• 0

Thuiskok en NVWA

Hallo,

 

Ik heb enkele vragen waarover ik op internet geen duidelijk antwoord kan vinden en hoop dat er hier iemand is die mij hierbij kan helpen. Lang verhaal kort: ik overweeg om te gaan cateren vanuit huis. 1 of 2 dagen in de week, naast mijn andere onderneming (dit is geen horeca onderneming). Ik loop echter tegen het volgende aan: 

 

1. Wanneer je vanuit huis kookt, dien je de keuken af te kunnen sluiten van de woonruimte, om te voorkomen dat medebewoners en huisdieren binnen kunnen lopen (ook dien je de ruimte schoon te maken tussen privé en zakelijk gebruik en producten als privé of zakelijk te labelen, maar dit is geen probleem). Nu is het zo dat ik een open keuken heb, dus de keuken bevindt zich in mijn woonkamer. De woonkamer kan ik wel met een deur afsluiten van de rest van het huis. Is dit voldoende, of mag de keuken zich niet in de woonkamer bevinden, ookal laat ik tijdens het koken niemand anders toe in deze kamer?

2. Wannneer ik grotere klussen heb of bovenstaande echt niet toegestaan is, overweeg ik om een kookstudio te huren voor de dagen dat ik kook. Deze kookstudio wordt op andere dagen dus door anderen gebruikt. Dien ik dit ergens (bij de NVWA bijvoorbeeld) aan te geven? Ik kan mij voorstellen dat als mijn onderneming op mijn huisadres ingeschreven staat, de NVWA op mijn huisadres komt controleren, maarja, mijn privékeuken gebruik ik dan niet zakelijk. Hoe zit dit? 

3. Als ik op maandag mijn keuken zakelijk gebruik en op dinsdag t/m zondag privé, en ik krijg op één van die privédagen inspectie door de NVWA, in hoeverre heb ik dan een probleem als de keuken op dat moment niet spic en span is (omdat bijvoorbeeld mijn partner een uur geleden gekookt heeft en de boel nog niet heeft opgeruimd)?

 

Alvast hartelijk dank voor jullie reactie!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL

 

Het eerste dat je moet doen,  is kijken of jouw gemeente hieraan wil meewerken, ook zal je dan nog toestemming van hypotheeknemer of huurbaas moeten hebben. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

Welkom op HL!

 

Niet helemaal mijn expertise (ik werk voornamelijk voor producerende bedrijven) maar wellicht kan ik je op weg helpen.

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Reeds Verwijderd zei:

1. Wanneer je vanuit huis kookt, dien je de keuken af te kunnen sluiten van de woonruimte, om te voorkomen dat medebewoners en huisdieren binnen kunnen lopen (ook dien je de ruimte schoon te maken tussen privé en zakelijk gebruik en producten als privé of zakelijk te labelen, maar dit is geen probleem). Nu is het zo dat ik een open keuken heb, dus de keuken bevindt zich in mijn woonkamer. De woonkamer kan ik wel met een deur afsluiten van de rest van het huis. Is dit voldoende, of mag de keuken zich niet in de woonkamer bevinden, ookal laat ik tijdens het koken niemand anders toe in deze kamer?

 

Je beschikt over een afsluitbare ruimte, dat is doorgaans voldoende. Het stukje afsluitbare ruimte is voornamelijk bedoeld om inderdaad ongewenste insecten/dieren/personen buiten te houden. Let hierbij dus ook op dat je eventueel horren voor de ramen hebt indien je deze open hebt. (en verwijder eventuele kattenbakken o.i.d.)

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Reeds Verwijderd zei:

2. Wannneer ik grotere klussen heb of bovenstaande echt niet toegestaan is, overweeg ik om een kookstudio te huren voor de dagen dat ik kook. Deze kookstudio wordt op andere dagen dus door anderen gebruikt. Dien ik dit ergens (bij de NVWA bijvoorbeeld) aan te geven? Ik kan mij voorstellen dat als mijn onderneming op mijn huisadres ingeschreven staat, de NVWA op mijn huisadres komt controleren, maarja, mijn privékeuken gebruik ik dan niet zakelijk. Hoe zit dit? 

 

Kan je opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding ruimte¨. Let hierbij wel op dat je een registratielijst gebruikt waarin je registreert hoe de ruimte bij aanvang is. Denk hierbij aan: Schone vloer, schone werkbladen, schoon fornuis, en dergelijke. Ik weet niet of een melding doen bij de NVWA nut heeft, maar daar kan je altijd even een belletje aan wagen.

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Reeds Verwijderd zei:

3. Als ik op maandag mijn keuken zakelijk gebruik en op dinsdag t/m zondag privé, en ik krijg op één van die privédagen inspectie door de NVWA, in hoeverre heb ik dan een probleem als de keuken op dat moment niet spic en span is (omdat bijvoorbeeld mijn partner een uur geleden gekookt heeft en de boel nog niet heeft opgeruimd)?

 

Kan je ook opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding tijd¨. Zorg ook hierbij dat je registreert wat je doet, dus een schoonmaaklijst bij aanvang, de codering van zakelijke producten hebben de ¨datum in¨ die correspondeert met de juiste dag, en dergelijke. 

Link naar reactie
  • 0
Op 15-5-2020 om 16:39, Hans van den Bergh zei:

Welkom op HL

 

Het eerste dat je moet doen,  is kijken of jouw gemeente hieraan wil meewerken, ook zal je dan nog toestemming van hypotheeknemer of huurbaas moeten hebben. 

Dankjewel! Ik heb inmiddels contact opgenomen met de gemeente, to be continued..

Link naar reactie
  • 0
Op 16-5-2020 om 17:58, jajajeroen zei:

Je beschikt over een afsluitbare ruimte, dat is doorgaans voldoende. Het stukje afsluitbare ruimte is voornamelijk bedoeld om inderdaad ongewenste insecten/dieren/personen buiten te houden. Let hierbij dus ook op dat je eventueel horren voor de ramen hebt indien je deze open hebt. (en verwijder eventuele kattenbakken o.i.d.)

 

Kan je opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding ruimte¨. Let hierbij wel op dat je een registratielijst gebruikt waarin je registreert hoe de ruimte bij aanvang is. Denk hierbij aan: Schone vloer, schone werkbladen, schoon fornuis, en dergelijke. Ik weet niet of een melding doen bij de NVWA nut heeft, maar daar kan je altijd even een belletje aan wagen.

 

Kan je ook opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding tijd¨. Zorg ook hierbij dat je registreert wat je doet, dus een schoonmaaklijst bij aanvang, de codering van zakelijke producten hebben de ¨datum in¨ die correspondeert met de juiste dag, en dergelijke. 

Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik heb nu contact gezocht met de gemeente omdat het mij niet geheel duidelijk is of dat catering vanuit huis, waarbij er aan huis geen klanten komen, toegestaan is. Het lijkt me een beetje een grijs gebied.. Ik kan mij voorstellen dat de gemeente hier iets van vindt, anderzijds, als ik als een soort privékok bij mensen thuis zou koken lijkt het me een heel ander verhaal, maar in beide gevallen gaat het mijns inziens om "thuiskoks".  

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat daar toch wel een wezenlijk verschil tussen zit:

 

Als je bij de klant gaat koken, dan ben je feitelijk slechts de kok. De staat van de keuken is niet je directe verantwoordelijkheid, je kunt hoogstens weigeren erin te werken als deze niet acceptabel is. Iets dergelijks kan ook gelden voor ingredienten en apparatuur die beschikbaar worden gesteld door de klant. 

 

Lever je echter de maaltijden vanuit je eigen huis/bedrijf, dan neem ik aan dat je geheel verantwoordelijk bent voor de veiligheid daarvan: zowel de omgeving waarin je ze bereidt, de manier waarop en de kwaliteit van de ingredienten. 

Link naar reactie
  • 0
23 uur geleden, Reeds Verwijderd zei:

Het lijkt me een beetje een grijs gebied.

 

Voor de NWVA niet, voor de gemeente wel. Wat jij achter je eigen deur doet gaat de gemeente (in principe) niets aan, zolang je omgeving daar geen last van heeft. Rijden er bestelwagens af en aan, dan wordt het anders uiteraard.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 83 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.