Jump to content
Heijneker
Verberg

Twijfels vóór het Starten van Onderneming

Hallo allemaal,

 

Ik zal proberen mijn verhaal zo kort mogelijk te houden voor jullie.

Eerst even snel voorstellen:

 

Ik ben Rik, 24 jaar en woon in Ilpendam samen met grofweg 1700 andere inwoners, welke rond de 400-600 auto’s bezitten en wonen in bovengemiddeld geprijsde huizen. Echter ben ik geen native in dit redelijke ‘ons kent ons’ dorp en woon hier pas 4 jaar, de kenniskring is dus klein. Ik over-analyseer, dat zal waarschijnlijk wel blijken uit de tekst hieronder.

 

In de loop van twee jaar heb ik een idee gevormd voor een eigen onderneming. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de materie, de beschikbare producten en de aangeboden diensten en ik weet dat ik “Something new to the table” kan brengen. Dit idee is KISS en vereist slechts een kleine investering.

 

En dat idee is:

Het reinigen van auto’s op locatie en op afspraak. Te beginnen met een complete en krasveilige handmatige exterieurreiniging ‘voor de deur’ hier in het dorp, inclusief Wax en bandenvoeding (Bandenzwart). Materiaalkosten bedragen rond de €4,- per voertuig en ik hoop €20,- te kunnen vragen, voor maximaal een half uur werk. Ik hoop 100 auto’s per maand te reinigen. Zodoende kan het i.i.g. een leuke bijbaan zijn voor de komende tijd. Tevens zat ik eraan te denken om “Niet tevreden, niet betalen” in te voeren. Ik verwacht niet dat daar veel/systematisch misbruik van gemaakt zou worden.

 

Voor ik de benodigde investering maak, wil ik toch graag interesse peilen onder de mensen in het dorp. Een mogelijkheid is Nextdoor, waar schijnbaar 426 dorpsbewoners zijn geregistreerd. Alleen weet ik nog niet helemaal hoe ik dan het beste zou kunnen peilen. Ik heb geen Facebook, dus dat is geen mogelijkheid voor het peilen.

 

Terugkomend op de titel: Afgelopen weken heb ik wat ongezonde twijfels ontwikkeld. Ik ben schuw voor de meningen van anderen, wat mij hindert met het maken van stappen (Beroep auto’s wassen laag op sociale ladder). Ook denk ik dat ik geen (goede) response krijg op Nextdoor. Er is hier een kleine supermarkt, een café/restaurant en een dorpshuis, mogelijk kan ik daar wat mee. Tevens ben ik bang voor de grootste concurrent; de wasstraat (Dichtstbijzijnde een kwartier reistijd weg), om meerdere redenen; Door sterke zure en base chemicaliën en veel frictie met de meerdere borstels bereiken ze in principe een betere reiniging (op de schaduwplekken na en ten koste van krassen en een zure en base regenstorm). Ook maskeren wasstraten tegenwoordig redelijk goed oppervlakkige lakdefecten, bij afnemen duurdere wasprogramma’s. Klanten zullen dit mogelijk alleen ervaren als iets-minder glans en een stroever aanvoelende lak bij verwaarloosde auto's. Tevens zijn er sterke stofzuigers beschikbaar en het is natuurlijk goedkoper. Ook bodemreiniging (Doet meer schade als goeds trouwens, op direct na de winter na) is natuurlijk een belangrijk punt, ik verwacht dat klanten dit aankaarten. Tuurlijk heeft ‘Een Luxe handwas voor de deur’ een bepaalde allure die de wasstraat niet heeft en ik ben ervan overtuigd dat dit aan de basis staat van de goede verzorging van elk voertuig.

 

Ook hebben we twee wasboxen beschikbaar in het dorp. Verder wast slechts een enkeling de auto voor de deur. Op google is redelijk makkelijk een verjaarde versie van ‘Wassen in Cijfers’ van de BOVAG te vinden, maar ik vind het lastig om dit te relativeren naar mijn mogelijke klanten.

 

Graag hoor ik wat tips van jullie, de ervaren ondernemers. Ik weet dat dit een extreem lastige markt is die ik wil betreden, maar ik heb hier passie voor. Met bovenstaand idee kan ik klein beginnen met weinig risico en dan kijken wat de mogelijkheden zijn, terwijl ik doe wat ik leuk vind. Ik verwacht weinig problemen met handhaving, doordat ik minimaal water verbruik en er bijna geen sprake is van afvalwater.

 

Bedankt voor het lezen, dat kort houden is helaas niet helemaal gelukt.

Vriendelijke groet,

Rik

Edited by Heijneker
Link to post
Share on other sites

17 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Welkom op HL

Ilpendam is voor mij geen onbekend terrein, lag op mijn route woon-werkverkeer, ik heb jaren in Hoorn gewoond, in Amsterdam gewerkt, vandaar. 

 

Je steekt inderdaad uitgebreid tijd in het verwoorden van jouw idee,  maar deels geef je m.i. het antwoord zelf al: begin klein en kijk of het aanslaat en bouw op die relevante kennis verder. Wel even polsen bij jouw gemeente of je dit zomaar mag beginnen vanuit huis...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
 • 0

 

Je ziet het als 'bijbaan' oftewel bijverdienste.

 

Heb je een plek waar je kan werken? Of moet je een plek huren?

 

Heb je wel tijd, ook gezien je andere baan - als je die hebt? Kun je lokale kids werkgelegenheid bieden?

 

Sluiten jouw openingstijden aan op die van je mogelijke afnemers?

 

Dat verhaal van die zuren en basen is me totaal onbekend. Kan dat mensen iets schelen?

 

Hebben abonnementen en dalurenprijzen zin?

 

Ik vind een tientje al een luxe behandeling. :smiling-face-with-sunglasses:


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0
2 uur geleden, TwaBla zei:

Ik vind een tientje al een luxe behandeling. :smiling-face-with-sunglasses:

 

Dat dus.  Voor 5 euro laten wassen door de buurtkinderen of de scouting is nog tot daar aan toe, maar 20 Euro vind ik best veel geld voor een wasbeurt 

 

Verder is zelf reinigen (of voor je deur laten reinigen ) - ook al gebruik je weinig water - slecht voor het milieu omdat alle afvalstoffen (oliën, chemicaliën) in het verkeerde (regenwaterafvoer) riool terecht komen. Gemeente Waterland verbiedt zelf wassen nog niet niet in de algemene plaatselijke verordening, maar ik twijfel sterk of je deze activiteiten überhaupt als bedrijf zou mogen uitvoeren zonder dat je zelf (al) het vuile water opvangt en afvoert. 


Partner bij  B2Bsure;  specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ZZP en MBK.  

Vragen, second opinion of offerte ?   →  contact

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)

In het vorige bedrijfsverzamelgebouw (rotterdam) waar ik zat kwam ook een bedrijfje van 3 man die zich bezig hield met het wassen van (zakelijke) auto's. 

Klanten waren voornamelijk lokale bedrijven met meerdere auto's en taxicentrales. Andere huurders in het pand konden de auto van binnen en buiten laten schoonmaken voor 45 euro. 

Daar is best veel gebruik van gemaakt. Aan de wagens te zien die ze reden verdiende het niet slecht.

 

Inmiddels werk ik ergens anders en laat ik mijn auto jaarlijks voor de deur van binnen en buiten schoonmaken door een bedrijf (iets dat met onze hond ook geen overbodige luxe is). Zeker nadat ik mijn auto bij de verhuizing heb gebruikt om dozen heen en weer te brengen zat de bekleding vol met vegen en vlekken.  Voor het schoonmaken heb ik 90-130 euro per keer neergelegd. Ik denk dan ook dat je vooral naar zakelijke wagenparken en hondenbezitters (en gezinnen met kinderen?) zal moeten kijken. Dergelijke bedragen kan je natuurlijk alleen verantwoorden als je ook goede interieur(water)stofzuigers hebt. En anders is 40/45 euro incl uitgebreid binnenkant stoffen en poetsen een prima prijs in mijn ogen. Bij wagenparken zal het een stuk lager liggen maar kan je ook achter elkaar doorgaan.

 

Niet te veel over twijfelen, het lijkt mij bij uitstek een branche waar hard werken beloond zal worden.

 

Toevoeging: Ik geloof vooral in de combinatie met uitgebreid de binnenkant schoonmaken, anders is de wasstraat een makkelijkere optie voor autobezitters. Probeer je te onderscheiden met milieuvriendelijke spullen, minder water ect.

 

Toevoeging2: Naast je eigen dorp liggen er genoeg plaatsen in de buurt. Purmerend is al veel groter en vergeet de rijke lui in Volendam niet. Amsterdam Noord ken ik niet, maar daar zitten vast ook de nodige bedrijven met wagenparken.

Edited by Kevins93
Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)
Op 24-4-2020 om 16:41, Norbert Bakker zei:

 

Verder is zelf reinigen (of voor je deur laten reinigen ) - ook al gebruik je weinig water - slecht voor het milieu omdat alle afvalstoffen (oliën, chemicaliën) in het verkeerde (regenwaterafvoer) riool terecht komen.


Waar haal je het water vandaan, heb je dat bij je, net als glazenwassers.
Als je dat niet zelf meeneemt, willen mensen dan dat je het bij hun uit de kraan haalt, hoop geklieder, je moet door de woning heen, tuinslangen door de woning.

En met de telkens droger wordende zomers, heb je een grote kans op een APV dat onnodig waterverspilling niet wordt toegestaan.

Je hebt het over max. een half uur, zou toch uitgaan van een uur per auto, incl. voorrijden, voorbereidingen, wassen, nalopen met de klant, afrekenen.

Mijn mening, misschien wat zwart/wit.

Edited by RiVe
aanvulling
Link to post
Share on other sites
 • 1
18 minuten geleden, Branko Collin zei:

Ik heb nog geen enkele reactie van de vraagsteller, @Heijneker, gezien in de afgelopen twee weken. Volgt hij deze discussie überhaupt?

Na 24 april jl. niet meer op HL geweest... hopelijk gaat het hem goed...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
 • 0

Bedankt allen voor de verschillende (motiverende) berichten, ik heb ze allemaal aandachtig gelezen.

 

Ik heb wel degelijk de antwoorden gevolgd, voornamelijk via de mail, maar ik wou nog even de kat uit de boom kijken alvorens te reageren. Inmiddels heb ik op Nextdoor een interessepeiling gestart, resultaten hiervan moet ik nog even afwachten, maar ik verwacht niet veel respons. Maar holy sh*t wat was dat spannend om te doen en voor een stukje van welgeteld 136 woorden over zoiets simpels heb ik er wel erg veel tijd in gestoken.

 

Hoogstwaarschijnlijk zal ik de meeste mensen bereiken en bedienen via "door-knocking", ik moet dan alleen nog even uitvogelen hoe ik het beste mijn dienst kan verwoorden/aanbieden en natuurlijk hoe ik hier genoeg. Iemand hiervoor misschien ideeën/tips?

 

Ik heb besloten de prijs aan te passen naar slechts €10,- voor de eerste maand(en). Dit lijkt mij een prachtig introductietarief.

 

M.b.t. regelgeving omtrent afvalwater, ik werk met een variant van 'waterloos wassen', namelijk 'Optimum No Rinse'. Hierbij zal niet zozeer sprake zijn van afvalwater (wat doelmatig bemonsterd kan worden) wat van de auto afloopt op de vloer. Ik vergelijk het met de bestaande bedrijven die wassen met behulp van stoom. Of er sprake is van verplichte vergunningen of meldingsplicht is mij wat onduidelijk, maar gaandeweg zal dit wel goed komen.

 

Aangezien ik in het dorp waar ik woon zal werken zal ik in het begin steeds heen en weer gaan naar mijn huis of die van kennissen voor schoon water. Uiteindelijk plaats ik een watertank in mijn auto, om zo compleet onafhankelijk te blijven van de klant en efficiënter te werken.

 

Mogelijk dat RiVe gelijk heeft, in het begin zal ik een uur inplannen per auto.

 

Allen bedankt voor het meedenken, ik heb er oprecht veel aan gehad. Indien daar behoefte aan is zal ik proberen jullie een beetje up-to-date te houden.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)
Quote

Het reinigen van auto’s op locatie en op afspraak. Te beginnen met een complete en krasveilige handmatige exterieurreiniging ‘voor de deur’ hier in het dorp, inclusief Wax en bandenvoeding (Bandenzwart). Materiaalkosten bedragen rond de €4,- per voertuig en ik hoop €20,- te kunnen vragen, voor maximaal een half uur werk.

Of er voldoende vraag of behoefte is in 'een' dorp onder consumenten aan een goede vergoeding waag ik te betwijfelen. Op mijn gevoel zeg ik dat je je beter richt op de zakelijke passantenstroom tussen Amsterdam en de Beemster, maar dan lijkt het product of de dienst slecht afgestemd op passanten. Je vergeet jouw reistijd bij deze B2C opzet. Ik wil niet negatief doen, maar ik vind het idee voorlopig niet doordacht overkomen. In hoeverre heb je een ondernemingsplan opgesteld? Wat voor zakelijke klanten of automotive industry vind je binnen een straal van 25 km?

 

Weekendgroet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)

Heb je al eens een dag gepost bij de wasboxen in jouw dorp en heb je de exploitant gesproken of gepeild over samenwerking in welke vorm dan ook? Ga eens een dag turven en de drukte per uur bekijken!

 

Verder lees ik tussen de regels door een advies of tip om zowel interieur- als exterieurreiniging aan te bieden. Is er al een stofzuiger bij de wasboxen?

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hoi Highio,

 

Bedankt voor de tips en opmerkingen. Inderdaad, hier in het dorp (en elders) zal er weinig vraag zijn naar een dergelijke dienst met gezonde marges. Voor nu hanteer ik dus prijzen die vergelijkbaar zijn met de wasstraat. Zodoende zou je kunnen stellen dat het interessant is voor iedereen die normaal gesproken gebruik maakt van de wasstraat. Natuurlijk kan je bij de wasstraat wel makkelijker je interieur schoonmaken naderhand, als zelf thuis.

 

Tevens ligt het gemiddelde inkomen hier wat hoger dan gemiddeld, denk ik. En de eerste resultaten van Nextdoor zijn positief, maar zoals ik had verwacht, weinig respons.

 

Voor mensen die de wasbox gebruiken en voor een paar euro klaar zijn, ben ik niet interessant denk ik. Daar is inderdaad een goede stofzuiger aanwezig. Reistijd, omdat ikzelf ook in het dorp woon, is minimaal. Enkele minuten. Samenwerking met lokale garage/bedrijven is een goed idee!

 

Interieurreiniging wil ik ook zeker aanbieden, maar met de huidige situatie vind ik dat nog een beetje ongepast. Tevens heb ik nog niet de middelen om dat op locatie aan te bieden.

 

Ik verwacht ook niet dat ik op de een of andere manier interessant kan zijn voor passanten/forenzen. Daarvoor duurt te reiniging gewoon te lang.

 

Zakelijke klanten met wagenparken is ook een goede tip, makkelijk een grotere order te behalen. Voor autobedrijven /-dealers ben ik ook al niet snel interessant denk ik, misschien down the road wel.

 

Mogelijk heb je gelijk dat dit plan nog niet perfect doordacht is, maar het is een gateway naar enkele andere ideeën die ik hiermee heb. Wat natuurlijk ook meespeelt is dat dit gewoon een hele lastige markt is, maar dit (en wat hieruit zou kunnen volgen) lijkt me hartstikke leuk om mee bezig te zijn en in te "innoveren".

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 1

 

17 minuten geleden, Heijneker zei:

Mogelijk heb je gelijk dat dit plan nog niet perfect doordacht is, maar het is een gateway naar enkele andere ideeën die ik hiermee heb.

 

Daarom is de samenvatting van de Amerikaanse droom ook "van krantenjongen tot miljonair".

 

Een krantenjongen moet 's ochtends vroeg zijn bed uit, zijn investering is nul euro. Jij bent nu bezig met een van de volgende stapjes op die ladder. Investering een spons, een zeem, een emmer, wasmiddel en een glimlach. Als het jou lukt om met deze investering een paar honderd euro te verdienen ga je ongetwijfeld tijdens dat autowassen tot nieuwe inzichten komen. Dus lekker stappen blijven zetten in jouw gateway. Veel plezier met ondernemen!


Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 1

Zoals Prinsenhof aangeeft, marketingonderzoek beperkt zich niet tot enquêtes. Je kunt ook met een emmer sop op stap en zien hoe ver je komt.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 319 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept