Jump to content
Bigger
Verberg

Hulp bij goede ideeën

Met een maat zijn we een VOF gestart in het verkopen  van innovatieve ideeën aan ondernemingen. Bij de start begonnen we met een succes, maar nu kunnen we gaan klant meer warm krijgen. Na het lezen van het forum ben ik eens verder gaan kijken en het blijkt dat bedrijven welke wij benaderen aan de haal gaan met ons idee. We benaderen de afdelingen marketing en presenteren ons idee, vaak krijgen we geen reactie, soms een afwijzing. Laatst zagen we ons initiatief terug op de site van één van de bedrijven, dit was ook precies waarvoor we in het begin bang waren. Nu zitten we in een spagaat, teleurstelling want dit zijn inkomsten die we kwijt zijn, en hoe pakken we dit verder op? Hoe kunnen we een afdeling marketing binden met niets? Even een vraag aan mede ondernemers in onze branche, benaderen jullie de afdeling marketing? En per mail of post? En hebben jullie misschien een idee hoe we onze plannen kunnen aandragen zonder dat er mee vandoor wordt gegaan.

 

Heel frustrerend, maar een feit!

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Als het jullie business is om ideeën te verkopen, waarom ga je dan zonder NDA op pad?

En waarom schuif je aan bij de afdeling marketing? Je wilt je pitch liefst hoger ik de boom geven. 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik ben echt helemaal nieuw hierin, allereerst bedankt voor je reactie.

Dus de afd. marketing passeren en aan de directie richten? Hoe bekom ik een juridisch afgedichte NDA?

Link to post
Share on other sites
 • 0
25 minuten geleden, Bigger zei:

We benaderen de afdelingen marketing en presenteren ons idee

Laat die marketing afdeling nu nét jullie concurrent zijn. (En dat heb je nu dus gemerkt)

 

Tevens is het de vraag hoe gedetailleerd je jullie idee presenteert. Te gedetailleerd, en ze zouden dus kunnen denken "o, maar dat kunnen we zelf ook". De vraag is dan dus ook "voegen jullie nog iets meer toe dan alleen het idee".

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Mijn concrete ervaring (ja, ik heb weleens een idee aan de man geprobeerd te brengen) is, dat het idee al vrij concreet uitgewerkt moet zijn in een plan, het moet als oplossing zeer aanspreken en inderdaad: je moet zo hoog mogelijk in de boom pitchen.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik zie heel regelmatig, bij klanten en potentiele klanten, gelijkaardige vragen en issues:

 

Hierbij mijn input:

1) Bescherm je idee door middel van een octrooi (=patent) of een model ( 'registered design) of een merk. Dit is wettelijk geregelde bescherming, en de rest wordt een stuk makkelijker als je dit hebt. Lang niet alle ideeën lenen zich hiertoe, en het kost wel iets, maar als je serieus bezig bent dan moet je wel.

 

2) Een NDA kun je gewoon online vinden als je zoekt, maar ik weet niet of dat hele goede zijn. Of je kunt een jurist/advocaat vragen er een te maken. Ik zie echter een groter probleem: Het haalt de energie uit hte proces.  Vaak moet je namelijk eerst in onderhandeling met de bedrijfsjurist voordat de NDA getekend mag worden door een van de werknemers, en vaak willen ze ook niet tekenen, omdat het bedrijfsbeleid zo is, of omdat ze bang zijn dat ze later een schadeclaims om de oren krijgen als ze een idee, dat ze al op de plank hadden liggen maar dat toevallig ook door jou gepitched werd, uitvoeren.

 

Kortom: Ik ben geen voorstander van NDA's. Oftewel gebruik je een octrooi/model/merk, oftewel vertrouw je je potentiele partners.

 

Zij weten ook dat als jij goede ideeën aanlevert, dat ze zichzelf in de voet schieten als ze met het eerste idee aan de haal gaan.

 

3) Veel mensen overscahtten de waarde van ideeën. Het gaat niet om de ideeën, maar om de uitvoering. Je zult daarom je idee zo goed en gedetailleerd mogelijk moeten uitwerken, met businessplan en met argumenten waarom het matcht met je business van je partner. En dan nog zal het moeilijk zijn om ideeën te verkopen (al weet ik natuurlijk niet wat je met 'innovatieve ideeën' bedoeld, hoe ver die uitgewerkt zijn).

 

4) Verder sluit ik me aan bij de anderen: Zo hoog mogelijk pitchen. Slechts heel weinig bedrijven hebben een 'idee-ontvangst en -evaluatieafdeling', dus je zult moeten binnenkomen op het juiste niveau bij de decision makers, en op een moment dat ze er open voor staan (en dat is misschien wel op de spreekwoordelijke golfbaan of op een conferentiediner, niet maandag om 10 uur  als ze met hun kop in de andere beslommeringen zitten). Dat betekent ook: een hoop netwerken, en zorgen dat je serieus genomen wordt door die decisionmaker, voordat je zelfs maar kunt beginnen met pitchen.


Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 110 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept