Jump to content
Prinsenhof

Let op voor Legionella door leegstaand bedrijfspand

Recommended Posts

Posted (edited)

Een gewijzigd, verminderd gebruik van water, warm water op kantoor en bedrijf kan een risico zijn voor Legionella.

 

Denk aan pantry's, close-in boilertjes, douches die al een  tijdje niet meer gebruikt worden.

 

Het stond nog niet op dit forum vandaar dit bericht.

 

https://www.rendement.nl/preventie/nieuws/pas-op-met-legionella-op-kantoor-na-corona-leegstand.html

 

Maak een eenvoudig Legionella-plan. Kijk even wat in jouw specifieke situatie verstandigis.

 

(zelf gebruiken wij al jarenlang planmatig iedere week elke warm water kraan in ons bedrijfspand)

 

(Vanzelfsprekend ligt hier ook weer een kans voor ondernemers)

Edited by Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
48 minuten geleden, Prinsenhof zei:

zelf gebruiken wij al jarenlang planmatig iedere week elke warm water kraan in ons bedrijfspand

Dat is niet effectief,  Legionella moet je vooral uit de koudwaterleiding spoelen... zodra het water stabiel onder 25° C is, moet je het nog 10 seconden laten doorlopen. Warmwater tappunten moet binnen een minuut > 60° C zijn, dan zijn de Legionella bacteriën daar al uitgeroeid. Maar inderdaad moet je oppassen met elke soort water dat lang(er dan een week) heeft stil gestaan...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Niet effectief?

 

https://www.rivm.nl/legionella/legionella-preventie

 

Zullen we het simpel samenvatten,

1. gebruik al je kranen iedere week 1x

2. zet je warmwatervoorziening op 60 graden.

 

Bij twijfel: Lees voor de zekerheid even de info van het RIVM na.

 

lijkt mij zinvoller ...

Edited by Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
13 minuten geleden, Prinsenhof zei:

Niet effectief?

 

Als je alleen warm water wekelijks spoelt, is dat inderdaad niet effectief,  ook RIVM schrijft voor koud én warm water wekelijks te spoelen, niet alleen warm, zoals jij stelt:

 

'zelf gebruiken wij al jarenlang planmatig iedere week elke warm water kraan in ons bedrijfspand'

 

Ik ben recent recreatieondernemer geweest en kan die regeling wel dromen...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites

Hans, gaan we nu een wedstrijdje verplassen houden?

 

Ik vind het begin van jouw reactie ( niet effectief) niet getuigen van een constructieve bijdrage  aan het aandachtspunt wat ik aanstip.

 

Ik richt mij hier juist niet op ondernemers die die regeling wel kunnen dromen.

 

Het merendeel van de ondernemers is zich totaal niet bewust van legionella cq de preventie daarvan.

 

Tussen de regels door lezen Hans.

 

(wij spoelen ook iedere week de toiletten een keer door ...en onze cv staat op 18 graden ... enz. wil je nog meer weten?


Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
14 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

 

Als je alleen warm water wekelijks spoelt, is dat inderdaad niet effectief,  ook RIVM schrijft voor koud én warm water wekelijks te spoelen, niet alleen warm, zoals jij stelt:

 

'zelf gebruiken wij al jarenlang planmatig iedere week elke warm water kraan in ons bedrijfspand'

Bij normaal gebruik van een bedrijfspand zet je thee in je pantry, spoel je het toilet door en was je je handen. Dus alle koudwaterkranen worden in een normale situatie standaard iedere dag gebruikt.

 

Dus die lopen in een normale situatie niet mee in "mijn protocol".


Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
10 minuten geleden, Prinsenhof zei:

Hans, gaan we nu een wedstrijdje verplassen houden?

 

Nee, ik kom hooguit wellicht anders over dan bedoeld. Als recreatieondernemer weet ik hoe precies het met beheersen van Legionella komt, en dat het vooral om het koude water gaat... ook gaf en geef ik je 100% gelijk dat je voorzichtig moet zijn met water dat lang stil heeft gestaan. Zeker in deze tijd een belangrijk punt van aandacht. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
5 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Maar inderdaad moet je oppassen met elke soort water dat lang(er dan een week) heeft stil gestaan...

Dat geldt overigens ook voor je hotelkamer, vakantiewoning en je eigen woning (na terugkeer van je reis naar Corona)


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Zekers, als je een gebouw terug in gebruikt neemt waar langdurig geen (warm) water is gebruikt is het aan de raden de leidingen grondig door te spoelen. Doe dat alleen niet door domweg de kraan vol open te zetten en erbij te blijven kijken, dat gespetter maakt de kans juist groter dan je druppeltjes inademt. 

 

Overigens is de kans niet zo heel groot dat je legionella in je waterleidingen krijgt - hoe zou het daar moeten komen, afgezien vanaf het waterleidingbedrijf?

 

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen is het wel zaak te zorgen dat het koude water <15 graden is en het warme >60 graden voordat je er iets mee doet, met name iets dat water sterk verneveld zoals douchen. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 3 leden online en 135 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept