Jump to content
Zijpe29
Verberg

Vergoeding voor arbeid vennoot in VOF

Hallo allemaal,

 

Ik heb een vraag over de beloning voor arbeid van een vennoot in een startende VOF. 

Het gaat om een VOF met drie vennoten die in gelijke mate gerechtigd zijn tot de winst. Twee van de vennoten werken naast het zijn van vennoot in vaste dienstbetrekking (voor andere bedrijven). De derde vennoot is voornemens om fulltime arbeid te verrichten voor de VOF. De VOF maakt (voorlopig) nog geen winst. Mijn vraag is hoe deze vennoot beloont kan worden voor zijn arbeid, terwijl nog geen winst gemaakt wordt. Kunnen de andere vennoten dit uit eigen zak vergoeden? Ik dacht zelf van niet, omdat in dat geval voor deze vennoten een vordering ontstaat op de VOF (de arbeid wordt immers voor de VOF verricht). 

 

Het is daarnaast de bedoeling dat de vennoten in de toekomst meer kapitaal zullen inbrengen. Ik heb gelezen dat het mogelijk is om in plaats van kapitaal arbeid in te brengen. Misschien is het een optie om de twee niet-arbeid verrichtende vennoten een X bedrag aan kapitaal per maand in te laten brengen en de arbeid verrichtende vennoot hetzelfde X bedrag aan kapitaal verminderd met een bedrag gelinkt aan de uren aan arbeid die hij die maand heeft verricht. Zo brengen alle vennoten voor dezelfde ‘waarde’ in, zodat zij aan het einde van de rit evenveel op hun kapitaalrekening hebben staan en gerechtigd zijn tot de winst in dezelfde verhouding. Daarnaast zal de arbeid verrichtende vennoot nu geen vergoeding krijgen voor zijn arbeid, maar staat daar tegenover dat hij geen of minder kapitaal hoeft in te brengen.

 

Is dit de oplossing?

Of weten jullie nog andere manieren waarop de vennoot voor zijn arbeid wordt vergoed kan worden?  

 

Ik hoor graag wat jullie hiervan denken! 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Mod comment

Dubbelpost verwijderd en topic verplaatst van "Herrie in de zaak" naar  "rechtsvormen, vennootschap- en ondernemingsrecht"


Partner bij  B2Bsure;  specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ZZP en MBK.  

Vragen, second opinion of offerte ?   →  contact

Link to post
Share on other sites
 • 0

Welkom op HL

Als er in de VOF geen winst wordt gemaakt, hebben de vennoten in essentie niets qua beloning te verdelen, ongeacht de inbreng van arbeid en/of kapitaal. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
 • 0

Werk met een fictief uurtarief voor de arbeid. Zeg 25 euro per uur. Iedere vennoot brengt of (arbeids) uren in, of geld en onttrekt geld aan de onderneming. Zolang het saldo voor eenieder maar gelijk is over een bepaalde periode dan is dat ok. Spreek wel af of je bijvoorbeeld urenstaatjes gaat bijhouden zodat er geen scheve gezichten ontstaan.

 

Dus als een maand 140 werkbare uren heeft dan is de inbreng 140 x 25 euro. Hetzij in geld, hetzij in gewerkte uren.  Dus het kan dat iemand geen geld inbrengt, maar wel 140 gewerkte uren (ter waarde van 3500 euro) terwijl de ander alleen maar geld (3500 euro) inbrengt en een derde een combinatie, zolang het maar optelt tot 3500. Werk een half jaar of een kwartaal zo en kijk of het allemaal werkbaar is. Als jullie vervolgens ook allemaal evenveel onttrekken (dat kan ook 0 zijn natuurlijk) dan heb je over een periode van een kwartaal of half jaar tenminste allemaal evenveel bijgedragen. In de beginfase is het toch vooral kijken hoe het bedrijf zich ontwikkelt.

 

Uiteraard even afstemmen of dat qua cashflow enzo allemaal kan.  Je kan met een ander uurtarief werken uiteraard, maar het is meestal geen goed idee de uren van de een hoger of lager te waarderen dan die van de ander.  

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het lijkt me dat investeren het risico draagt van geen rendement, terwijl dat voor arbeid niet zo moet zijn. Je moet er immers van leven. Daarom zou de vof aan degene die werkt eerst een salaris moeten betalen, wat er overblijft is winst en wordt gelijkelijk verdeeld. Maar idd, recept voor herrie.


De Fluitstudio dwarsfluiten, reparaties aanpassingen en ergonomie

http://www.fluitstudio.nl

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 119 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept