Waar willen we met Nederland naar toe ná Corona?

Aanbevolen berichten

 

Daar kijk ik met verbazing naar.

 

Quote

Nu de maatregelen effect lijken te hebben, is het mogelijk om een aantal van deze maatregelen te versoepelen. Wilt u dat er tussen 20 mei en 20 juli maatregelen worden versoepeld? En zo ja, welke maatregelen moeten er als eerst worden versoepeld? De overheid wil graag dat een grote groep Nederlanders een advies geeft over de wenselijkheid van deze ‘versoepelopties’ en u bent voor dit onderzoek geselecteerd.

 

Ik ben niet voor dat onderzoek geselecteerd, maar vond een link op een forum. Daarmee is het geen aselecte steekproef meer. Maar wat lees ik aan het einde van de enquete...

 

Quote

Ook uw vrienden en familie kunnen deelnemen aan het onderzoek. Nodig hen direct uit via onderstaande opties of stuur hen deze link...

 

Terug naar het begin. In de intro wordt gesteld dat het mogelijk is om een aantal van de maatregelen te versoepelen. Wil ik dat? En zo ja, welke dan? dat zijn toch wel eigenaardige leidende vragen in zo'n belangrijk onderzoek.

 

Daarna volgt een instructiefilm van 4 minuten waarin de vragen en antwoorden worden toegelicht. Het zijn scenariovragen: als... dan... waarbij de waarschijnlijke gevolgen in percentages en aantallen worden uitgedrukt. 

 

De grootste toename wordt verwacht als de noordelijke provincies vrijgegeven worden (30%), als verzorgingstehuizen bezoek toestaan (25%) en als mensen met immuniteit vrijheid krijgen (20%). Horeca en entertainment open (15%) en contactberoepen open (15%) en alle andere bedrijven open (8%) valt reuze mee. Maar zijn dat soort verwachtingspercentages wel reëel?

 

Het lijkt erop dat de keuze voorgelegd wordt aan wie maar mee wil beslissen: bezoek aan ouderen in verzorgingshuizen of de economie weer op gang laten komen? Kan me wel voorstellen dat de overheid, het crisis-management team en het kabinet die verantwoordelijkheid willen delen. Dan hoeft het niet eens een representatieve steekproef te zijn. 

 

Hoeveel ouderen doen er mee aan zo'n onderzoek?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Over een "veilige omgeving" en een gezondere toekomst voor iedereen gesproken:  

Corona blijkt stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij

 

Quote

Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt. Het RIVM en universiteiten broeden op onderzoek naar een verband tussen veehouderij en de impact van het virus. 

 

 

Quote

Fijnstof

De Wereldbank en de Vrije Universiteit van Amsterdam stellen in een net uitgebracht rapport dat er in elk geval een statistisch verband is tussen Covid-19 en de concentratie van fijnstof. In het rapport gaan de onderzoekers specifiek in op de Nederlandse situatie. De studie legt voor elke Nederlandse gemeente het aantal coronabesmettingen naast de concentratie fijnstof in de lucht. 

De conclusie: wanneer de concentratie fijnstof met 20 procent stijgt, verdubbelt het aantal coronaslachtoffers in een gemeente bijna. De wetenschappers noemen de resultaten robuust, en stellen dat overheden er rekening mee moeten houden. Zo zouden mensen die in gebieden met veel luchtvervuiling wonen beter beschermd moeten worden.

 

Dus waar willen met Nederland toe ná Corona? in ieder geval een schonere lucht, en een veel kleinere veestapel. De leden van de Farmers Defence Force zullen vast een andere mening zijn toegedaan....

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
11 uur geleden, pcdesk zei:

Na vele jaren van verzet en bezwaren tegen het thuiswerken, blijkt nu dat het ineens wel kan. 

Gevolg is: minder files, uitgerust aan het werk gaan (wie dagelijks 4 uur file rijdt, weet wat ik bedoel)

Geen meer maar minder asfalt, minder CO2 uitstoot, etc.

Dit zal niet voor iedereen een oplossing betekenen, maar aan de effecten hoeven we niet meer te twijfelen. Die zien we nu dagelijks.

Maak dit ook nog een keer fiscaal aantrekkelijk, in plaats van straffen door middel van een kilometerheffing. 

Welke politieke partij die het beste voor heeft met het milieu en de mens, gaat zich hier hard voor maken?

Zou er dan toch nog wat goeds voortkomen uit het Coronavirus?

 

Dat zou een positieve uitkomst kunnen zijn: bedrijven die voorheen niets zagen in thuiswerken komen nu noodgedwongen toch in die situatie terecht. 

 

Als vervolgens blijkt dat de productiviteit niet slechter wordt, of zelfs beter, is het iets dat bedrijven zullen overwegen voor de toekomst.

 

Uiteraard geldt dit lang niet voor iedereen, maar voor de groep die tamelijk nodeloos naar een kantoor rijdt om daar 90% van de tijd achter een scherm te zitten wel. Hoe groot die groep is durf ik niet te zeggen, maar een relatief kleine (10-20%) afname van spitsrijders heeft al een significant effect op de fileproblematiek.

 

Of je dat fiscaal moet stimuleren: wellicht helemaal niet: als blijkt dat thuiswerken in een gegeven functie net zo effectief is als op kantoor komen werken, dan heb je al de besparingen op de kantoorkosten op zich. 

Link naar reactie
(aangepast)
9 uur geleden, Norbert Bakker zei:

Over een "veilige omgeving" en een gezondere toekomst voor iedereen gesproken:  

Corona blijkt stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij

Er is een nog een andere factor die meespeelt.

 

Iedereen die een filiaalbedrijf heeft (of heeft gehad) weet dat je altijd een paar zorgenkindjes hebt. Je formule is overal hetzelfde, toch zijn de resultaten niet over hetzelfde. Als je 12 filialen hebt zijn er altijd wel 2 of 3 die minder draaien.

 

Als je het bedrijf Nederland-Corona bekijkt zie je hetzelfde. Er zijn 3 provincies die slecht scoren qua Corona.

 

Echter we kijken en sturen op landelijke IC-cijfers om een acuut probleem in 3 filialen op te lossen. Dat gaat niet werken ... Dat blijkt ook want de nationale cijfers worden beter maar Brabant en Limburg scoren nog steeds veel slechter.

 

Wat zorgt ervoor dat ondanks de nationale lockdown maatregelen er in 3 provincies het heel moeilijk lijkt om de curve écht naar beneden te krijgen?

 

We zijn begonnen met Wintersport, Carnaval (extreem slecht weer, bijna geen straatcarnaval, vond hoofdzakelijk binnen plaats) was de verspreider evenals andere evenementen. En die veehouderij helpt ook een handje mee. Maar wat ontbreekt nog?

 

Pak de distributiekaart van Nederland. Waar liggen in Nederland grootschalige distributiecentra? Precies op de lijn Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg. Pak even 3 voorbeelden. Bol.com (regio Waalwijk), Jumbo (Veghel), Vida XL (Venlo). Daar is een enorme groei van werkzaamheden sinds de uitbraak van de Corona-crisis. Ergo, meer handjes nodig. Die dozen zijn niet groter geworden. Dus meer mensen in 1 gebouw. Er staan meer rolcontainers klaar voor verzending en meer inslag van goederen. Dus minder ruimte om vrij te bewegen. En dat al 2 maanden achter elkaar. Wie werken daar? Voornamelijk fitte, jonge mensen. Dus die zullen weinig last van Corona hebben. Die worden daar niet ziek van, dus werken door en blijven niet thuis. En die gaan na hun werk naar huis, boodschappen doen in een supermarkt, naar de bouwmarkt of meubelboulevard. Een tweede aspect is dat een groot deel van dit personeel nog in een bijzondere situatie verkeert. De arbeidsmigranten. Ook een jonge fitte groep mensen die weinig last van Corona zullen hebben maar het wel kunnen hebben en overdragen. Die wonen opeengehokt in zeecontainerbouw met gedeeld sanitair en keukenvoorziening, gaan in te volle busjes naar hun werk en brengen hun vrije tijd onderling door.

 

Mijn vermoeden is dat de autochtone bevolking het Coronavirus in deze distributiepopulatie heeft gebracht en dat die daar nu levend gehouden wordt door een combinatie van bovengenoemde factoren. Dit is vrij eenvoudig op te lossen, te doorbreken.

 

De paradox is doordat we sinds maart onze aankopen meer-en-meer online doen (want dat is veiliger), wij Corona meer-en-meer instandhouden. Wij kopen ons ziek.

 

2 vragen:

- klopt deze analyse?

- zo ja, hoe krijg je deze informatie bij mensen die hierop kunnen gaan sturen.

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
Op 18-4-2020 om 10:23, Hans van den Bergh zei:

..........In de 14e eeuw leerde de pest ons ook al een economisch lesje,  want toen stond de adel zich ook achter de oren te krabben hoe ze weer aan arbeiders moesten komen, en kreeg de schaarse factor arbeid ineens meer betekenis,  waarmee het feodale systeem instortte. Dat soort lessen dus... hoe hevig en hoe lang moet een pandemie voortwoekeren om dat besef bij ons tussen de oren te krijgen?

Ineens was er ook mobiliteit van talent mogelijk, terwijl daarvoor heel vaak afkomst bepaalde wat men in de toekomst ging doen, tenzij men het klooster in ging. (Sommige historici betogen dan ook dat dat een van de aanjagers was voor de Renaissance. En een verklaring waarom 'de kunst' zich ook ineens buiten de kloostermuren manifesteerde.)

Nu ontdekken we dat we mobiliteit niet altijd nodig hebben ;-)

Afijn: de vraag 'waar willen we naar toe met Nederland?' gooi ik al 10 jaar regelmatig op bij ondernemers. 10 Jaar geleden zei ik dan, "want over 20 jaar is het aardgas ongeveer op en waar verdienen we dan de kost mee? Met gras en kaas? Kennis?."

Nu wordt er weer hardop gespeculeert over basisinkomen.

(En als ik tijd heb ga ik dit hele draadje eens lezen... :-)  )

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
11 uur geleden, Norbert Bakker zei:

Over een "veilige omgeving" en een gezondere toekomst voor iedereen gesproken:  

Corona blijkt stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij

 

Is het enkel de veehouderij die de luchtkwaliteit beinvloed in bijvoorbeeld Limburg?

Kan me voorstellen dat het ook niet altijd frisse lucht is die uit de schoorstenen van DSM en andere industrie komt...

 

2 uur geleden, Prinsenhof zei:

We zijn begonnen met Wintersport, Carnaval (extreem slecht weer, bijna geen straatcarnaval, vond hoofdzakelijk binnen plaats) was de verspreider evenals andere evenementen. En die veehouderij helpt ook een handje mee. Maar wat ontbreekt nog?

 

Ene Maurice de H. had ook nog de theorie dat men daar wat vaker in slecht geventileerde ruimtes zingt.

 

Link naar reactie

 

Maurice geeft een goed argument om oudere mensen uit verzorgingstehuizen weg te halen en ze mee te nemen naar zomerhuisjes met veel frisse lucht. Met z'n allen naar het strand of bos kan zo te zien geen kwaad.

 

Quote

De grote uitbraken zijn (vooral) geweest in slecht geventileerde ruimtes met een relatief lage luchtvochtigheid, waar veel mensen uitbundig bijeen waren. Na die zogenaamde superspread-events is de verspreiding verder voortgezet bij kleinere bijeenkomsten in de eerste twee weken van maart (zoals kerkdiensten, koorrepetities en feesten, zoals bruiloften en partijen)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Over slecht geventileerde ruimtes gesproken... 

Krijg net een mailtje van de "huurbaas" van de locatie waar een van mijn bedrijfjes wat computer apparatuur heeft staan, dat we alleen nog met mondkapje op naar binnen mogen.

Overdreven maatregel (Amerikaanse risicomijdende eigenaar), of leveren dergelijke ruimtes -waar geen raampje open kan, en de airco alle lucht circuleert- toch een groter risico op?!

Link naar reactie

Klinkt tamelijk onzinnig, als die "airco" in orde is dan zou daar ook een hepa filter in moeten zitten dat deeltjes en aerosolen opvangt. 

 

Het zou globaal beleid kunnen zijn dat en eigenaar van dat soort locaties uitrolt over alle  locaties, op basis van het beleid in de VS. Ergens lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je iets oploopt op een server farm of colo: meestal komen daar nauwelijks mensen tenzij er fysiek iets moet worden vervangen, en de luchtverversing is extreem snel door alle fans in de systemen die lucht van koude naar warme gangen pompen. 

Link naar reactie
(aangepast)
22 uur geleden, Prinsenhof zei:

We zijn begonnen met Wintersport, Carnaval (extreem slecht weer, bijna geen straatcarnaval, vond hoofdzakelijk binnen plaats) was de verspreider evenals andere evenementen. En die veehouderij helpt ook een handje mee. Maar wat ontbreekt nog?

Verbod op alcohol ?
Quote:

The Italian Health Ministry has debunked alcohol as a method to 'boost the immune system'.

"Alcohol consumption does not protect against COVID-19 and does not prevent one getting infected with the new coronavirus," they said in a statement.

"On the contrary, the risk of infection is greater because alcohol weakens the immune system and therefore reduces the body's ability to cope with infectious diseases,"

 

Verbod op roken ?

Quote:

“Smoking is already known to be a risk-factor for many other respiratory infections, including colds, influenza, pneumonia and tuberculosis. The effects of smoking on the respiratory system makes it more likely that smokers contract these diseases, which could be more severe. Smoking is also associated with increased development of acute respiratory distress syndrome, a key complication for severe cases of COVID-19 among people with severe respiratory infections”

 

Verbod op een Bourgondische leefstijl ?

De noordelijke (Calvinistische) provincies van Nederland laten een veel lagere besmettingsgraad zien dan de zuidelijke (Katholieke) provincies. Met andere woorden ... sociaal gedrag is een serieuze risicofactor.

aangepast door Cosara
Spelling

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Op 19-4-2020 om 12:39, TwaBla zei:

Toch blijf ik dat salon-idealisme vinden. Al ben ik het met veel van je suggesties eens. Alleen je timing klopt niet.

 

Rutten heeft een vrijbrief om maatregels te nemen die dienen ter bescherming van de volksgezondheid en om business continuity zo goed als mogelijk te bevorderen. De problemen die desondanks gaan ontstaan, dragen ertoe bij dat we moeten nadenken over herstel, wederopbouw en wellicht ook verbetering van onze economie, onze samenleving. Daar worden de geesten nu rijp voor, maar de keuzes kunnen pas gemaakt worden NA deze crisis.

 

Nou zeg jij: hak die knopen meteen door!

 

Dan snap je het fungeren van een democratie niet goed. Je ziet link en rechts wat bestuurders die van de gelegenheid gebruik maken om impopulaire keuzes door te drukken, maar dat lukt alleen omdat de politiek niet oplet of nu even geen tijd heeft. Voor fundamentele aanpassingen is een goed debat nodig, en daar kunnen we nu de argumenten voor verzamelen.

 

Rutten staat nu sterk, maar hij gaat zich niet als despoot gedragen.

Onze regering gaat door "accenten" aan te brengen in de steunmaatregelen wél actief bepalen welke bedrijven de crisis gaan overleven en door dit niet of niet gelijkelijk te doen bij anderen, welke niet. Dit heeft toch wel de schijn van despotisme.

 

"Ook bij andere maatschappelijk belangrijke bedrijven is het kabinet bereid iets extra’s te doen als dat nodig is. Het gaat dan om ondernemingen die bijvoorbeeld hoogwaardige werkgelegenheid leveren, een unieke rol vervullen in de samenleving of een cruciale schakel vormen in de keten."

 

https://www.telegraaf.nl/financieel/1437435502/kabinet-meetlat-voor-steun-aan-cruciale-bedrijven

 

Lobby-en dus ...

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
(aangepast)
53 minuten geleden, Prinsenhof zei:

Dit heeft toch wel de schijn van despotisme.

 

Het democratisch proces fungeert wat minder in tijden van crisis, maar het fungeert nog steeds.

 

Je ziet nu wel despotische karaktertrekjes opduiken met dommekrachten die er meteen op los slaan, gedekt door touwtjestrekkers die dat dan vervolgens recht praten. Die doen geen beroep op wet of regels (legaal) maar op vermeende rechtvaardigheid (legitiem). En dat waaiert snel alle kanten uit. 

 

In de economische maatregels om bedrijven overeind te houden wordt nu met houwtjes en touwtjes een stelsel opgezet om keuzes te rechtvaardigen. Dat wordt dus gelegitimeerd. De ene wil de KLM overeind houden, de ander theaters. Kermisklanten trekken gegarandeerd aan het korte end.

 

Daar gaan we achteraf waarschijnlijk een parlementaire enquete naar krijgen, dus faveuritisme is politiek gevaarlijk. Maar niet durven kiezen is nog gevaarlijker.

 

Besef wel dat jouw roep om een sterke leider tot heel andere beslissingen kan leiden dan je voor ogen hebt. Wat ga je dan doen?

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
(aangepast)
1 uur terug, TwaBla zei:

Besef wel dat jouw roep om een sterke leider tot heel andere beslissingen kan leiden dan je voor ogen hebt. Wat ga je dan doen?

Mooi punt.

 

Dan beginnen we bij de persoon van de leider.

 

Als je het vergelijkt met Trump (een man met een persoonlijkheidsstoornis die iedere gedachte verwerkt in een persconferentie).

Als je het vergelijkt met mevrouw Wilmes in België (taalprobleem, uitstraling van Christiane F).

 

heeft Rutte goede uitgangspunten. Goede achtergrond (historicus), multinational ervaring (weet hoe boefjes denken, is zelf ook een boefje), kan inmiddels goed communiceren (inclusief zucht), is ervaren met het maken van politieke deals om tot een gewenst resultaat te komen.

 

Het was dan ook een stille hoop van mij dat er enkele voor de hand liggende "quick wins" geboekt gaan worden. Gaat niet gebeuren.

 

Ondertussen blijkt echter dat de "minpuntjes van Rutte" er nu voor gaan zorgen dat hij niet als grote staatsman de boeken in zal gaan.

Rutte heeft weinig met visie.

Rutte mist het "meergeneratiedenken", wat geef ik door aan de volgende generatie. 

Rutte zegt zelf: mijn politieke loopbaan is een aaneenschakeling van inschattingsfouten (heel opmerkelijk).

 

Opmerkelijk is verder het privéleven:

Mark Rutte is de jongste uit een hervormd gezin met zes andere kinderen. De eerste vrouw van zijn vader overleed in Japanse gevangenschap, waarna zijn vader hertrouwde met de zuster van zijn vrouw. Uit het eerste huwelijk kwamen drie kinderen voort, uit het tweede huwelijk vier. Zijn oudste zus werd 35 jaar eerder geboren. Zijn vader was reeds 58 ten tijde van Mark Ruttes geboorte. Hij was vertegenwoordiger (importeur) van een handelsonderneming in Nederlands-Indië en later (in Nederland) directeur. Mark Ruttes moeder was ten tijde van zijn geboorte een secretaresse en dochter van een opzichter van de Heidemaatschappij. Eind jaren tachtig verloor Mark Rutte kort na elkaar zijn vader en een broer, die aan aids leed (Wikipedia).

 

Rutte komt dus uit een welgesteld fusiegezin. Hij leeft alleen. Zijn hoogbejaarde moeder woont in een verzorgingshuis waar enkele corona-gevallen zijn en hij heeft een broer verloren aan een epidemie/pandemie.

 

Gaat het gebrek aan reflectie (een first lady m/v) hem nu politiek de das omdoen?

 

Jammer, wel gewoon een goede vent. Maar qua oplossingen zal het houtje-touwtje werk worden, geen wezenlijke veranderingen of verbeteringen.

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
13 minuten geleden, Prinsenhof zei:

Rutte heeft weinig met visie.

 

Kan het zijn dat hij geen zin heeft brede bespiegelingen te etaleren en zich beter thuis voelt als voorwaardeschepper voor anderen om visies te ontwikkelen en in uitvoering te brengen?

 

Dan schippert hij nu eerst langs all obstakels (en negeert de sirenen) zodat er straks weer tijd is om aan visies te werken.

 

Maar geen geld meer. :smiling-face-with-sunglasses:

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
51 minuten geleden, TwaBla zei:

Kan het zijn dat hij geen zin heeft brede bespiegelingen te etaleren en zich beter thuis voelt als voorwaardeschepper voor anderen om visies te ontwikkelen en in uitvoering te brengen?

Dat kan. Heb jij al grote strategen ontdekt in zijn ministers en staatssecretarissen?

 

51 minuten geleden, TwaBla zei:

Dan schippert hij nu eerst langs all obstakels (en negeert de sirenen) zodat er straks weer tijd is om aan visies te werken.

 

Maar geen geld meer. 

Toch verleidelijk om dan nu te gaan voor een Lenteakkoord (20)2.0?

 

2 maanden de hei op?

 

Of eventueel een eiland? Ik zie op Booking.com dat er nog 100-en huisjes vrij zijn op Schiermonnikoog? :-)

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
7 uur geleden, Cosara zei:

Verbod op een Bourgondische leefstijl ?

De noordelijke (Calvinistische) provincies van Nederland laten een veel lagere besmettingsgraad zien dan de zuidelijke (Katholieke) provincies. Met andere woorden ... sociaal gedrag is een serieuze risicofactor.

 

Tja, ik denk eigenlijk dat de hoofdfactor gewoon carnaval voor dit verschil. Een paar mensen komen besmet terug van vakantie, weten nog van niks, en gaan vervolgens een paar dagen een bepaald niet contactloos feestje vieren met duizenden bij elkaar.  

 

In principe had die overdracht net zo goed in de bible belt kunnen gebeuren waar ze met honderden in een kerk gaan zitten iedere week en allemaal dezelfde dingen aanraken etc. 

 

Die eerste lockdown is begrijpelijk, je weet niet precies hoe besmettelijk en gevaarlijk iets is, en dan kan ik begrijpen dat men gaat voor de veiligste optie, met redelijk success. 

 

Vervolgens is de vraag: "wat nu?". De huidige lockdown handhaven kan niet, een 1.5 meter maatschappij is op lange termijn ook niet haalbaar, en een vaccin laat nog zeker een jaar op zich wachten. De gehele bevolking testen is ook een lastig verhaal, en ook niet zo heel zinnig als je alle patienten weet te vinden en te isoleren: zelf als er geen enkele patient meer in nederland is, kun je nog niet terug naar normaal. Normaal is ook dat we op vakantie kunnen, en normaliter zijn nederlanders nogal reislustig. Tenzij de hele wereld vrij van het virus is komt het dan vroeg of laat toch weer terug. 

 

Ik vrees dat de realiteit zal zijn dat de meerderheid van de bevolking het uiteindelijk een keer oploopt, en de hoop dat je daardoor langdurig immuun raakt. 

 

Zuid-Korea heeft het voor elkaar gekregen vrijwel alle patienten te traceren en isoleren, en vrijwel iedereen waarmee ze in contact zijn geweest te testen. Dat is een daverend succes op korte termijn, maar het virus is ermee niet verdwenen. Als men daar weer internationaal verkeer toelaat kan het zo terugkomen zonder zinnige oplossing. 

Link naar reactie
3 uur geleden, Prinsenhof zei:

Dat kan. Heb jij al grote strategen ontdekt in zijn ministers en staatssecretarissen?

 

Strategen zijn niet perse de mensen die grand visions hebben. In het kabinet wil ik graag een paar mensen hebben die een goede visie herkennen, die 'm kunnen omzetten in beleidsmaatregels die via het parlement vervolgens tot uitvoering gebracht kunnen worden.

 

Een milieu-deltaplan met een oog op volksgezondheid en welvaartsverdeling bijvoorbeeld.

 

Veel politieke partijen hebben eigen denktanks. Daar komen de visies vandaan. Is ook prima zo. Ga die maar eens inventariseren... :nerd-face:

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
4 minuten geleden, TwaBla zei:

Veel politieke partijen hebben eigen denktanks. Daar komen de visies vandaan. Is ook prima zo. Ga die maar eens inventariseren... :nerd-face:

Mocht ik per ongeluk dit jaar nog op de Malediven komen en er is daar goede Wifi op het strand ... dan begin ik er meteen aan. Dan kom ik op dit punt Oudjaarsdag 2020 bij je terug. :winking-face:

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
Op 18-4-2020 om 14:34, Hans van den Bergh zei:

 

Al eens goed om je heen gekeken?🙄

 

Binnen twee maanden maakt de aarde een gigantische herstelbeweging, terwijl wij ons gedrag relatief nog maar weinig hebben aangepast.

 

Als hierna ons gedrag weer volledig terug gaat naar de waarden van voor maart 2020, hebben we er niets van geleerd en zullen we gewoon in een wat lager tempo onszelf (en veel leven met ons) vernietigen. De rest ruimt moeder aarde, kosmisch gezien in no-time, weer op. Nu laat zij in een wijze les zien waar wij anders mee om moeten gaan,  dat er relatief weinig voor nodig is om al veel te veranderen. Als we die les negeren, verandert het toch wel, maar misschien weer niet zoals wij wensen...

Dat is het beangstigend momenteel. Het virus is niet weg, en als het weg is, wat wordt dan het nieuwe virus en wanneer. Er werd al langer gewaarschuwd dat er een pandemie aan zat te komen.

Gaan we ooit weer op dezelfde manier door.
Vliegtuigen vol, stadions vol, concerten, de horeca.

Ik ben benieuwd waar de regering nog meer mee bezig is, behalve nu een hele grote zak geld telkens weer vullen en weer leeg maken. Hoe vaak kun je die zak vullen.
Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid als bv de horeca weer opengaat.

Zit er een kans in dat we straks naar een meter economie gaan, of 75cm, als het virus nagenoeg weg is.

Meer thuiswerken als het mogelijk is, de vulgraad van bv liften niet meer berekenen op gewicht maar op oppervlakte, ik sta deze maand ingeschreven voor een virtual run, de route zelf te bepalen, mogelijkheden genoeg om aan te tonen dat het gelopen is. Vliegticket duurder, vakantie duurder, uit eten gaan duurder, het zij zo. Sportscholen waar je in sportkleding naar toe gaat, gaat sporten en dan weer weg, is het echt zo leuk om met zoveel gondels door Venetië te varen.

Ben erg benieuwd.

Link naar reactie
(aangepast)
1 uur terug, RiVe zei:

Ik ben benieuwd waar de regering nog meer mee bezig is, behalve nu een hele grote zak geld telkens weer vullen en weer leeg maken. Hoe vaak kun je die zak vullen.

 

We hebben geleerd dat dat tot inflatie leidt. Daarom is Nederland altijd zo zuinig geweest, terwijl de zuidelijke landen gewoon spenderen en hun schulden laten oplopen. De centrale banken doen al sinds de bankencrisis aan geldschepping. De ECB pompt maandelijks tientallen miljarden euro in de economie. Dat zien we niet terug in de prijzen van onze dagelijkse boodschappen, maar wel in de huizenprijzen en aandelenkoersen. Alles wat maar een beetje beter rendeert dan spaargeld is welkom. Wie snapt waarom, kan het hopelijk uitleggen.

 

Nederland was altijd zuinig en heeft dus weinig gratis geld geleend. We worden door de zuidelijke landen en financiële instellingen echter aangemoedigd ook mee te snoepen uit die oneindige bron. Dat liever dan andere landen aanspreken op hun bestedingen aan 'wine and women'.

 

Het geeft onze overheid nu de ruimte flink bij te lenen en een enorm tekort op te bouwen. Dat is letterlijk 'incidenteel' en niet structureel. De overheid leent, zodat wij als huishoudens dat niet hoeven te doen. Linksom of rechtsom, we zullen een deel altijd moeten terugbetalen. Maar als we niet lenen (als huishouden of als overheid) kunnen we de rekeningen niet meer betalen, en komt de economie knarsend tot stilstand. We lenen ahw van de toekomst, net zoals we via onze pensioenfondsen sparen voor de toekomst. 

 

Die fondsen hadden last van de geldschepping, want het geld dat wij moeizaam opgespaard hebben concurreert met het gratis geld van de ECB. Gepensioneerden voelen dat nu al in hun budget, maar misschien wordt dat straks nog erger. Als we de economie laten crashen hebben zij echter ook een probleem. Wij allemaal.

 

 

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
7 minuten geleden, TwaBla zei:

Daarom is Nederland altijd zo zuinig geweest, terwijl de zuidelijke landen gewoon spenderen en hun schulden laten oplopen.

 

Nederland was altijd zuinig en heeft dus weinig gratis geld geleend. We worden door de zuidelijke landen en financiële instellingen echter aangemoedigd ook mee te snoepen uit die oneindige bron.

 

We lenen ahw van de toekomst, net zoals we via onze pensioenfondsen sparen voor de toekomst.

Ik ben het helemaal eens met je betoog Twa.

 

Aan de hand van de woorden zuinig, spenderen, gratis, bron en toekomst wil ik graag middels een aanvulling een historisch foutje van Nederland aanstippen.

 

De manier waarop wij in Nederland zijn omgesprongen met de aardgasbaten. Als we daar slim en zuinig mee omgesprongen waren (creëren van een fonds, Noorse aanpak) en niet simpelweg deze bate jaarlijks gespendeerd hadden, hadden wij een oneindige bron voor de toekomst gehad. (We hebben in 1995 nog een surrogaatversie opgestart maar, o ironie, uitgerekend Rutte 1 heeft daar de stekker uitgetrokken). Dan zouden we er nu anders voor hebben gestaan.

 

Wij geven onze volgende generatie (de toekomst) een land zonder bodemschatten, zonder aardgasfonds, met een gigantische staatsschuld en een flinke studieschuld om mee te beginnen.

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie
(aangepast)
Op 1-5-2020 om 09:51, Prinsenhof zei:

Er is een nog een andere factor die meespeelt.

 

Maar wat ontbreekt nog?

 

Pak de distributiekaart van Nederland. Waar liggen in Nederland grootschalige distributiecentra? Precies op de lijn Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg. Pak even 3 voorbeelden. Bol.com (regio Waalwijk), Jumbo (Veghel), Vida XL (Venlo). Daar is een enorme groei van werkzaamheden sinds de uitbraak van de Corona-crisis. Ergo, meer handjes nodig. Die dozen zijn niet groter geworden. Dus meer mensen in 1 gebouw. Er staan meer rolcontainers klaar voor verzending en meer inslag van goederen. Dus minder ruimte om vrij te bewegen. En dat al 2 maanden achter elkaar. Wie werken daar? Voornamelijk fitte, jonge mensen. Dus die zullen weinig last van Corona hebben. Die worden daar niet ziek van, dus werken door en blijven niet thuis. En die gaan na hun werk naar huis, boodschappen doen in een supermarkt, naar de bouwmarkt of meubelboulevard. Een tweede aspect is dat een groot deel van dit personeel nog in een bijzondere situatie verkeert. De arbeidsmigranten. Ook een jonge fitte groep mensen die weinig last van Corona zullen hebben maar het wel kunnen hebben en overdragen. Die wonen opeengehokt in zeecontainerbouw met gedeeld sanitair en keukenvoorziening, gaan in te volle busjes naar hun werk en brengen hun vrije tijd onderling door.

 

Mijn vermoeden is dat de autochtone bevolking het Coronavirus in deze distributiepopulatie heeft gebracht en dat die daar nu levend gehouden wordt door een combinatie van bovengenoemde factoren. Dit is vrij eenvoudig op te lossen, te doorbreken.

 

De paradox is doordat we sinds maart onze aankopen meer-en-meer online doen (want dat is veiliger), wij Corona meer-en-meer instandhouden. Wij kopen ons ziek.

 

2 vragen:

- klopt deze analyse?

- zo ja, hoe krijg je deze informatie bij mensen die hierop kunnen gaan sturen.

Dan toch maar eens gaan testen?

 

Het is prijs in Velp.

https://nos.nl/artikel/2332614-tientallen-arbeidsmigranten-velp-besmet-quarantaine-op-schip-in-arnhem.html

 

Als ik het goed lees wonen ze met 51 mensen, zijn er er 26 besmet en 2 met klachten. Dus gemakshalve de helft ...

aangepast door Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 109 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.