loading
Ga naar inhoud
MarkSp
Verberg

Stemloze aandelen. Goed aanbod of bietenbrug?

vraag

Beste mensen, ik heb een vraag waar jullie misschien een licht op kunnen schijnen:

 

Ik ben zo’n 10 jaar in loondienst van een IT-consultancy bedrijf. Enkele jaren geleden kreeg ik een goed aanbod om bij een andere startup te gaan werken en hier partner te worden. Op het moment dat ik door liet schemeren ontslag te willen nemen bij de huidige werkgever bood deze mij aan om hier partner te worden en 20% van de aandelen te krijgen (tegen gunstige voorwaarden inkopen).

 

Ik ben hier uiteindelijk mee akkoord gegaan. Helaas duurde het erg lang voordat dit alles rond was. Het eigendom in het bedrijf was verdeeld over de directeur/eigenaar (meerderheid van de aandelen) en een investeringsmaatschappij, en deze tweede was niet bereid mee te werken. De directeur wil mij koste wat kost behouden maar gaf aan dat het voor hem lastig was om 20% van enkel zijn eigen aandelen in te leveren omdat hij dan onder de 51% kwam te zitten en dat hij daarom meer tijd nodig had om het te regelen.

 

Op een dag kwam hij met papieren aanzetten waarmee ik certificaten zou kunnen krijgen in een STAK (Stichting administratiekantoor). Ik gaf aan hier niet me akkoord te gaan. Hoewel ik geen formele zeggenschap zoek (het gaat mij om het vruchtgebruik en uitkering bij eventuele verkoop) wil ik niet dat ik de certificaten bij een eventuele beëindiging van het dienstverband ook weer van de hand zouden moeten worden gedaan. Toch getekend onder de voorwaarde dat dit snel geregeld zou worden, het zou namelijk fiscaal onaantrekkelijk zijn om dit niet alvast te doen gezien het bedrijf al die tijd blijft groeien.

 

Nu is het zo ver en ik kan naar de notaris voor overdracht van de aandelen, maar uit de akte blijkt dat het gaat om aandelen zonder stemrecht. Het bedrijf heeft aandelen A en B gecreëerd. Waarbij ik nu dus 20% van de totalen aandelen in bezig krijg, maar dit zijn dus wel aandelen zonder stemrecht.

 

Voor mij is dit alles geen bekende materie en ik ben dan ook bang dat ik teken voor iets wat anders is dat hetgeen we overeen zijn gekomen. Bij dividenduitkering of verkoop moet ik voor 20% mee kunnen dingen.

 

Zoals ik al aangaf, het stemrecht vind ik niet cruciaal. Echter, ik vraag mij af hoe het zit bij een eventuele verkoop van het bedrijf. Worden deze aandelen dan gelijk gewaardeerd? Of kan het zijn dat een koper enkel geïnteresseerd is in het overnemen van een pakket met stemrecht en mij in zo’n geval niet wil uitkopen?

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hallo Joost,

 

Ja, de STAK is er. Naast mij zitten er nog twee andere medewerkers in, maar die hebben 1,5% p.p en blijven in de STAK.

De aandelen B zijn stemrechtloos. Op het moment worden alle stemrechtloze aandelen door de STAK beheerd. Men wil nu dus de aandelen waarvan ik certificaten bezit uit de STAK halen en aan mij overdragen. Maar dat zijn dan nog steeds aandelen B (stemrechtloos). 

aangepast door MarkSp
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ok, dus statuten voorleggen aan een deskundige? Maar mocht dit de enige afwijking zijn, dan heeft dat dus nog steeds invloed op de waarde?

 

Wellicht is het goed om erbij te vertellen dat het bedrijf amper winstgevend is maar door de jaren een indrukwekkend klantenbestand heeft opgebouwd. De eigenaar is volledig gericht op marktaandeel en richt zich voornamelijk op het uit de markt prijzen van onze concurrenten in de niche sector waarin we zitten. Voor mij is evenredig meedingen bij verkoop daarom veel belangrijker dan het mogen ontvangen van dividend. 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Geen stemrecht hebben, wordt economisch gezien als een waardedrukkende factor. De fiscus gaat daar vaak juist niet vanuit. 

 

Let op dat ook rechten op winst tussen A en B kunnen afwijken. 


DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 11 leden online en 184 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké