Jump to content
Erwin_N
Verberg

Schuiven overtollige luiqide middelen

Goedemiddag,

 

en zoektocht op de forum heeft mij nog geen antwoord gegevens.

 

Wij hebben een structuur van persoonlijke holding - enkele (tussenliggende) holding - werkmaatschappij. Ieder DGA wordt netjes vanuit zijn eigen holding betaald, de persoonlijke holdings sturen managmentfees facturen richting de tussenliggende holding/werkmaatschappij. Nu is de vraag hoe wij van de werkmaatschappij overtollig liquide middelen richting de tussenliggende holding kunnen krijgen zonder in de problemen te raken. Is dit zomaar richting de tussenliggende holding te schuiven of komt hier meer bij kijken? Als het maar in de tussenliggende holding komt.

 

Met vriendelijke groet,
Erwin.

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Je hebt, neem ik aan, rekeningcourantovereenkomsten tussen de diverse BV's? Dan kan het via de R/C lopen als het maar tijdelijk is. Anders wordt het al snel een lening. De rente en aflossing moet je dan vastleggen. Je moet alles wel een beetje zakelijk houden. Dus niet een lage (of te hoge) rente. Ook niet zonder voldoende zekerheden of zonder enig zakelijk doel. Er moet ook zicht zijn op het redelijkerwijs kunnen inlossen van de aflossingsverplichtingen.

 

- korter dan een jaar en minder dan 17.500 euro --> rentevrij via R/C

- korter dan een jaar en meer dan 17.500 euro --> zakelijke rente via R/C

- langer dan een jaar --> zakelijke rente met aflosschema en onderpand via een lening


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 1

Of via dividend als de reserves toereikend zijn en de werkmaatschappij na het dividend aan zijn verplichtingen kan blijven voldoen. 

Vereist een aandeelhoudersvergadering, balanstest en uitkeringstoets. Daarna onbelast overboeken (deelnemingsvrijstelling).

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank alvast voor deze antwoorden.

 

Als ik het goed begrijp blijft bij een rekening courant de tussenliggende holding dus een schuld houden bij de werkmaatschappij en kan dit er voor zorgen dat er zelf meer geld richting de werkmaatschappij moet terugvloeien dan de oorspronkelijke bedrag? (Meer dan €17.500 of langer dan een jaar)

 

Om meer duidelijkheid te scheppen over mijn vraag, momenteel hebben wij een rekening courant op advies van onze boekhouder. Echter beginnen wij ons nu te beseffen dat een r/c maar een tijdelijke oplossing en waar wij niet onze middelen veilig in de holding hebben zitten maar er gewoon een schuld is bij de werkmaatschappij en dat het over een langere termijn ons geld gaat kosten. Dividend uitkeren is volgens mij een betere oplossing krijg ik het idee (als leek op het gebied van boekhouding). 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ja zeker als het om structureel overtollige middelen dan moet je het als dividend uitkeren. Een rekening courant (RC)is nooit bedoeld om structureel geld te onttrekken aan een bv. Het is zelfs riskant, want als er grote tegenslagen zijn zul je als holding verplicht moeten aflossen op de RC omdat er formeel sprake is van een schuld. Dus ook bij een faillisement zal het saldo RC moeten worden afgelost en daarmee verliest de constructie holding-werkmij dus zijn werking als scheiding van risico en kapitaal.

 

Andere methode zou ook kunnen zijn om de management fee te verhogen maar daar moeten dan wel zakelijke argumenten voor zijn.

 

Als je werkmaatschappij structreel winstgevend is wordt het gewoon onderdeel van de jaarrekeningvergadering om ook een winstbestemming vast te stellen. Daarin verantwoord je hoeveel winst er is, hoeveel winst wordt toegevoegd aan de reserves ter versterking van het eigen vermogen of voor investeringsplannen van komend jaar. En als slotsom bepaal je welk deel als dividend uitgekeerd kan worden.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 111 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept