Jump to content
Reizebos
Verberg

Belasting bij virtuele (digitale) diensten

Posted (edited)

Goedenavond,

 

We willen virtuele tours aanbieden, nu het fysiek reizen vanwege COVID-19 niet mogelijk is. We lopen een beetje vast bij op welke wijze en welk belastingtarief we in rekening moeten brengen. Normaal gesproken hebben we te maken met de reisbureauregeling, maar die is hierop niet van toepassing. Het zijn virtuele tours waarbij we onze gidsen inhuren die online met klanten op pad gaan. Op deze manier kunnen we de lokale mensen toch van werk voorzien. Ons doel is om de lokale mensen te helpen met een inkomen in deze lastige tijd en zelf alleen onkosten voor het platform te rekenen.

 

Model

Wij bieden de virtuele tours aan op ons platform. De consument boekt bij ons en wij sturen de bevestiging. De gids stuurt ons een factuur, die wij betalen. Wij leveren de tools voor de gids om de tours te doen. In eerste instantie zijn we bezig geweest met bemiddeling, maar omdat wij de tools leveren kunnen we volgens mij geen bemiddelaar zijn. Klopt dat? Onze klanten zijn klanten uit de EU (maar zouden ook klanten buiten de EU kunnen zijn, maar dit wordt fiscaal volgens mij erg complex).

 

Nederlandse klanten

Voor Nederlandse particuliere klanten brengen we voor onze dienst 21% BTW in rekening. We vallen niet onder de vrijstelling of 9% tarief.

 

Klanten buiten Nederland

Maar hoe zit het bij klanten buiten Nederland, maar binnen de EU. En klanten buiten de EU? Is het een digitale dienst? De BelastingTelefoon was in twijfel, aangezien wij daadwerkelijk mensen inhuren voor live tours. Ze zijn dus niet grotendeels geautomatiseerd. Klopt het dat als het geen digitale dienst is, we ook voor klanten binnen de EU maar buiten Nederland, het Nederlandse tarief van 21% in rekening kunnen brengen?

 

Of valt dit onder uitgezonderde diensten? Daar worden namelijk diensten genoemd die te maken hebben met cultuur, kunst, ontspanning en onderwijs. Volgens de tool van de Belastingdienst is de dienst dan belast in het land waar het uitgevoerd gaat worden en wordt ons aangeraden om met de belastingdienst van dat land contact op te nemen.

 

Of denken we te complex. Betreft het een toegangsticket waarop gewoon het Nederlandse 21% op van toepassing is, ongeacht wat de 'voorstelling' is?

 

Ons doel is om een zo groot mogelijk bedrag over te houden, voor de lokale gidsen. Zouden we dat nog op een andere wijze kunnen doen zodat we niet of beperkt te maken hebben met de BTW-heffing?

 

Bedankt voor het meedenken.

Edited by Reizebos
Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
Posted (edited)
19 uur geleden, Reizebos zei:

In eerste instantie zijn we bezig geweest met bemiddeling, maar omdat wij de tools leveren kunnen we volgens mij geen bemiddelaar zijn. Klopt dat?

 

Vraag me dat af.

 

Online marktplaatsen als Amazon en Bol.com leveren ook vergaande hand- en spandiensten aan verkopers. Van het afhandelen van de betaling tot en met het dozen schuiven (fulfilment by Amazon).

Ook dan doet de klant nog steeds zaken met het bedrijf dat het product op de marktplaats heeft geplaatst, en niet met Amazon.

 

Zou dan ook zeker onderzoeken of je geen constructie op kan zetten waarbij de klant een overeenkomst met de lokale gids aan gaat, en je alleen als platform functioneert.

Diensten die niet geautomatiseert te leveren zijn, vallen niet onder het elektronische diensten regime.

Een lokale gids in "Verwegistan" hoeft dus geen BTW aan Nederland af te dragen, als deze een Nederlandse klant heeft.

En ook op de dienstverlening die jouw platform aan die buitenlandse gids verleent, zit dan geen Nederlandse BTW.

Edited by Maxn
typo
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 288 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept