Jump to content
hightech_idealist
Verberg

In WW met KvK-registratie, en subsidie ontvangen.

vraag

 

Al zeer lange tijd (10+ jaar) ben ik als 'uitvinder' van plan om iets met duurzaamheid te doen. apparaten ontwikkelen die energie opwekken.

 

Ik heb begin 2019 naast mijn baan een inschrijving gedaan bij kvk om het iets officieler te maken. Ook een paar workshops gegeven waarmee ik inkomsten (enkele tientjes) maakte. Verder alleen maar kosten. Destijds zag ik dat je als ondernemer minimaal 1225 uur per jaar moet maken om geloofwaardig te zijn dat je echt aan het ondernemen bent. Dat ging, naast mijn 32 urige contract. Echter is mijn contract per december 2019 niet verlengd en belandde ik in de ww. Dat gaf mij de kans om een baan te zoeken die beter past bij mijn idealen of om serieus werk te gaan maken van mijn semi-sluimerende langdurige plannen.

 

Ik vroeg aan de KvK hoe het UWV hiertegen aan zou kijken en zij  zeiden dat als je al meer dan 3 maanden voor het begin van je ww ingeschreven stond, ze wel zouden begrijpen dat mijn eenmanszaak niet een significante bron van inkomsten was.

Ik heb uiteraard het UWV gebeld begin december maar daar wist men nog niks,  er moest nog besloten worden of ik überhaupt voor ww in aanmerking kwam, wat ik raar vond want ik heb gewoon gewerkt en  ww tijd opgebouwd leek me. Dat bleek later ook want ik krijg dus WW.

 

Ik heb dus geen regeling. Ik solliciteer gewoon, zoek verder naar passende baan en ben daarnaast ook bezig met opzetten van eigen bedrijf, in die 1225 uur die er dus minimaal voor staan.

Nu heb ik echter onlangs te horen gekregen dat een ontwikkelsubsidie voor duurzame energie toegekend is aan mijn bedrijf en begint het een beetje ongemakkelijk te voelen.

 

Ik ontvang straks een aardige som subsidie, moet daarvoor ook een urenregistratie bijhouden etc. maar zit tot nu toe ook gewoon nog steeds in de ww. Ik wil geen gedoe en al helemaal geen boete. Ik vind dat ik nu wel tegen het uwv moet gaan zeggen dat ik serieus ga werken aan/in mijn bedrijf. Ik heb gelezen van een half jaar vrijstelling van sollicitatie, tijd die je krijgt om een onderneming op te zetten. Dit is voor mij lang niet genoeg om er al geld uit te krijgen. Ik ga hightech apparaten ontwikkelen en nu ik die subsidie heb kan ik echt stappen gaan zetten maar nog geen geld verdienen. Ik moet uitzoeken hoe het zit met circulariteit, vergunningen, business model, enzovoort enzovoort. Die half jaar regeling van om vanuit ww een bedrijf op te zetten komt op mij -met alle respect- over om je over de streep te trekken voor als je bijvoorbeeld een kapperszaak wil beginnen. Je kunt het (haren knippen) maar zoekt een locatie, schrijft businessplan, sluit lening af en kan beginnen. Het ligt bij mij ietsje moeilijker, ik wil grootschalig energie opwekken op hoogbouw met wind en zon en lokale opslag.

 

Wat is nu een goede stap om te zetten? Een half jaar volgas gaan werken en hopen of financiers na die tijd? Hoe pak ik dit aan?  Wat moet, wat mag en wat kan ik doen? 

 

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Allereerst: welkom op Higherlevel!

  

56 minuten geleden, hightech_idealist zei:

Nu heb ik echter onlangs te horen gekregen dat een ontwikkelsubsidie voor duurzame energie toegekend is aan mijn bedrijf

 

Een subsidie is vaak (mede) bestemd voor loonkosten en dergelijke; om welke subsidie gaat het precies?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Voor zover ik weet wordt de WW uitsluitend gekort op basis van het aantal uren dat je werk boven je vrij te laten uren. Als je dus gewoon hetzelfde aantal uren blijft werken, dan gebeurt er verder niets met (de hoogte van) de WW. Zelfs al verdien je een ton. Als je iets meer uren gaat werken, dan wordt de WW alleen voor die uren gekort op basis van een percentage van het uurloon dat je bij je oude werkgever verdiende, maar dus niet op basis van het (omgerekende) uurloon dat je als ondernemer extra verdient. Die uren worden overigens wel permanent gekort.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Ward,

 

Dank voor je snelle reactie! Het gaat om een MIT haalbaarheidsstudie. Deels van de provincie en deels van het rijk. Ik weet niet precies alle details maar dit is voor zover ik weet de naam en zijn de subsidiënten. 

 

Dit was het onderwerp van de brief

"Verleningsbeschikking in het kader van paragraaf 2 Subsidieregeling MKB Innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015 voor project "circular roof top mill" 

 

en de doelstelling:

"Het doel van het project is het onderzoeken van de technisch, commerciële en financiële haalbaarheid van een innovatieve windturbine die in stedelijk gebied lokaal, decentraal duurzame energie opwekt. "

 

Voor mij is het duidelijk dat hier nog wel een aantal maanden tot een jaar (dat is de looptijd van de subsidie) ontwikkeling, engineering, testen en onderzoek aan gespendeerd kan worden.  

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Rachid,

 

Begrijp ik het goed dat je zegt wat ik aan subsidie binnen krijg niet meetelt als 'inkomsten' omdat ik ze niet in een uren-gerelateerde context ontvang? Of omdat ik ze buiten mijn 32 uren van mijn laatste contract zou incasseren? Dus als ik voor het UWV 32 uur beschikbaar blijf, kan ik in de rest van de tijd doen wat ik wil, en daarbij zoveel geld verdienen op welke manier dan ook? Misschien chargeer ik nu even maar dat maakt het vaak wel duidelijk. 

 

Wat ik wil voorkomen is een boete krijgen. Voor mij begint het nu gewoon serieus te worden en ik zie er ook naar uit om nu van de daken te schreeuwen waar ik mee bezig ben. Tot nu toe bleef het een beetje halfslachtig omdat het ook wel opportuun voelde om tijdens m'n WW periode aan m'n eigen project te werken. Maar dat gaat nu dus veranderen. Ik vind het super spannend, en ga ook wel meer tips en advies vragen op dit interessante platform! 

 

Daarover gesproken: met het oog op het officieel maken, moet ik dan ook de ondernemingsvorm wijzigen? Nu eenmanszaak, maar is een BV dan beter? Ook met het oog op investeerders en aansprakelijkheid waarschijnlijk wel. 

En wanneer ik dat doe, gaat dan de 6 maanden 'vanuit WW je eigen zaak beginnen' van het UWV in, of hoe zit dat dan?

Edited by hightech_idealist
Aanvulling
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
3 uur geleden, hightech_idealist zei:

Begrijp ik het goed dat je zegt wat ik aan subsidie binnen krijg niet meetelt als 'inkomsten' omdat ik ze niet in een uren-gerelateerde context ontvang? Of omdat ik ze buiten mijn 32 uren van mijn laatste contract zou incasseren? Dus als ik voor het UWV 32 uur beschikbaar blijf, kan ik in de rest van de tijd doen wat ik wil, en daarbij zoveel geld verdienen op welke manier dan ook? Misschien chargeer ik nu even maar dat maakt het vaak wel duidelijk. 

 

Begrijpelijk. Het antwoord zit er eigenlijk een beetje tussenin. :) En van een boete is al helemaal geen sprake. De enige 'boete' is dat je WW minder wordt op basis van de uren die je extra gaat werken.

 

Je krijgt de WW op basis van het aantal uren en de inkomsten die je had in loondienst. Als dat 32 uur was, zul je voor 32 uur moeten blijven solliciteren. En de uren die je als zelfstandige al werkte tijdens je loondienst worden vrijgesteld. Laten we zeggen dat dat 8 uur per week was. Dan mag je gewoon 8 uur per week als zelfstandige blijven werken zonder dat dat van je WW wordt afgetrokken. Weet je of je destijds vrijgestelde uren hebt aangevraagd? En of je meer dan die vrijgestelde uren gaat werken als gevolg van de subsidieaanvraag?

 

Als je echter 10 uur per week als zelfstandige gaat werken (terwijl je die 8 uur per week had doorgegeven bij aanvang van de WW), dan worden die 2 extra uren wél voortaan van je WW afgetrokken. Niet je inkomsten uit onderneming worden van de WW afgehaald, maar je krijgt dan simpelweg minder WW naar rato. In dit voorbeeld zou je voortaan 30/32e van je WW ontvangen.

 

Van rechtvorm wijzigingen lijkt me nog geen sprake. Een BV wordt pas interessant als je voldoende loon kunt betalen (20.000 tot 46.000 euro in de beginjaren). En bovendien wordt je dan eigenlijk al meteen geacht full-time aan de slag te zijn. Je WW is dan júist meteen weg. Voor het beperken van de aansprakelijkheid lijkt me eerder een toepasselijke verzekering de eerst aangewezen methode ( Norbert Bakker  is de specialist op dat gebied op dit forum).

Die 'vanuit WW je eigen zaak beginnen' gaat niet automatisch in. Je moet daarvoor echt even door de molen. Je WW-uitkering wordt dan overigens wel 6 maanden wat lager, maar je mag vervolgens zoveel bijverdienen als je wilt, en je mag ook zoveel mogelijk uren werken in je onderneming én je hebt geen solicitatieplicht meer voor die 32 uur. In het slechtste geval kun je volgens mij ook weer terug de WW in na die 6 maanden, maar dan moet je ook je ondernemeing daadwerkelijk helemaal opheffen en uitschrijven. De WW herleeft dan voor zover je nog opgebouwde rechten over hebt.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 22 leden online en 324 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept