• 0

Zweed verklaart Nederland conservatief

Terwijl we in dit board praten over nieuwe ideeën en innovatie heeft een Zweedse econoom de Nederlandse economie praktisch dood verklaard.

 

Uit Zibb, zie artikel

 

'Nederland heeft afgedaan als economie.' De Zweedse professor economie Kjell Nordström noemt de Nederlandse doe-maar-gewoon-mentaliteit desastreus voor economische groei.

 

'Die mentaliteit leidt tot gelijkschakeling van burgers en dat is dodelijk voor vernieuwing', aldus de co-auteur van managementboeken als Funky Business en Karaoke Capitalism in De Telegraaf. Nordström vindt dat Nederland gebaat is bij meer gekke ideeën. 'Welvaart komt door vernieuwing. En vernieuwing komt van mensen die niet standaard zijn, ofwel van weirdo's.'

 

Wat vinden we hiervan?

 

Zelf ben ik van mening dat je nooit overal vernieuwend in kunt zijn en dat je als volger ook best een goede boterham kunt verdienen. Daarnaast zijn er in Nederland volgens mij best sectoren die als vernieuwend beschouwd kunnen worden.

 

Hoe kan het anders dat bedrijven zoals Smit-Tak overal over de wereld opdrachten krijgt, of De Boer tenten die nu in Amerika een mortuarium tent levert. Ieder land heeft zo wel zijn voorbeelden en dat heeft ook de BV Nederland. Is het wel zo ernstig als deze econoom beweert?

 

 

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0
Hoeveel Zweedse ken jij dan?

 

 

eentje, maar die is een jaar of wat geleden naar zweden verhuisd. ...doet iets met mobieltjes en scannen geloof ik ;)

 

 

ontopic:

of het zo desastreus is voor de economie kan ik niet beoordelen.... zo'n globale speler ben ik nog niet. Ik deel zijn weerzin tegen de vreselijk grijze doemaargewoonmassa wel. Nederland mag best iets meer kleur hebben, en je ziet ook dat mensen met veel kleur hier wel gewaardeerd worden. Helaas worden ze ook afgeschoten, soms iets te letterlijk (Theo RIP)....

 

Een goede volger kan ook best een boterham verdienen, maar een land met alleen maar volgers staat economisch wel zwak. Beetje economische tegenslag en je zit met lege schappen.....

 

Volgers hebben ook een bepaalde mentaliteit. Vernieuwers ook. Ik denk dat de mentaliteit van de vernieuwers bij langdurige tegenslag wel eens in het voordeel kan werken..... vernieuwers weten om te gaan met falen (voor iedere innovatie zes mislukkelingen) en dat is juist belangrijk als het over de gehele economie tegenzit.

Link naar reactie
  • 0

Vernieuwend en innovatief opereren lijkt mij één van de belangrijkste zaken wat een "startende" ondernemer als uitgangspunt moet nemen.

Aan de andere kant merk ik dat doordat ik nogal wat sceptici en "doe maar normaal dan doe je al gek genoeg" mensen om me heen heb, alert blijf.

 

Dus naar mijn mening: een mix van sceptici en innovators is de basis van succes!

 

Dennis K

Kennis is beperkt houdbaar als het niet gedeeld wordt en dus de moeite om het te verkrijgen is verspild.

 

www.improval.nl - owner

www.gartner.com - associate

Link naar reactie
  • 0
Ik heb zelf een enorm zwak voor weirdo's

 

Tuurlijk, alleen heeft de grote massa ook een zwak voor producten/diensten van weirdo's. Als we allemaal zo innovatief zouden zijn zou er een heleboel niet meer werken. Of moet elke detaillist dan echt zo innovatief worden?

 

Dennis K zei

Dus naar mijn mening: een mix van sceptici en innovators is de basis van succes!

 

Idd ik ben -zoals met meer dingen- wel in voor een mix tussen vernieuwing en de doemaargewooncultuur.

 

In het artikel haalt de Zweed ook de verschillen in salaris aan, Nederland moet niet zo moeilijk doen over grotere salarisverschillen. Ben ik wel mee eens, tot een bepaald punt. Want ook als je daar de mix niet ziet te vinden (balans) dan is dat alleen maar slecht voor de economie (ik denk namelijk niet dat de economie echt gebaat is bij de grote inkomensverschillen zoals deze bv in de US bestaan)

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het wel eens met die Zweed al denk ik wel dat er al enige tijd een verandering aan de gang is. Maar in de tijd van onze grote voorganger den uyl bestond er wel een bureaucratisch, verstikkend klimaat en werd elke vorm van boven de massa uitstijgen neergesabeld. Beter zijn dan anderen was slecht.

Zoals al eerder gemeld werd zijn we toch altijd een ondernemend land geweest en zal dat toch ook wel zo blijven.

Link naar reactie
  • 0

Helemaal mee eens. Dit land blinkt uit in middelmatigheid en zeker als het minder gaat duikt iedereen weer in de loopgraaf en steekt zijn nek niet uit. Maar het goede is dat in het land van de blinden eenoog koning is (dit voor de ondernemers die succesvol in Nederland willen zijn) maar dat we willen we Internationaal wat gaan betekenen ipv een openluchtmuseum te worden moeten we NU wel even uit een ander vaatje gaan tappen.

 

Een stickeractie mischien met: I love Weirdo's ;D

 

Groet, Ron

Concepteule creatie van diensten, producten en belevenissen.

Link naar reactie
  • 0

toch vind ik dat wij het als klein land helemaal niet slecht hebben gedaan, dat leert de (recente)geschiedenis ons wel met de gouden eeuw als beste voorbeeld. Echter, ik heb nooit begrepen waarom, ondanks dat we die fantastische gouden eeuw gehad hebben, we nu zo afwachtend zijn als het gaat om ondernemen. Vroeger waren wij juist de risiconemers en wij ondernamen dingen die de rest van de wereld niet aan kon.

Link naar reactie
  • 0

Vroeger waren wij juist de risiconemers en wij ondernamen dingen die de rest van de wereld niet aan kon.

 

Onze glorie is nog niet helemaal vergaan.... het waren toch ook Nederlanders die de Kursk hebben gelicht, en nu boorplatformen aan het verzamelen zijn bij New Orleans. Wat ik neit snap is dat de overheid die succesvolle schepnbouwbranche de nek om heeft gedraaid door subsidies op te heffen terwijl die in aziatische landen en oosteuropa nog wel aanwezig zijn. Een hele branche in een paar jaar gekraakt....

Link naar reactie
  • 0

Misschien is het nog belangrijker aan te geven wat we zoal als Nederland wél doen, ipv wat we vroeger deden en wat we niet doen.

 

Een cursusje marketing voor de Nederlandse staat is nooit weg!

 

Profileert Nederland zich als een innovatieve speler, dan trekt dit ook de innovatieve spelers.

 

Kennis is beperkt houdbaar als het niet gedeeld wordt en dus de moeite om het te verkrijgen is verspild.

 

www.improval.nl - owner

www.gartner.com - associate

Link naar reactie
  • 0

Een cursusje marketing voor de Nederlandse staat is nooit weg!

 

Voor de staat? "Wij innen belastinggeld en verkwanselen het.".. daar kun je met geen marketingsaus een goed verhaal van maken ;)

 

Overigens denk ik dat het met de onderdanen van die staat allemaal niet zo bar en boos is hoor... je kunt ook hier best wilde ideeen proberen uit te werken zonder dat je meteen gekortwiekt word, maar het gebeurd niet zoveel (meer).

 

Nederland heeft best wat innovatieve bedrijven voortgebracht, en dat zal ook wel zo doorgaan - hoogstens langzamer dan gewenst.

Link naar reactie
  • 0

Hoi mede-HLers,

 

Nou, nou niet zo negatief! Ik woon nu bijna 7 jaar in het buitenland (nou ja, in Luxemburg) en ik denk dat wij Nederlanders het niet zo slecht doen in vergelijk met onze mede-Europeanen en dus ook met Zweden.

 

Voor wat betreft ondernemerschap durf ik zelfs te beweren dat we voorop lopen, na het Verenigd Koninkrijk. Ja, de Gouden Eeuw met de eerste aandelen en aandelenmarkt (tulpen, VOC). Ook zijn er ons land niet voor niets een aantal van 's wereld grootste multinationals ontstaan zoals Shell, Unilever, Philips, Heineken, Ahold om de grootste te noemen. Maar ook technologische bedrijven zoals SBM Offshore (het vroegere IHC Caland) en ASML of ASMI zijn internationaal bekend. Niet alleen bij grote bedrijven maar ook in het MKB doen we het niet slecht. Zo is het jaarlijkse aantal nieuwe ondernemingen hoog in vergelijking met de landen om ons heen in verhouding tot het aantal inwoners.

 

Ik denk echter wel dat wij vooral handelaars zijn en dat onze innovaties vooral daar toepasbaar zijn. En dan ben ik het eens met de professor want het kenmerk van handelaars is dat ze niet gek doen maar gewoon geld verdienen. Daarom brengt ons land weinig weirdo’s voort maar dat is ook niet erg dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben ooit begonnen in dat boek over Funky Business ik vónd me het daar toch een partij sáááái! Holy canoli!

Dus ik weet niet waar die Pipo zich op baseert maar van hèm neem ik het niet zo snel aan. Ik zie een man...in een zwart pak...met een Daffy Duck stropdas...die tegen ons zegt...dat we te conservatief zijn...en Tweety stropdassen uitdeelt...

Maar...weet iemand wat nou de boodschap was in dat boek? Vond iemand het revolutionair (ik heb het namelijk niet verder gelezen)? Misschien ben ik, als conservatieveling, wel te vroeg afgehaakt. Vond het een slap aftreksel van Tom Peters :-[

 

En zolang we het eerste land waren waar homo's mochten trouwen, minaretten trots naast kerktorens prijken, je niet geheimzinnig hoeft te doen over een blowtje roken en euthenasie bij wijze van spreken in het ziekenfonds zit vind ik ons afdoen als 'conservatief' een beetje te gemakkelijk.

 

I Love Nederland

(ook al is patriottisme 'uit' ;-)

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
En zolang we het eerste land waren waar homo's mochten trouwen, minaretten trots naast kerktorens prijken, je niet geheimzinnig hoeft te doen over een blowtje roken en euthenasie bij wijze van spreken in het ziekenfonds zit vind ik ons afdoen als 'conservatief' een beetje te gemakkelijk.

 

Uhm voordat verhalen een eigen leven gaan leiden...het conservatief heb ik er zelf aan gekoppeld. Noem het journalistieke vrijheid. Conservatief in de zin van ondernemen was dan wat vollediger geweest, maar dat paste niet in de topictitel ;)

 

Desalniettemin (heerlijk woord toch), vind ik dat de bijdragen van Ties en Annedien (op ander vlak) laten zien dat Nederland best innovatief is.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Hollanditis 2.0

Deze Zweed wrijft toch maar weer lekker wat zout in de wond die innovatie heet.

Onder het mom van gelijkheid, en het poldermodel in de achtertuin, is er in der loop der jaren een cultuur ontstaan waarbij opvallen niet mocht. Over vernieuwingen wordt eindeloos gel#lt, net zolang tot er niets nieuws meer over is, de kleur verdwijnt, het muisgrijs blijft over.

De voorbeelden van Annedien geven aan dat we ruimdenkend zijn, toch ontbreekt nog steeds de ruimte voor individuen om erboven uit te steken.

 

En verder ?

Of dit desastreus is voor de huidige economie kun je je afvragen, met Philips, DSM, Akzo, Unilever, Ahold, Shell ? hebben we weliswaar enkele grote bedrijven die als Nederlands te boek staan, maar iets maken doen ze niet (meer). Het zijn dozenschuivers, zeg maar handelshuizen. Hun inkomsten worden verdeeld over de aandeelhouders, er vloeit een beetje geld naar het ambtenaren apparaat, die het deze keer doorsluizen naar Organon.

Deze bedrijven zetten hun eigen tradities voort, nooit iets nieuws. Deze bedrijfsfossielen hebben baat bij grijze Nederlanders.

Willen wij als Nederlanders van ons dozenschuif imago af, dan zullen we nieuwe dingen moeten gaan bedenken en maken. Dan zullen we aan een cultuuromslag moeten gaan werken. Mensen moeten de ruimte krijgen om boven het maaiveld uit te steken, om voorbij de horizon, en verder te kijken.We moeten de creatieven letterlijk en figuurlijk meer ruimte geven.En afstand doen van het idee dat het weirdo's zijn. Creativiteit heeft ruimte nodig die niet ingenomen moet worden door overheidsregeltjes en ander geneuzel.

 

Hebben we innovatie nodig ?

Nou ik denk het wel, want naast de vergijzing heeft Nederland nog een paar probleempjes die opgelost moeten worden. Dat Nederland daalt weet ook iedereen, dat het rioolstelsel bijna volledig vervangen moet worden weten weinig mensen. En we willen straks ook nog steeds mobiel zijn met ons autootje. Deze problemen kunnen met innovatie sneller en goedkoper opgelost worden.

De ramp bij New Orleans heeft ook hier bij specialisten al een discussie losgemaakt of het allemaal wel technisch en financieel haalbaar is om de voetjes in de Randstad droog te houden.

Met nieuwe industrieen als motor van de economie kunnen we deze kosten in ieder geval makkelijker dragen.

 

No time to waste ?

De vraag is blijven we net zo lang polderen tot het water aan onze lippen staat, of beginnen we gewoon met bouwen van een nieuw Nederland. In mijn kleine werkplaats ben ik alvast begonnen, en er zijn meer mensen diezlef het initiatief nemen. ook zij hebben door dat de toekomst al begonnen is, there is no time to waste.

 

 

 

Laat je inspreren door deze clip.Ik word altijd vrolijk van die eigenwijze mensen, en denk dan :

 

 

Fasten your seatbelts

 

 

Want deze weirdo taxiet nu naar de startbaan.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 252 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.