Jump to content
Arno Verkleij
Verberg

BTW aangifte buitenland boekhoudsoftware

Hi, 

 

Wij zijn een bedrijf dat een platform heeft dat onderdelen verkoopt voor landbouwmachines. Dat zijn niet onze eigen onderdelen, maar die van mechanisatiebedrijven (garages voor tractoren :-) die deze delen vaak al lang op voorraad hebben liggen. Zodra wij een onderdeel van hen verkopen, kopen wij het bij hen in en dragen wij er zorg voor dat het afgeleverd wordt bij onze klant. 

Dit doen wij in meerdere Europese landen met als gevolg dat we daar ook BTW aangiftes moeten doen. We voorzien aangiftes in NL/DE/AT/FR/BE/ES en PL. 

 

Wij vragen de BTW nummers aan als NL BV dus feitelijk vinden alle transacties daar ook plaats. Om die reden willen we bij voorkeur onze administratie voeren in één administratie in één boekhoudpakket. Wij zoeken een pakket waar we in ieder geval eenvoudig de data kunnen genereren voor de buitenlandse BTW aangiftes. Het idee is dat we de NL aangiftes volledig automatisch aangeven en de andere landen handmatig doen op basis van output uit de administratie. Dwz verkoop en inkoop tegen buitenlands BTW tarief. Mooiste zou zijn als er ook eenvoudig een ICP overzicht gemaakt kan worden per land omdat we ook ICP leveringen doen vanaf de buitenlandse BTW nummers. 

 

Benieuwd of iemand hier al ervaring mee. Werken nu met Twinfield omdat onze boekhouding naast deze BTW uitdaging verder vrij eenvoudig is. We hebben vooral aardig wat transacties (1500 verkooptransacties per maand, 1000 inkooptransacties). Facturen creëren we vanuit ons zelf ontwikkelde systeem met behulp van Wefact. 

 

Iemand ideeën ?

 

Gr. Arno

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Ik denk dan toch Exact, en anders kan je ook kijken naar Silvasoft maar ik denk dat deze dan inderdaad net als Twinfield voor de ontwikkeling van jullie bedrijf net iets te gauw basic wordt.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Arno,

 

Aangezien jullie zelf inkopen en vervolgens doorverkopen binnen de EU, waarom voorzie je dan buitenlandse btw-aangiftes?

 

Jullie doen een zogenaamde intracommunautaire levering, daarop is het nul tarief btw van toepassing. De afnemer van de goederen moet de btw in eigen land aangeven. Jullie zijn daardoor juist niet btw-plichtig in die landen. 

 

Ik neem aan dat de afnemers ook ondernemers zijn. 

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
26 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

Aangezien jullie zelf inkopen en vervolgens doorverkopen binnen de EU, waarom voorzie je dan buitenlandse btw-aangiftes?

Uit het verhaal maak ik op dat het een ABC-levering betreft.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het klopt dat we inderdaad hier en daar ook ABC leveringen hebben. Echter, we leveren ook vanuit Duitse magazijnen aan Duitse consumenten en moeten dus sowieso Duitse BTW aangeven.  Administratietechnisch zou het voor ons dan ook handiger zijn om dan de transacties in een dergelijk land allemaal via het lokale BTW nummer te regelen. 

 

Alleen nu nog een boekhoudprogramma vinden dat daar beetje mee om kan gaan. Exact geeft bijv. wel de mogelijkheid meerdere BTW code aan te maken, maar geen extra BTW aangiftevakken. Unit 4 geeft wél de mogelijkheid meerdere BTW aangiftevakken te definiëren maar kent weer geen meerdere BTW codes... 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 283 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept