Jump to content
RobHilversum
Verberg

gebruikelijk loon persoonlijke holding na verkoop bedrijf

situatie is als volgt: ik ben via mijn persoonlijke holding aandeelhouder in een bedrijf. In dit bedrijf (zeg maar bedrijf A) ben ik tevens werknemer. Mijn aandelenbelang is te klein om gezien te worden als DGA. Ik heb dus een arbeidsovereenkomst en betaal verplicht sociale premies. Nu wordt bedrijf A binnenkort waarschijnlijk verkocht. Onderdeel van de transactie is dat ik niet meer in loondienst zal zijn. Dit betekent dat ik geen werk meer heb. In mijn holding komt natuurlijk de opbrengst van de verkoop van het aandeel, echter ik heb nog geen plannen om iets te gaan ondernemen, dus voorlopig hou ik de opbrengst in de holding. Mijn vraag is: ben ik verplicht om een gebruikelijk loon uit de holding te halen, ook als de holding geen activiteiten onderneemt en ik voorlopig geen activiteiten verricht voor de holding? 

Edited by RobHilversum
Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Nope, geen arbeid is geen loon. Dga-loon geldt alleen als je arbeid verricht voor een BV waarin je een aanmerkelijk belang hebt. Geen arbeid, geen loon. 

 

Ter voorkoming van losse eindjes: administratie bijhouden en de jaarrekening opstellen, zou je kunnen aanmerken als arbeid, maar is van dien beperkte omvang dat het dga-loon onder de 5k per jaar zou uitkomen, in welk geval het niet verplicht is om op te nemen. 

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Nog een aanvullende vraag: wat als ik prive geld leen van de holding: is dit mogelijk zonder dat er sprake is van gebruikelijk loon? (ik verricht geen arbeid voor de holding). En wat zijn dan eventuele consequenties of voorwaarden die aan een dergelijke lening gesteld worden?  Alvast dank voor reacties. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Lening staat los van loon. 

 

Wel moeten de voorwaarden zakelijk zijn qua rente, aflossing en zekerheden. Privé opnemen in box 3 (Of 1 indien voor de eigen woning).

Let erop dat er een maximum in de wetgeving komt (2022) voor lenen van je BV met als bestemming iets anders dan de eigen woning. Boven 500k lening niet voor de eigen woning ga je in box 2 belasting betalen. 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 336 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept