loading
Ga naar inhoud
Max_V1
Verberg

Rechtsvorm taalschool

vraag

Goedemiddag allemaal, 

 

Samen met 3 anderen werk ik aan het opzetten van een taalschool. 
Momenteel werken wij alle 4 als zzp'er (NT2 docenten) en het doel is om onze krachten te bundelen en zodoende meer studenten binnen te halen. We starten met 4 man, maar willen in een later stadium meerdere docenten aannemen en op de lange termijn een vaste locatie. 

Het liefst willen wij als zelfstandigen factureren aan onze taalschool en individueel inkomstenbelasting afstaan. 

 

Nu hebben wij min of meer besloten om een coöperatie te starten, maar hoe meer ik mij in het thema verdiep hoe minder zeker ik ben van deze rechtsvorm. Dit heeft voornamelijk te maken met de kosten van de notaris, boekhouding en ALV. Wij vinden het lastig om een keuze te maken tussen BV, VOF, cooperatie en maatschap. 

 

Weet een van jullie wellicht wat de meest voor de hand liggende rechtsvorm is voor het oprichten van een kleinschalige taalschool? 

 

Alvast heel erg bedankt! 

 

Mvg, Max 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 1
 • Waardeer dit antwoord
14 minuten geleden, Max_V1 zei:

Weet een van jullie wellicht wat de meest voor de hand liggende rechtsvorm is voor het oprichten van een kleinschalige taalschool? 

 

 

Die is er niet, het is een afweging van vele factoren.. van risico, fiscaal voordeel, schaalbaarheid.

 

Een VOF in de huidige wetgeving lijkt het minst voor de hand te liggen met meer dan 2 of 3 personen omdat elke deelnemer hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van de VOF. Dus hoe meer deelnemers hoe meer personen inspraak willen vanwege die hoofdelijke aansprakelijkheid.
De maatschap is een rechtsvorm die mogelijk verdwijnt bij

 

Blijft wat mij betreft de BV en de Cooperatie over. Dan is een belangrijke vraag wat bedoel je met meer taaldocenten "aannemen" gaan jullie 4 als ondernemers werken en komen alle nieuwe taaldocenten in loondienst of worden ze ook als zzp-er ingehuurd en is de dienstverlening die jullie bieden daar geschikt voor ihkv de eisen van zelfstandigheid ofwel voorkomen van een arbeidsrelatie.

Of willen jullie juist ook taaldocenten laten deelnemen / aansluiten bij jullie initiatief.

 

Het voordeel van een coöperatie is dat het een vorm van een vereniging waarbij je het toe en uittreden van leden vooraf in regels en statuten vastlegt. Een cooperatie kan dus nuttig zijn als je als taalschool wil deelnemen aan aanbestedingen van taalonderwijs door gemeenten. Je kunt dan een groep zzp-ers bijeenhalen die voor een bepaalde gemeente het onderwijs gaat verzorgen. De gemeente ziet de coöperatie als 1 geheel ipv een handvol zzp-ers waar ze zaken mee moeten doen.

Tegelijkertijd kan een zzp docent zich commiteren aan 1 of 2 dagen taalonderwijs voor gemeente X via de cooperatie terwijl deze daarnaast ook nog zelf les geeft op een school o.i.d.

 

Bij een BV is het praktisch gezien onmogelijk om zzp-ers makkelijk te laten toe en uittreden omdat je dan steeds naar de notaris moet. Dus als je nu met 4 start dan blijft het daar ook bij, of zal er hooguit eens in de zoveel jaar iemand vertrekken of bijkomen als de organisatiebehoefte daarom vraagt

 

Het opzetten van een Coöperatie is wel meer werk omdat je vooraf relatief veel zaken om opzetten het toetreden en uittreden van leden goed te regelen.

 

Bij een Coöperatie heb je de meeste flexibilteit, want je kunt nog steeds ook gewoon zzp-ers voor 1 opdracht inhuren of personeel in dienst nemen, maar je kunt zzp-ers ook meer "toekomstperspectief" bieden door gezamelijk als leden aan grotere projecten deel te nemen. Maar dat moet dan dus wel onderdeel van het plan zijn..

 

Je kunt ook starten met een BV en eerst zorgen dat je voor jullie 4 genoeg werk hebt en bouwt aan een netwerk en tegen de tijd dat samenwerkingen nodig zijn voor aanbestedingen om dat de cooperatie op te richten met dat doel..

 

Goed dit zijn een stapeltje opties die ik in 15 minuten kan bedenken.. Uiteindelijk kies je dus voor de rechtsvorm die het beste past bij jullie plannen

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Dank voor de reactie! Het idee is dat andere docenten zich ook aansluiten als zzp'ers, dus niet in loondienst. Wij 4 zijn dan de initiators van de taalschool, maar andere docenten kunnen dan wel lesgeven aan studenten die wij leveren. Enig idee om dit mogelijk is bij een coöperatie (zonder te maken krijgen met loonbelasting etc.?) 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 2 leden online en 61 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké