Jump to content
DutchTrader
Verberg

Bed & Breakfast - Belastingen

Hallo,

 

Ik zit er aan de denken om samen met mijn vrouw een huis te kopen en om daar ook een Bed & Breakfast te beginnen. De B&B is een apart gedeelte in het huis met een eigen ingang.

De bedoeling is om ongeveer 7 kamers te verhuren. Maar ik vraag me af wat ik hier evt netto aan over kan houden.

 

Stel dat ik 70,000 EURO per jaar verdien aan kamer inkomsten

Kosten:

5,000 Schoonmaak kosten

10,000 Commissie

4200 6% BTW

6000 Ontbijt kosten

 

Hou ik 44,800 euro over ongeveer.

 

Mijn vrouw zou als ZZPer 2 dagen in de week iets anders doen en kan hier rond de 25,000 per jaar verdienen. Ikzelf blijf gewoon werken en betaal de hoogste schijf, 49.50%

 

Klopt het dan dat van die 44,800 ik de helft moet afdragen en wij slechts 22,400 overhouden? Of zijn er andere manieren om te besparen, welke rechtsvorm kan ik het beste kiezen. En kan ik ook de rente kosten van mn hypotheek als kosten opdragen? Het B&B gedeelte van het huis zou ongeveer 50% zijn, dus 50% van de rente op mn hypotheek? En mis ik nog iets anders?

 

Groet

Jan

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Posted (edited)

  

Beste DutchTrader,

 

allereerst welkom op ondernemersforum Higherlevel.

 

Quote

Stel dat ik 70,000 EURO per jaar verdien aan kamer inkomsten

Kosten:

5,000 Schoonmaak kosten

10,000 Commissie

4200 6% BTW

6000 Ontbijt kosten

Kloppen die getallen? Op hoeveel overnachtingen en welke gemiddelde kamerprijs baseer je je dan?

 

7 kamers inrichten kost ook het nodige en de afschrijving zijn ook kosten.

 

Zijn er geen energiekosten? Of marketingkosten? En inrichtingskosten? Klinkt mij behoorlijk bedrijfsmatig en grootschalig en dan word je ook 'hotel' met zoveel kamers. Informeer eens bij het ondernemersloket van jouw gemeente wat dat betekent.

 

Edit: berekening is niet zuiver, neem alles ex-BTW (ook bijvoorbeeld inkoopkosten ontbijt).

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je het B&B bedrijf op naam van je vrouw zet dan heeft zij nog wel ruimte wel voldoende ruimte tussen de 25000 zzp inkomsten en de ca 68.000 einde tariefschijf om de winst onder de 37,95% te laten vallen. dat jij ook werkzaamheden kun je eventueel afvangen met de meewerkaftrek. Dan wordt die winst nog wat meer gedrukt zonder dat dit bij jou inkomen wordt belast.
kijk bijvoorbeeld eens op https://www.berekenhet.nl/ondernemen/netto-inkomen-zzp-er.html

om de zzp-scenario's door te berekenen. Er staan op die site nog veel meer rekentools waarin je allerlei (proef)berekeningen kan maken.

 

Grootste probleem wat je niet noemt zal vermoedelijk zijn of je wel een B&B met 7 kamers mag runnen in jou gemeente. 7 kamers zo zomaar als een (klein) hotel kunnen worden gezien met allerlei vergunningen en strenge veiligheidsvoorzieningen tot gevolg die voor 2 a 3 kamers in een woonhuis niet gelden.

 

Als je wilt nagaan of je dingen hebt gemist verwijs ik je naar het stappenplan Bed & breakfast starten op het ondernemersplein. Die hebben goed hun best gedaan een redelijk volledige lijst te maken en ook een handvol links naar andere nuttige instanties die informatie of hulp kunnen verstrekken.

https://ondernemersplein.kvk.nl/stappenplan-bed-breakfast-starten/

Link to post
Share on other sites
 • 0

Nog een aanvulling.


Hoe ik op de 70,000 euro per jaar aan omzet kom is. 7 kamers a gemiddeld 70 euro per nacht voor het hele jaar en dan ga ik uit van een bezettingsgraad van 40% voor het hele jaar. In de winter vrijwel niks en in de zomer iets meer. In eerste instantie dacht ik dat het wel redelijk rendable kon zijn aangezien er zoveel mensen een B&B beginnen via airbnb etc.. 

 

Echter nu begrijp ik dat het overgrote deel zn inkomsten niet opgeeft. Dat is iets wat ik natuurlijk niet wil doen met 7 kamers. Echter als ik ongeveer de helft moet aftikken aan de belasting, lijkt het me een omogelijke opgave om nog enigzins  eraan te verdienen.

 

wbt vergunningen dit is geen probleem, het is een redelijke toeristische plek met al een vergunning en ingerichte kamers, er hoeft dus geen investering te doen tot B&B. Het is op dit moment al een lopende B&B.

 

Weet iemand  hoe het zit met de hypotheek op het hele huis kan ik daar belasting technisch iets mee?

Link to post
Share on other sites
 • 0

Niet mijn ding maar BTW hoort inderdaad niet in de berekening thuis, zelfs geen 6%......


BvL Douane Advies - Advies & trainingen Import Export BTW Accijnzen

Link to post
Share on other sites
 • 0

Je wilt dus een huis kopen waarin al een B&B wordt gevoerd. Dan nog zou je kunnen nagaan of jij de vergunningen ook krijgt, die moet je zelf aanvragen. Hypotheekrente kan deels worden toegerekend aan de bedrijfskosten, dan zal bijvoorbeeld een taxatie uit moeten wijzen hoe de verhouding tussen privé en zakelijk gebruik ligt. Airbnb wordt vaak niet als ondernemen gedaan en eigen B&B ook wel als bijverdienste maar in grotere omvang ook als onderneming, dat zijn allemaal zaken die je eerst kunt nagaan en vergelijken. Er komt bij deze omvang van 7 kamers ook wel het nodige kijken: Toeristenbelasting heffen, Legionella beheersen, Brandveiligheid, etc... dus ook die zaken moet je met de huidige eigenaren goed doornemen en voor jezelf op haalbaarheid toetsen.

 

Onderschat het werk niet bij 7 kamers en ga jezelf ook niet rijk rekenen, ga bijvoorbeeld eens uit van een realistischer scenario: 4 kamers die 40 weekends bezet zijn, dus 4 kamers á € 70 x 40 weekends x 2 nachten = hooguit € 22.400,00 (i.p.v. 44.800) en gebruik dat als uitgangspunt of je ermee wilt bijverdienen of daadwerkelijk wilt ondernemen. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)

Wat is de historische en actuele bezettingsgraad?

 

Quote

De B&B is een apart gedeelte in het huis met een eigen ingang.

Opnieuw moet je naar de gemeente voor het bestemmingsplan en de gebouwfunctie's.

 

Wat zou de omzet en de belastingdruk (het rendement) worden bij langdurige verhuur? Dat zou ik als alternatief scenario ook meenemen. Is er per kamer sanitair en een keuken? M.a.w. zijn dit zelfstandige eenheden?

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik denk dat je iets te optimistisch bent in het schatten van de omzet (tenzij er cijfers van de vorige eigenaren bekend zijn?), zoals Hans ook al aangaf.

Daarnaast is het inderdaad de vraag of je nog gezien zal worden als B&B met 7 kamers... dat zou ik even navragen bij je gemeente.

En tegelijkertijd vragen of een vergunning verkrijgen een haalbare zaak is, zou zo maar kunnen dat de gemeente een beleid heeft voor max. aantal slaapplaatsen en dat ze in de gemeente al aan die max zitten.

 

Dan je kosten:

Schoonmaak kosten -> te laag ingeschat, tenzij je zelf ook schoonmaakt

BTW reken je niet in je omzet, dus je spreekt altijd van omzet excl. btw 

Ontbijt kosten -> als je een beetje goed ontbijt wil geven dan ben je daar min. 10% van je kamerprijs aan kwijt. 7€/2 personen is al niet erg ruim

En dan mis ik nog zoveel andere kosten: verzekeringen, bad- en bedlinnen (wasserij of zelf wassen, beide kosten geld), eigen website, advertentiekosten, kosten vervangen bij slijtage (matrassen, kussens, ...),...

 

Kortom, er komt heel wat meer bij kijken. B&B klinkt leuk, maar is hard werken voor erg laag rendement.

Vraag maar eens aan B&B eigenaren die het een paar jaar doen.

 


Als gevestigde of startende horeca ondernemer op zoek naar ondersteuning en/of advies? Bemiddeling bij aan- en verkoop, startersbegeleiding, financiering/herfinanciering, conceptontwikkeling, schuldsanering, advies, coaching, Interim management, ...etc. Stuur me gerust vrijblijvend een pb!

www.HorecaAdviesBureau.nl

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 160 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept