Jump to content
Palletje
Verberg

Informele agio overeenkomst

Beste forumleden,

 

vorig jaar heb ik aandelen die ik in prive had laten onderbrengen in een beheerbv. Bij de bepaling van de waarde van de aandelen heeft mijn accountant destijds aangegeven dat de waarde niet 0,- mocht zijn, ondanks dat vanwege een slecht boekjaar dit volgens de in de aandeelhoudersovereenkomst vastgelegde formule voor waardebepaling zelfs negatief zou zijn. Die formule gaat uit van 3 boekjaren, in de jaren ervoor is wel winst gemaakt. Volgens de accountant zou een waarde van 0,- kunnen leiden tot problemen bij de belastingdienst. Zij kwamen uiteindelijk tot het advies om de waarde op €16.000,- te zetten.

Bij de overdracht is dit geld uiteraard niet betaald, want het is een virtuele waarde. Echter, ik moet nu wel over dat bedrag inkomstenbelasting betalen, want voor de belastingdienst maakt het niet uit of ik wel of niet dat bedrag heb ontvangen.

 

Nu stelt mijn accountant voor om middels een informele agiostorting die 16.000,- vast te leggen, zodat ik bij eventuele verkoop van de aandelen dit bedrag prive krijg uitgekeerd. Echter, elders las ik dat een dergelijke storting wordt belast als dividend, waardoor ik dus nogmaals belasting betaal over ditzelfde nominaal bedrag. 

 

Mijn vraag is of de voorgestelde werkwijze inderdaad de meest gunstige is, en of er een manier is om in iedre geval geen dubbele belasting te betalen? Ik las dat een alternatief voor het uitbetalen van de agioreserve een omzetting in aandeelkapitaal is, maar daarvoor moet ik alsnog naar de notaris en ben ik waarschijnlijk een vergelijkbaar bedrag daar aan kwijt.

 

Alvast zeer bedankt voor alle advies en groet,

Patrick

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Dag Patrick

 

Als de accountant zijn werk goed gedaan heeft (lees belastingheffing nu in box 2 voorkomen) dan zijn jouw aandelen in de oude BV in feite geruild voor aandelen in je holding. Daarbij zou, in jargon, gebruik moeten zijn gemaakt van de aandelenfusiefaciliteit. 

 

Jouw oude aandelen in de BV zijn gewaardeerd op 16k. Bij oprichting van je holding stort je de aandelen van je holding ad 16k vol met de aandelen van de oude BV. Dus ruil je ze uit. Geen belastingheffing. Kenmerk van die correctere route zou zijn dat jij een inbrengbeschrijving hebt getekend met daarin die 16k waarde vermeld. 

 

Wel is het daarna zo dat die 16k onbelast terug kan naar privé (wachttijd drie jaar ivm de voorschriften rond de aandelenfusiefaciliteit) via de notaris. Die zet agio om in agiobonusaandelen. Daarna verlaagt hij de nominale waarde daarvan tot 1 cent per stuk. Het verschil kan onbelast naar privé. Kost rond de 900 euro. 

 

Alternatief is dat je de waardering van 16k omlaag brengt. Dan moet het circus wel opnieuw, maar het is mogelijk. Uiteindelijk ben jij degene die aan de notaris verklaart (en er voor instaat) wat de aandelen bij inbreng waard zijn. 

 

 Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Joost,

 

Excuses voor mijn iets verlate reactie. De optie van een aandelenfusie is wel genoemd, echter volgens mijn accountant wordt dat alleen geaccepteerd wanneer ik 50% of meer aandelen in de werkmaatschappij zou hebben, wat niet het geval is (dat had ik waarschijnlijk even moeten vermelden), mijn deel betreft slechts 15%.

 

Aangezien het wel te verwachten is dat er de komende tijd dividend wordt uitgekeerd, kan ik dit in mindering brengen op de vordering en dat bedrag als het goed is dan wel onbelast terug halen, heb ik dat correct?

 

Nogmaals dank en groet,

Patrick

Link to post
Share on other sites
 • 0

1. Akkoord, dan kon het idd niet. 

 

2. Helaas, agio verhoogt de verkrijgingsprijs weliswaar, maar dat merk je pas bij verkoop van de aandelen zelf (die hogere verkrijgingsprijs verkleint de verkoopwinst). Niet bij dividend. 

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 463 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept