Jump to content
Paul Bakker
Verberg

Wel of geen BTW rekenen op een aankoop van een individu uit Europa

Situatie: Een individu uit een ander Euro-land (Estland in dit geval) heeft als hobby een website gemaakt. Daar wil hij van af. Ik wil (met mijn BV) deze website overkopen. We hebben als prijs € 1.000 afgesproken.

Hoe zit het met BTW binnen Europa als een BV van een individu uit het buitenland iets koopt.

 

Moet mijn BV 21% BTW over de € 1000 betalen?

Of moet het als 0% verlegd behandeld worden (terwijl de individu natuurlijk geen lokaal BTW nummer heeft) en alleen op de aangifte opgeschreven worden

Is er helemaal geen BTW van toepassing?

Of is er nog een andere situatie?

 

Als ik de lezing van de belastingdienst lees, dan zou hij in NL geen "ondernemer voor de BTW" zijn omdat hij niet regelmatig hieruit inkomen haalt.

 

Iemand hier ervaring mee?

 


Wil je een ervaren ondernemer op speed-dial hebben als je tegen complexe problemen aanloopt bij het ondernemen? Advies en ondersteuning voor ondernemers en bedrijven bij o.a. conflicten, strategische samenwerkingen, waarderingen, acquisities, investeringen en overnames (via Newmatter).

 

De Kennisbank voor investeerders over investeren!

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Even heel simpel gezegd is dit eigenlijk zijn pakkie-an. Het is dus niet aan jou om btw af te dragen ofzo. Hij is ofwel btw-ondernemer óf niet.

 

Als hij geen btw-ondernemer is, dan kan hij geen btw rekenen. Er zit dan geen btw op die kosten. Je boekt dan gewoon 1000 euro in de kosten voor de vennootschapsbelasting.

 

Als hij wel btw-ondernemer is, dan moet hij een factuur sturen die aan de factuureisen voldoet. Dan geef je hem het btw-identifactienummer van je bv, zodat hij de btw kan verleggen. In dat geval geef je die factuur op als intracommunautaire dienst (je telt de btw bij en trekt die tegelijkertijd weer af als voorheffing, zodat je per saldo geen afdracht hebt).

 

Als hij overigens wel btw-ondernemer is, maar vergeet rekening te houden met de verlegde btw, dan zit er waarschijnlijk Estse btw op de factuur. Ook daar kun je volgens mij niet veel mee. Je zou aan het eind van het jaar die Estste btw terug kunnen vragen via de fiscus van Estland, maar die teruggave zou geweigerd kunnen worden, omdat je gewoon je btw-nummer had kunnen geven in zo'n geval. Gebeurt dat allemaal niet dan boek je het bedrag mét Estste btw in het verlies voor de vennootschapsbelasting. 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank je @prinsrachid

 

ik heb nu in de koopovereenkomst verwoord dat de prijs exclusief BTW is, indien die toepasselijk zou zijn. Dan is de onduidelijkheid er in ieder geval af.


Wil je een ervaren ondernemer op speed-dial hebben als je tegen complexe problemen aanloopt bij het ondernemen? Advies en ondersteuning voor ondernemers en bedrijven bij o.a. conflicten, strategische samenwerkingen, waarderingen, acquisities, investeringen en overnames (via Newmatter).

 

De Kennisbank voor investeerders over investeren!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 63 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept