• 0

Huur niet meer betaalbaar, faillissement aanvragen?

Hallo allemaal, ik had een vraagje en wellicht dat er hier mensen zijn die precies weten wat nu het slimste is om te doen.

 

Ik heb een 5 jaar oude flex bv en huur nu al 4 en een half jaar een bedrijfsruimte, loods met kantoor, op een industrieterrein en heb een huur contract van 5 jaar + 5 jaar met een opzegtermijn van 12 maanden (mag dat uberhaupt met een type 230 pand?). Ik ben momenteel dus 6 maanden te laat om mijn huur op te zeggen. Op zich draaide de BV redelijk alleen sinds een paar maanden zijn de inkomsten zo laag dat het niet meer haalbaar is. Afgelopen maand gebruikte ik prive geld om de huur aan te vullen.

 

De flex bv heeft geen personeel en ook geen schulden. Zelf heb ik  sinds kort een fulltime baan aangenomen (moet toch eten). Ik voorzie in de korte en middellange termijnen niet dat de flex bv weer goede omzet gaat halen. Zelf mis ik ook de energie om er nog mee door te gaan.

 

Wat is nu het slimste? De flex bv failliet te laten verklaren nadat er een huur schuld is ontstaan? De flex bv uitschrijven nu er nog een (zeer kleine) positieve balans staat (maar wat gebeurd er dan met de huur overeenkomst?) - In gesprek gaan met de verhuurder heb ik een 3 tal maanden geleden al gedaan dat ik het somber in zie, ben teleurgesteld in de antwoorden die ik kreeg, zij willen enkel het pand weer in de verhuur gooien en pas wanneer er een nieuwe huurder is ben ik ervan af. Echter krijg ik de indruk dat die niet zal komen op korte termijn.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0
(aangepast)
Op 14-6-2020 om 21:09, joey007 zei:

zij willen enkel het pand weer in de verhuur gooien en pas wanneer er een nieuwe huurder is ben ik ervan af. Echter krijg ik de indruk dat die niet zal komen op korte termijn.

 

Verhuurder zal het bestaande contract zeker willen uitputten zeker als hij zelf ook het idee heeft dat verhuur op dit moment moeilijk is.

 

Op 14-6-2020 om 21:09, joey007 zei:

Wat is nu het slimste? De flex bv failliet te laten verklaren nadat er een huur schuld is ontstaan? De flex bv uitschrijven nu er nog een (zeer kleine) positieve balans staat (maar wat gebeurd er dan met de huur overeenkomst?)

 

Daar zullen specialisten met kennis van verhuur en bv's antwoord  op moeten geven, die zijn hier wel maar niet dagelijks online.

Verder kan ik je alleen maar het advies geven om je goed voor te laten lichten over een eventueel faillissement van jouw bv. Zorg er voor dat je 100% zeker bent dat je geen bestuurdersaansprakelijkheid aan je broek krijgt. 

 

succes en sterkte in deze moeilijke tijden.

aangepast door henkh
typefout hersteld
Link naar reactie
  • 0

Sowieso niet zelf het faillissement aanvragen !

 

Een turboliquidatie verdient de voorkeur boven het aanvragen van een eigen faillissement. De rechtbank ontmoedigt zelfs het aanvragen van een eigen faillissement wanneer er geen baten zijn in de BV, jij kan dan zelfs aansprakelijk worden gehouden voor de kosten van de curator indien jij geen baten hebt, jij had dan immers een turbo-liquidatie moeten volgen. Het is dus heel belangrijk bij een turbo-liquidatie dat er geen baten of bezittingen in de BV zitten danwel een verwachte bate.

https://www.opheffen-bv.nl/bv-opheffen-met-schulden/

 

Als er dus geen baten zijn dan is de turboliquidatie de juiste weg. Ik zou wel adviseren dit onder deskundige begeleiding te doen.

 

Want hoe kan de bv een (kleine) positieve balans hebben als je er zelf al geld voor de huur ingestoken hebt? Er moet dus goed naar die baten gekeken worden.

 

Schulden aan derden zijn er in vele soorten en maten. Van leningen bij een bank tot openstaande facturen bij leveranciers, telefoonabonnementen of huurcontracten. Hier geldt dat je een BV kan turboliquideren maar om problemen met deze schuldeisers te voorkomen, verdient het de aanbeveling om hen de situatie voor te leggen. Het beste zou zijn om met deze schuldeisers een betalingsregeling overeen te komen, waarbij je alle schuldeisers gelijk behandelt. Mocht dit niet lukken dan kan je alsnog een turboliquidatie procedure volgen, maar let wel dat schuldeisers je mogelijk aansprakelijk kunnen stellen bij onbehoorlijk bestuur en indien de BV selectieve betalingen heeft verricht aan schuldeisers.

Link naar reactie
  • 0

bedankt, ik ga mij laten informeren over de turbo liquidatie. Over geld in goederen. Goederen zijn er nauwelijks, deed aan drop shipping via webshops op basis van trends. Dus had nooit een fysieke voorraad. Er staat denk ik zo een 200 euro op de bank nog, te weinig om de laatste huur van te betalen, dat deed ik dus met prive geld de afgelopen maand.

 

De flex BV heeft 0 schulden, 0 schuldeisers, zit enkel met de huur van het pand in mijn maag.

 

Bedankt iedereen.

Link naar reactie
  • 1

Sowieso  ook niet zomaar een turboliquidatie doen

sorry voor het plagiaat ;-)

 

En wat zijn de nadelen?

Nadelen heeft een turboliquidatie vanzelfsprekend ook:

  • een groot risico op persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurder en/ of aandeelhouder indien de turboliquidatie voor oneigenlijke doelen wordt ingezet;
  • in geval er achteraf wel baten aanwezig blijken te zijn dan kan dit tot gevolg hebben dat de vennootschap heropend wordt en een buitenstaander (een advocaat) tot vereffenaar wordt benoemd;
  • een schuldeiser kan ook na de ontbinding nog het faillissement van de vennootschap aanvragen (Gerechtshof Den Haag 2 juli 2015 ECLI:NL:GHDA:2015:1846).

 

Maar heeft u een keuze?

Nee, de situatie bepaalt of een turboliquidatie mogelijk is. Alleen als er geen baten zijn, is een turboliquidatie mogelijk. Zijn er wel baten dan kan de vennootschap alleen maar worden beëindigd door faillissement of (gewone) liquidatie.

 

Wat zijn de risico's voor u als ondernemer of directeur bij een turboliquidatie?

Indien de regels voor het uitvoeren van een turboliquidatie correct worden nageleefd, is de kans klein dat er achteraf problemen ontstaan. Niet alle voorwaarden waaraan voldaan moet worden zijn echter even duidelijk herkenbaar. Ook als u met de beste bedoelingen handelt, kunt u achteraf constateren dat de liquidatie niet volgens de regels is uitgevoerd. Het doel van enkele van die regels is met name om misbruik te voorkomen maar daarmee zijn ze niet minder belangrijk. Niet naleven ervan kan tot vervelende verrassingen op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid leiden.

 

bron https://www.absoluteadvocaten.nl/ondernemingsrecht/turbo-liquidatie

 

Het enig echte advies is naar een advocaat stappen die jou situatie kan beoordelen. Die kan ook kijken of hij de verhuurder op andere gedachte kan brengen.. omdat je linksom of rechtsom toch niet meer kan betalen.. De kosten van de advocaat kun je waarschijnlijk dubbel en dwars terugverdienen..

want anders zit je aan een 5 jarig contract vast en mogelijk een pijnlijk onnodig faillisement

 

Veel verhuurders of schuldeisers zijn pas bereid te bewegen als een advocaat ze hetzelfde vertelt als jij al had gedaan ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou eens goed kijken hoe dat huur contract in elkaar zit. Heb je in prive niet meegetekend? In dat geval helpt liquideren van de BV niks om onder het huur contract uit te komen. Je zou zelf op zoek kunnen gaan naar een huurder en eventueel een makelaar in de arm nemen. Niet geschoten altijd mis. 

Link naar reactie
  • 0

Allereerst, over hoeveel geld gat het? Dat maakt nogal uit wat de beste oplossingen kunnen zijn.


Dit spreekt niet echt voor je eigen positie:

Op 14-6-2020 om 21:09, joey007 zei:

Ik ben momenteel dus 6 maanden te laat om mijn huur op te zeggen.

Hoe zou je zelf reageren als je de verhuurder was? Probeer je ook zijn/haar situatie te verplaatsen.

 

Je kan ook overwegen om in overleg met de verhuurder en bijv. afkoopsom te betalen (desnoods in termijnen). Dat is wat ik zou doen, omdat ik dat zelf ook de meest redelijke oplossing zou vinden als ik in de schoenen van de verhuurder zou staan.

Aan de andere kant is er nog de weg van je achter de B.V. constructie verschuilen, maar is dat echt hoe je zaken wil doen? Ik zou me persoonlijk echt kapot schamen als ik zo bekend zou staan en dat zou ik koste wat kost voorkomen. Die verhuurder snapt ook heus dat hij maar een gedeelte kan innen in deze situatie, dus ik kan me niet voorstellen dat er geen gemeenschappelijke grond gevonden kan worden waarbij een oplossing mogelijk is. Natuurlijk zit geen verhuurder op zulke gesprekken te wachten, maar het hoort erbij.

Als ik de verhuurder was zou mij er veel aan gelegen zijn om je aan het huurcontract te houden, zeker als je je achter een B.V. constructie zou verschuilen. < Precies hierom is het naar mijn idee onverstandig om je achter de B.V. te verschuilen. De meeste vastgoed eigenaren zijn niet zo bang voor procederen en hebben diepe zakken. Mijn ervaring is dat indien je wil stoppen, je beter (lees ook: goedkoper) af bent door het netjes af te wikkelen (bijv. via een minnelijke regeling) i.p.v. jezelf in een juridisch wespennest te storten.

 

11 uur geleden, Roel J zei:

Het enig echte advies is naar een advocaat stappen die jou situatie kan beoordelen. Die kan ook kijken of hij de verhuurder op andere gedachte kan brengen.. omdat je linksom of rechtsom toch niet meer kan betalen.. De kosten van de advocaat kun je waarschijnlijk dubbel en dwars terugverdienen..

want anders zit je aan een 5 jarig contract vast en mogelijk een pijnlijk onnodig faillisement

 

Veel verhuurders of schuldeisers zijn pas bereid te bewegen als een advocaat ze hetzelfde vertelt als jij al had gedaan ;)

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Daarnaast is het opheffen van een B.V. zeker niet zonder risico als er schuldeisers zijn die mogelijk een goed verhaal hebben.

Link naar reactie
  • 0
Op 14-6-2020 om 21:09, joey007 zei:

Ik heb een 5 jaar oude flex bv en huur nu al 4 en een half jaar een bedrijfsruimte, loods met kantoor, op een industrieterrein en heb een huur contract van 5 jaar + 5 jaar met een opzegtermijn van 12 maanden (mag dat uberhaupt met een type 230 pand?)

Ja, dat mag.

De wet stelt geen nadere vormvereisten aan de opzegging van de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd van een 230a-bedrijfsruimte.

In de praktijk wordt vaak over de wijze waarop de opzegging plaats dient te vinden bepalingen opgenomen in de huurovereenkomst. 

Aangezien u met de huurovereenkomst akkoord bent gegaan ... in voor en tegenspoed ... kan de huurovereenkomst alleen met wederzijds goedvinden worden ontbonden. Gebrek aan geld is geen reden om de huurovereenkomst door de huurder te ontbinden. 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 247 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.