Jump to content
TwaBla
Verberg

Beloning voor klokkenluiders bij Belastingdienst?

Vandaag zag ik staatssecretaris Alexandra van Huffelen een oproep doen op televisie dat ambtenaren in dienst bij de Belastingdienst die weten in hoeverre huidige systemen of uitvoeringsafspraken onwettige aspecten bevatten dat melden.

 

Aanleiding is dat er wederom geheime selectiecriteria gevonden zijn die ooit ingevoerd zijn om fraude te bestrijden, criteria waarvan het bestaan al jarenlang ontkend is. De dienst is blijkbaar niet in staat zelf zijn eigen fouten te erkennen; daar zijn kamerleden, journalisten en klokkenluiders voor nodig.

 

Dan heb je een verrekte rot systeem, als je de feedback moet omleiden buitenom.

 

Toch een nuance. Het extra criterium is het bezit van een tweede paspoort (N=11.000). Dat wordt door RTL en Trouw vergeleken met etnisch profileren.

 

Je kan ook zeggen dat bij een dubbele nationaliteit de kans op inkomens in twee landen groter is, wat extra aandacht rechtvaardigt. Maar omdat deze extra aandacht ook betekende dat de regels met betrekking tot toeslagen zeer streng werden gehanteerd, zitten er in deze groep veel huishoudens die enorme boetes hebben gekregen.

 

Het criterium Tweede Nationaliteit was er eentje van vijf in het kader van risicoselectie bij de Afdeling Toeslagen. De registratie van dubbele nationaliteiten in is 2015 uit de Basisregistratie verwijderd, maar de Afdeling Toeslagen bleef de oude registers gewoon stiekem gebruiken.

 

Wat zijn de andere vier criteria?

 

En raken die ondernemers?

 

Misschien moeten beloningen uitgeloofd worden voor klokkenluiders bij dit soort diensten en instellingen.  :smiling-face-with-sunglasses:


Zucht...

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

 

En nu heeft de staatssecretaris aangifte gedaan tegen haar eigen dienst omdat er mogelijk sprake is van beroepsmatige discriminatie en knevelarij. De aangifte is het gevolg van onafhankelijk advies, waarin gesignaleerd wordt dat er mogelijk sprake is van strafbaar gedrag - waardoor aangifte verplicht is.


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0

Mod comment 

Topic gesloten (mede nav modmelding en modoverleg daarover) omdat de ondernemersrelevantie vooralsnog ontbreekt.


zelfstandig partner bij  B2Bsure;  specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers.  Vragen, second opinion of offerte ?   →  contact

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 374 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept