Jump to content
Xerxes van Dam
Verberg

Holding BV, bestuur en emigreren

Ik heb momenteel een Holding BV, ben zelf bestuurder en 100% aandeelhouder daarvan. Deze holding bezit een aanmerkelijk belang in een werkmaatschappij (een startup, waar meerdere bestuurders en aandeelhouders deel van uit maken) . Ik ben tevens werknemer bij die werkmaatschappij en ontvang daar salaris. 

Ik ben van plan om over een jaar of twee naar het buitenland te verhuizen (en daadwerkelijk te emigreren, voor de belastingdienst) buiten de EU. Ik zal daarbij in dienst treden bij een subsidiary/branch van de huidige werkmaatschappij, en in dat land belastingplichtig zijn.

Nu wil ik bij deze emigratie niet mijn BV mee verhuizen omdat ik begrepen heb hierbij belasting te moeten betalen 'aan de grens', zelfs als er geen liquide middelen in zitten en alleen aandelen.

 

Daarom, heb ik gelezen, wordt voor emigratie typisch een andere bestuurder aangewezen in Nederland die ik 100% vertrouw. Bijvoorbeeld een familielid, of een Trust kantoor. 

 

Ik begrijp echter nog steeds niet helemaal wat de risico's in dit geval zijn om bvb ervan te worden beschuldigt door de belastingdienst dat ik het daadwerkelijke 'bestuur' van deze holding BV ben en het familielid in de praktijk slechts een uitvoerende taak heeft. Immers, in mijn geval is de BV is echt alleen maar een Holding BV en vertoont 0 'economische activiteiten' verder. 

Ik heb een aantal voorbeelden gezien op dit forum en elders die vergelijkbaar zijn met mijn situatie, maar vaak gaat het er toch om dat de betreffende BV 'werkmaatschappij-achtige' activiteiten heeft en dat die effectief vanuit het buitenland bestuurd wordt en daarom belastingplichtig begint te worden.

Dan is ook de vraag nog of het juist beter of niet is om een vergoeding uit te keren aan dit familielid om deze 'taak' te verrichten. Aan de ene kant wil ik laten zien dat hij die taken vericht en daarom een vergoeding krijgt, aan de andere kant wil ik laten zien dat er geen taken zijn om uit te voeren.

Een toegenomen complexiteit is natuurlijk dat ik vrij direct verbonden ben met de waardestijging van de aandelen in de werkmaatschappij (ik ben immers een van de founders) en daarmee ben ik toch nog verbonden met de Holding BV, wellicht op een of ander manier in bestuurlijke zin?

 

In het kort mijn vraag: zien jullie risico's in deze structuur met Holding BV en emigratie en zo ja, wat kan er verbeterd worden? Alvast hartelijk dank, en sorry als ik domme vragen stel!

 

Met vriendelijke groet,

 

Xerxes van Dam

 

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Volgens mij is de bestuurder de bestuurder. Alleen als een derde (jij) daadwerkelijke bestuurstaken gaat uitvoeren, begint het labeltje bestuurder ook aan hem te kleven. Als (groot)aandeelhouder hoor jij je volledig afzijdig van bestuurstaken te houden. Ik weet verder niet wat de bestuurstaken in een BV zonder activiteiten zijn.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Administratie bijhouden, jaarrekening en de algemene vergadering. Dat zou je best uit kunnen besteden tegen vergoeding aan een vertrouwenspersoon. 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 473 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept