loading
Ga naar inhoud
wdn
Verberg

IVA en start eigen bedrijf

vraag

mijn partner heeft een IVA uitkering (meer dan 80 % afgekeurd). zelf ben ik ook ondernemer.  Mijn partner wil graag een studie gaan volgen en daarna zelfstandig worden als praktijkbegeleider/spreker voor hoogbegaafde kinderen. heeft dit gevolgen voor haar IVA evt? wat zijn hierin aandachtspunten om vooraf uit te zoeken, en waar kan ik meer info hierover vinden (dan enkel bij het UWV).

 

Zij wil namelijk haar IVA uitkering niet in gevaar brengen, omdat ze niet zeker weet of en hoelang ze dit kan doen/ qua belasting en uren en werkzaamheden. Is dit te combineren en vanaf welke winst wordt er gekort en hoe gaat dit in zijn werk?

 

In eerste instantie zal zij een opleiding volgen (zijn hier nog subsidies/studiefinancieringen voor (zij is 35 :) ) bvb in een lang leven studiekrediet heb ik wel eens vernomen voor volwassenen. Of misschien langs een andere mogelijkheid?

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

6 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste WDN,  allereerst welkom op Higherlevel!

 

Inhoudelijk: zie dit recente topic waarin alle voors en tegens beschreven staan:

 

samenvattend en in aanvulling daarop:

Werken is ook binnen de IVA altijd lonend, zolang je restverdiencapaciteit maar niet structureel boven de 20% uitkomt.

 

Komt de restverdiencapaciteit daar wel boven uit dan kun je je IVA uitkering kwijtraken en in plaats daarvan ene lagere WGA uitkering krijgen. Bij genoeg concrete verdiencapaciteit is dat op zich geen ramp, zolang je maar wel de garantie hebt dat je weer terug mag naar de IVA als het later toch niet lukt: het lastige is dat daarover niet zomaar afspraken te maken zijn met UWV (UWV voert wetten uit, en mag zelf geen beleid maken of afwijken van het wettelijke beleid) 

 

 


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ha Norbert, dankjewel voor je snelle reactie! ook aan vorig info heb ik al veel aan je advies gehad. ik wil je daarvoor ook nog even bedanken. ik heb nog wel een vraag. Je geeft aan: "daadwerkelijke (rest)verdiencapaciteit  en daadwerkelijke inkomsten niet meer dan 20% mag zijn van het oude inkomen. Wie aantoonbaar beschikt over meer restverdiencapaciteit, kan na herkeuring en herbeoordeling de IVA uitkering kwijtraken en alsnog in een lagere WGA-uitkering terecht komen. "

 

wat is dan het oude inkomen. (kan ik dit terugvinden in het toekenningsbesluit van de IVA en welk bedrag moet ik dan aanhouden hiervan). En waar vind ik de restcapaciteit , en hoe reken ik deze om in uren die mijn partner dan nog mag werken per week. dit dan zonder dat de uitkering gekort wordt/ of in gevaar komt. kortom ik wil graag bekijken hoeveel uren zij per week kan werken in haar bedrijf en wat zij kan verdienen per week zonder korten op haar uitkering. Is dat te berekenen en kun je me laten zien of uitleggen hoe dit werkt of waar ik deze uitleg kan vinden? Alvast hartelijk dank weer! 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
9 uur geleden, wdn zei:

Ha Norbert, dankjewel voor je snelle reactie! ook aan vorig info heb ik al veel aan je advies gehad. ik wil je daarvoor ook nog even bedanken

 

Graag gedaan, dank voor de terugkoppeling! :hugging-face:

 

9 uur geleden, wdn zei:

wat is dan het oude inkomen. (kan ik dit terugvinden in het toekenningsbesluit van de IVA en welk bedrag moet ik dan aanhouden hiervan)

 

Voor salarissen tot de loongrens voor sociale verzekeringswetten (vanaf 01-07-2020 € 58.147,79 per jaar)  is dat betrekkelijk eenvoudig:  100/75 x dagbedrag IVA-uitkering  x 261. Lag het salaris hoger dan de loongrens, dan is de berekening complexer omdat dan de restverdiencapaciteit wordt gecorriceerd met een reductiefactor (F) .

 

9 uur geleden, wdn zei:

kortom ik wil graag bekijken hoeveel uren zij per week kan werken in haar bedrijf en wat zij kan verdienen per week zonder korten op haar uitkering. Is dat te berekenen en kun je me laten zien of uitleggen hoe dit werkt of waar ik deze uitleg kan vinden? Alvast hartelijk dank weer! 

 

Meest praktische en meest veilige manier: overleg met UWV. Vraag welke restverdiencapaciteit sowieso benut kan worden en vraag vooral ook wat er gebeurt (of juist niet) als jouw partner daar incidenteel over heen gaat. 


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

geachte,

graag uwe aandacht voor het volgende. ik wil graag namens mijn buurman een vraag stellen svp. hij heeft geen computer. hij is 100% afgekeurd en hoeft zich niet te melden, solliciteren en of herkeuren. hij krijgt van het uwv een volledige uitkering. hij is verhuisd naar het buitenland al jaren  en wil zich daar inschrijven als zelfstandige en 'klein schalig' een takeaway of iets in de horeca beginnen. hij is kok. om wat bij te verdienen. maar hij is natuurlijk bang dat het uwv erachter komt en of zijn uitkering straks kwijt is. 
1 in hoeverre kan het uwv hier achter komen en of doet controles hierna? 
2 hij is psychisch afgekeurd 100%. heeft de uitkering tot aan zijn pensioen. is bang dat 'stel het lukt totaal niet' hij zijn uitkering straks kwijt is en of terug werkplichtig is. minder percentage afgekeurd bijvoorbeeld? 
nu wilt hij gewoon vanuit huis kleinschalig iets bijverdienen. want pensioen heeft hij niet omdat hij al jaren in het buitenland woont. straks is hij 65 en is heeft hij totaal niets. 

graag uw hulp en advies svp.

met vriendelijke groet,
 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
17 minuten geleden, sophietje zei:

ik wil graag namens mijn buurman een vraag stellen

 

First things first. Om welk buitenland gaat het? 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 97 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké