Jump to content
Hendrik 73
Verberg

privé storting in een maatschap

Als één van de maten maandelijks een privé storting (de inkomsten van zijn andere baan naast de maatschap) doet in de maatschap blijft dat ingebrachte geld dan van die persoon persoonlijk, wordt het als een lening gezien aan het bedrijf of wordt het als een gift gezien?.  

 

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Over de betreffende maat die  maandelijks zijn buiten de maatschap verdiende salaris inbrengt staat er niets over de inbreng.Het is de zoon van een van beide maten die pas is afgestudeerd en nog geen aandeel heeft in de economische eigendom van onroerende zaken en de eigen activa en passiva nog moet opbouwen. Bij de overige maten staat dat wel beschreven.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Wel staat er betreffende "nevenactiviteiten".Dat indien een maat met toestemming van zijn mede maten een werkzaamheid aanvaard, zullen de daaruit te verwerven inkomsten en de te verrichten uitgaven ten gunste respectievelijk ten laste van de desbetreffende maat komen. Aan voor bedoelde mede maten zal echter ter compensatie een vergoeding worden toegekend ter grootte van her saldo voren vermelde verworven bruto inkomsten en te verrichten uitgaven.

Edited by Hendrik 73
Link to post
Share on other sites
 • 0

Zijn de andere maten akkoord met zijn neveninkomsten?

Waarom stort hij die in de maatschap?

2 uur geleden, Hendrik 73 zei:

Aan voor bedoelde mede maten zal echter ter compensatie een vergoeding worden toegekend ter grootte van her saldo voren vermelde verworven bruto inkomsten en te verrichten uitgaven

Wie heeft deze zijn bedacht en met welke intentie? Niet lekker duidelijk namelijk. 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

De twee andere maten zijn hier mee akkoord gegaan. De zoon cq. neef ontvangt dezelfde arbeidsvergoeding als de maten maar is niet volledig op het bedrijf aan het werk (zijn de maten wel), dat wordt gecompenseerd door zijn buiten het bedrijf verdiende salaris in het (famillie)bedrijf te stoppen. Als ik  het maatschapscontract goed gelezen heb moet het op schrift staan en met toestemming van de maten dat hij een nevenactiviteit heeft.  Zij salaris zou hij dan bruto in het bedrijf moeten inbrengen, omdat hij wel een volwaardige arbeidsvergoeding krijgt van het bedrijf als maat zijnde (zelfde bedrag als de maten) . Bijkomend probleem is dat hij een netto salaris krijgt overgemaakt met zijn nevenactiivieteit. Dit wordt vervolgens netto door de zoon overgemaakt op de bedrijfsrekening met als gevolg dat er waarschijnlijk nog een keer inkomensbelasting over betaald moet worden of zie ik dat verkeerd?. Wat is hier aan te doen?.

Wordt er niks op papier gezet betreffende de nevenactiviteit dan wordt het  geld wat hij op deze manier inbrengt in het bedrijf gezien als een lening of gift aan het bedrijf, of heb ik dat mis?.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Sorry, maar lekkere vader en oom zijn jullie dan...

 

...als ik zoon en neef was zou ik heel hard weglopen.

 

Waarom zou hij netto moeten storten als hij inspanningen binnen de maatschap verricht? Het lijkt mij dan beter dat hij langzamer maat wordt of dat hij een schuld tegen acceptabele voorwaarden in eigen tempo inloopt en inlost.

 

Heeft er al eens een onafhankelijk iemand de toetreder geadviseerd? Het lijkt mij fair om daar eens middelen voor vrij te maken en daar gelegenheid toe te bieden!

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Een salaris wat elders verdient wordt kan niet bruto uitbetaald worden door een werkgever en dus ook nooit bruto gestort worden in de maatschap.

Klinkt als een hoop ingewikkeld gedoe met eisen die niet uitvoerbaar zijn.

 

Waarom wordt zijn arbeidsvergoeding in de maatschap niet gewoon verlaagd met het bruto salaris dat hij heeft ontvangen?

Of een deel van die arbeidsvergoeding netto niet uitbetalen aan zoon/neef maar in mindering brengen op de lening voor de toetreding tot de maatschap.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Waarom wordt er niet 'sec' naar de urenbesteding binnen de maatschap gekeken?

 

Wat is het toekomstplan m.b.t. bedrijfsopvolging?

 

Zoals je de samenwerking nu presenteert, houd je (houden jullie) er m.i. een heel vreemde (ver)rekenbasis op na.

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 390 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept