loading
Ga naar inhoud
vanderhoek
Verberg

Aansprakelijkheid overdragen

vraag

Ik heb een vraag. Ik heb een eenmanszaak waarin ik inkoop activiteiten verzorg voor derden. Op basis van een open calculatie koop ik producten in en lever die aan derde partijen. Nu wil ik voor de levering niet aansprakelijk zijn, of worden gesteld. De derde partij is zich hiervan bewust en wil ook wel hiervoor een document ondertekenen. Heeft iemand ervaring hoe en welke inhoud dit document moet bevatten.

Link naar bericht
Delen op andere sites

1 antwoord op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Van der Hoek, allereerst welkom op Higherlevel. 

 

De gekozen  titel dekt de lading niet helemaal:  je wilt aansprakelijkheid niet overdragen, maar uitsluiten.  Daarvoor gebruik je een exoneratiebeding (=uitsluiting aansprakelijkheid). Een goede jurist kan dat voor je opstellen en op laten nemen in je overeenkomst van opdracht of in je voorwaarden,

 

Echter houdt er rekening mee dat een exoneratiebeding geen derdenwerking heeft. Dat betekent dat als jouw klant niet de eindgebruiker is maar deze producten weer doorverkoopt, ook de aansprakelijkheidsverzekeraar van jouw klant akkoord moet gaan met dit beding of moet verklaren geen regres (verhaal) op jou te plegen.  

 

Een andere consequentie is dat je voor producten die jij importeert van buiten de EU, het productenaansprakelijkheidsrisico loopt als feitelijke fabrikant voor de EU. Dit is dwingend recht dat je niet kunt verleggen.  Dus mocht je productaansprakelijkheid bedoelen met "overdragen": dat gaat niet lukken!

Hooguit kun je je door jouw klant laten vrijwaren voor de gevolgen (klant stelt jou dan schadeloos), maar als jouw klant niet bij machte is dat te betalen, loop je alsnog zelf risico.

 

Daarvoor zijn 2 oplossingen:

 1. bij import van buiten de EU alleen bemiddelen en de klant zelf de daadwerkelijke aankoop en dus import te laten doen.
 2. Wil je punt 1.  juist niet (omdat daarmee ook jouw contacten,  inkoopprijs en dus marge open en bloot liggen), dan is een alternatief dat je zelf verzekert tegen productenaansprakelijkheid. Dát (verzekeren) is wél een vorm van overdracht. Weliswaar niet van de aansprakelijkheid zelf, maar wel van de financiële consequenties van die aansprakelijkheid

Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 52 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké