Jump to content
jacobb
Verberg

Moeder bv neemt schulden over - hoe boeken?

Goedenavond,

Moeder bv verkoopt deel van aandelen van werkmij aan investeerder. Overeengekomen is dat  schulden van 264k aan bank en aandeelhouders in werkmij voor rekening van de moeder bv blijven. Moeder bv neemt die schulden dus over. Hoe administreer ik dat in de werkmij en in de moeder bv? Een adviseur geeft aan dat net voor  datum transactie een dividend uitkering ter hoogte van de schuld moet plaatsvinden? Klopt dat? Hoe zien de journaalposten er uit?

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Je schrijft dat de schulden "voor rekening blijven" van de moeder bv. Betekent dit dat er nu al een schuldpositie is tussen aandeelhouders en bank? En dat dat zo blijft.

 

Maar waarom zou dat wijzigen? Als de werkmaatschappij een schuld heeft aan de moeder bv, dan blijft de werkmaatschappij een schuld houden aan de moeder en de bank, ongeacht of er aandelen worden verkocht niet. De kosten van dat vreemde vermogen lijkt me dan eerder voor rekening blijven van de werkmaatschappij.

 

Maar hoe kan de moeder en dividenduitkering doen om die schuld de werkmaatschappij te voldoen? De werkmaatschappij doet dividenduitkeringen aan de moeder, niet andersom.

 

Maar ehm... Even uit nieuwsgierigheid. Waarom stel je basale boekhoudvragen op een gratis forum voor een miljoenen transactie?


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Sorry door het woordje blijven heb ik je op een verkeerd spoor gezet.  Schuld zat in werkmij bv; overeengekomen is dat de schuld door moeder bv wordt overgenomen.  

 

Maar ehm... Even uit nieuwsgierigheid. Waarom stel je basale boekhoudvragen op een gratis forum voor een miljoenen transactie?

 

De vraag komt uiteindelijk ook bij onze accountant terecht maar ik wilde graag zelf het antwoord (eerder) vinden.  Als dit niet de juiste plek is dan laat ik het er verder bij.

Link to post
Share on other sites
 • 1

Ik zou de boekingsinstructies dit keer aan de accountant overlaten, Wij hebben veel te weinig informatie om die boekingen met zekerheid vast te stellen. 
Welke boekingen nodig zijn en in welke volgorde ze moeten plaatsvinden zal afhangen van de exacte overname afspraken. Voor overnames zijn er geen standaard boekingen die je zo even uit je mouw schud..


 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 388 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept