorts, 2009 Mexicaanse griep, vooral van de laatste herinner ik dat virologen toen al zeiden "we hebben geluk gehad dat het niet doorzette".

 

Wat je ook ziet is dat landen die in die eerdere uitbraken het zwaarst getroffen zijn, nu lage cijfers hebben, Taiwan voorop, maar ook in Canada valt het mee. Omdat daar het meest rigoreus en effectief is ingegrepen. De kat is daar zogezegd gewoon de boom uitgejaagd ipv eruit gekeken.

 

Voor bedrijven geldt na Corona dat ze inderdaad wel moeten gaan kijken naar pandemie scenario's want 1 ding is zeker als er een SARS III of de volgende exotische griep uitbreekt zal er een stuk minder worden afgewacht.

De meest "simpele maatregel" voor wat grotere (MKB) bedrijven zou kunnen zijn om de balans weer te "verlengen". Stel je voor dat je 50% van je leasewagenpark in eigendom hebt op de balans, deels gefinancierd met banklening en deels met eigen geld. Als je dat nu doet ben je een "sukkel".

Maar als je logisch nadenkt.. leasen zorgt voor veel hogere cash-out die moeilijk te reduceren is, een leasemaatschappij heeft veel minder ruimte om te herfinancieren omdat er die ijzeren koppeling is tussen 1 bedrijfsmiddel en de financiering ervan.

Banken hebben altijd het aflosuitstel gekend, vrijwel elke bedrijfslening heeft die zo'n clausule

Verder heeft bedrijfsmiddelen op de balans als voordeel dat je ook kan spelen met de afschrijving. Machines die stilstaan hoef (soms mag) je niet af te schrijven. Dat leidt tot een beter (commercieel) resultaat zodat je aan de condities van je financiering kan blijven voldoen. Tegelijk zou je fiscaal wel maximaal kunnen blijven afschrijven.

 

De balans is in feite het immuunsysteem voor het bedrijf en de afgelopen 30 jaar is het vooral in de mode geraakt om zonder jas buiten te lopen, de balans is uitgekleed door bedrijfsmiddelen niet meer te kopen maar te leasen en met grote sale and leaseback acties de solvabiliteit op te poetsen.

Link naar reactie
  • 1

Even terug naar de zin van plannen en waarom onzekerheid juist de meest relevante component is om mee te calculeren in zo'n planning. Als - eveneens - ex-beroepsmilitair verbaasde het mij dan ook dat er bij ziekenhuizen niet zoiets als een 'vredes- en oorlogs-bevelstructuur' bestaat, waar je tussen kunt schakelen. Dat militairen daarin moesten ondersteunen om zoiets op te zetten. Ik dacht oprecht dat een SEH al volgens 'oorlogsbevelstructuur' werkte.

 

In mijn 12 militaire jaren heb ik, zo blijkt ook wel vaker in mijn latere loopbaan, blijkbaar waardevolle lessen geleerd: bij een calamiteit kun je dan schakelen naar een soort kalmte om overzicht te bewaren ('de bekende knop om te zetten') en naar een beheerste planmatige aanpak van de situatie over te schakelen, dat zit er nu nog in gedrild.

 

Als ex-Luchtmachter vind ik het dan ook haast geen toeval dat de 'Wet van Murphy' bedacht is door een Luchtmachtofficier... :face-with-hand-over-mouth: ook vind ik het achteraf geen toeval meer dat ik HEAO CE heb gedaan, waarin de krijgsmacht-termen 'Visie, Strategie, Missie' ook veelvuldig worden gebezigd met hetzelfde doel. Als je in militair studiemateriaal het woord 'vijand' vervangt door 'concurrent' kom je volgens mij al een heel eind met zo'n studie en in je ondernemingsplan :winking-face:.

 

Het grote verschil is wel dat inderdaad aanscherping, oefening en training wel stelselmatig bij brandweer en defensie gebeurt volgens diverse protocollen, maar minder tot helemaal niet bij bedrijven volgens de ondernemingsplannen...

 

Dat het overigens bij defensie ook goed mis kan gaan, vernemen we nogal eens uit de media, maar bij een goede planning hoort ook briefen én de-briefen om ervan te leren...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, Cosara zei:

Veel retailwinkels - in sommige winkelstraten bijna alle - zijn vrijwillig dicht gegaan terwijl dat niet verplicht was.

De winkels die wel zijn opgegebleven, hebben met een paar simpele maatregelen extra hoge omzetten gemaakt.

 

Door de angst van de één is de vangst voor de ánder.

 

Is dit wel waar?

 

Volgens mij zijn de mensen snel boodschappen gaan doen bij supermarkten en wellicht de bakker/slager/groentenman, maar was het stil in andere winkels. Ik geloof niet in die mythe van die ene slimmerik die wel zijn kledingzaak heeft leegverkocht.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
52 minuten geleden, Roel J zei:

De balans is in feite het immuunsysteem voor het bedrijf en de afgelopen 30 jaar is het vooral in de mode geraakt om zonder jas buiten te lopen, de balans is uitgekleed door bedrijfsmiddelen niet meer te kopen maar te leasen en met grote sale and leaseback acties de solvabiliteit op te poetsen.

 

Mooie observatie.

 

Familiebedrijven doen daar vaak eigenwijs niet aan mee, ook omdat ze niet afhankelijk willen worden van banken en leasemaatschappijen. Zou er geen ruimte zijn voor een Onderlinge Familiebank die helpt bij conservatieve financiering?

 

En hoe vertaal je zoiets nu naar eenmanszaken? Geen dure lease-auto, geen kostbaar huurkantoor op een fancy lokatie, geen trage betalingen aan leveranciers...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
23 minuten geleden, TwaBla zei:

En hoe vertaal je zoiets nu naar eenmanszaken? Geen dure lease-auto, geen kostbaar huurkantoor op een fancy lokatie, geen trage betalingen aan leveranciers...

 

Eensmanszaken?

3x R

 

Ga met je leveranciers, je personeel en je klanten om álsof het "familie" van je is ... Je gaat dus voor een Relevante wederkerige en gelijkwaardige Relatie die voor beide partijen op korte en lange termijn Rendeert, als dat je innerlijke kompas is dan heeft je eenmanszaak een immuunsysteem opgebouwd die een klap kan hebben én die je uit de as kan helpen herrijzen.

 

(je kunt naar eigen smaak elementen toevoegen - biologisch - of weglaten - stageplaatsen - het is en blijft jouw formule)

 

Het fijne van een eenmanszaak is dat je er vandaag over na kunt denken, een nachtje over kunt slapen en dan morgen het al of niet in praktijk kunt brengen.

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 89 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.