Jump to content
jbrouwer1
Verberg

Software schrijven - dienst of goed? BTW buiten EU

Ik ga software schrijven voor bedrijven buiten de EU. Mijn vraag is tweevoud: 1) is software schrijven gezien als "dienst" of "goed" (enkelvoud van goederen)? 2) Het lijkt erop dat ik geen BTW hoef af te dragen in beide gevallen (dus 0% BTW). Klopt dat? Ik vind het ergens vreemd dat ik geen BTW hoef af te vragen als ik lever aan bedrijven buiten EU.

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Een goed is volgens de wetgeving een "lichamelijke zaak", met als enige uitzondering gas en elektriciteit. Schrijven van software is een dienst, BTW is in beginsel een nationale heffing, dus dat er bij levering naar buiten de EU geen BTW geheven wordt is niet zo vreemd.  


BvL Douane Advies - Advies & trainingen Import Export BTW Accijnzen

Link to post
Share on other sites
 • 0
29 minuten geleden, Bert. zei:

Een goed is volgens de wetgeving een "lichamelijke zaak", met als enige uitzondering gas en elektriciteit. Schrijven van software is een dienst, BTW is in beginsel een nationale heffing, dus dat er bij levering naar buiten de EU geen BTW geheven wordt is niet zo vreemd.  

 

Bedankt. Ik ging er van uit dat dit inderdaad een dienst is.

 

5 minuten geleden, Rik · zei:

Uiteraard heb je dan wel te maken met de regelgeving van het land waar je levert. Zo heb je in de Verenigde staten geen BTW maar Tax e.d.

 

Goed punt, bedankt!

Link to post
Share on other sites
 • 0

Is dat niet de verantwoordelijkheid van de klant?

 

Als ik als particulier een smartphone voor 500 euro bestel in China oid loop ik ook het risico dat de douane daar even 105 bij gooit aan BTW, nog even afgezien van eventuele invoerrechten. 

 

Maar als ik software koop, bijvoorbeeld een licentie voor windows/office/whatever in de VS, moet ik dan als particulier daar BTW over afdragen? Zakelijk gezien maakt het me uiteraard niets uit, maar als je het als particulier van een nederlandse/europese verkoper koopt moet je wel betalen. Klinkt ergens krom ;)

Link to post
Share on other sites
 • 1
3 uur geleden, Benm zei:

Is dat niet de verantwoordelijkheid van de klant?

Het kan best zijn dat de klant verantwoordelijk is voor die sales tax maar deze zal dan waarschijnlijk ook om de juiste papieren vragen (formulieren die jij in moet vullen voor de IRS) dat het een en ander geregeld is.

 

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/zakendoen-met-/de-verenigde-staten/dienstverlening/

Zoek ook uit of jouw dienst nog aan andere lokale belastingen onderhevig is. De regelgeving betreffende btw in Amerika wijkt af van de Europese norm. Het land kent geen btw, maar sales tax.

Een verkoopbelasting die verkopers aan consumenten en bedrijven heffen. Hierdoor geldt een geheel andere wetgeving dan in Nederland of Europa. De sales tax is een staatsbelasting. De hoogte kan per staat verschillen. Laat je hierover vooraf fiscaal informeren door een specialist. Dit geldt ook voor overige wetgeving, bijvoorbeeld registratiepapieren of milieueisen. Deze kunnen per staat verschillen. Houd hier rekening mee en zoek dit goed uit.

 

Hoe dan ook... Je moet altijd eerst uitzoeken welke regels er gelden en er nooit vanuit gaan dat de klant het wel regelt. 

 

Zo kan het namelijk zijn dat als je de dingen niet goed regelt, de klant een bedrag inhoudt op het te betalen factuurbedrag. Zie hier de uitleg voor Rusland.

 

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/zakendoen-met-/rusland/dienstverlening/

Lever je diensten die volgens de Russische wet belast zijn met Russische btw en je hebt geen belasting-/btw-registratie in Rusland? Dan is je Russische zakenpartner verantwoordelijk voor de betaling van de door jouw verschuldigde btw aan de Russische belastingdienst. In dat geval houdt hij 20% (standaard Russisch btw-tarief) van het aan jou te betalen factuurbedrag in. Je krijgt dan niet het volledige bedrag voor de geleverde dienst uitbetaald. Verhogen van de prijs van je dienst met 20% is dan misschien een optie. Vraag je accountant of belastingadviseur tijdig hoe hiermee om te gaan.

 

Het is dus altijd goed je te verdiepen in de regelgeving van het land waar je levert en dat kan soms zeer specialistisch zijn.

 

Link to post
Share on other sites
 • 1

Bij software verricht je niet per se dienstverlenende arbeid: het kan ook de levering van een (exclusieve) gebruikslicentie zijn. Dat heeft niet alleen juridische gevolgen (voor het beëindigen van een doorlopende licentieovereenkomst bijvoorbeeld) maar ook fiscale, omdat voor auteursrecht en andere intellectuele eigendom vaak afwijkende regels gelden.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dat is inderdaad lastig, en ook nog een verschil of je maatwerk levert voor een specifieke klant, of gewoon algemeen bruikbare software maakt en daarvoor gebruikslicenties verstrekt. 

 

Landen met sancties zijn sowieso lastig - gelukkig zijn dat er niet zoveel, maar inderdaad wel goed om vooraf te bekijken of er iets specifieks aan de hand is met het land waar je aan levert. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 106 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept