loading
Ga naar inhoud
Beginnende ondernemer
Verberg

BTW over derving, eigen gebruik, doneren

vraag

Hallo allemaal,

 

Onlangs ben ik een eigen cateringbedrijf begonnen. Ik probeer zo min mogelijk te verspillen, dus echt alleen in te kopen en te bereiden wat nodig is, maar dit gaat natuurlijk niet voor de volle 100%. Nu heb ik een aantal vragen en ik ben benieuwd of dat iemand hier antwoord op heeft.

Als ik eten (bereid of onbereid) over heb:

- Kan ik het zelf (of met mijn gezin) opeten, in dit geval kan de BTW niet afgetrokken worden, maar hoe zit dat dan met bijvoorbeeld een half pak yoghurt, een halve zak aardappelen oid?;

- Kan ik het weggooien;

- Kan ik het weggeven aan potentiële klanten;

- Kan ik het weggeven aan een liefdadigheidsinstelling.

Ik vraag mij af hoe dat het per bovengenoemd geval zit met de BTW en inkoopkosten.

 

Daarnaast moet ik mijn eigen recepten natuurlijk optimaliseren en dus proeven én laten proeven aan anderen. Hoe zit dit met de BTW en inkoopkosten, als ik zelf een maaltijd eet of als ik iemand anders een maaltijd laat proeven om op die manier tot het juiste recept te komen?

 

Hartelijke groet en alvast dank voor jullie eventuele reactie!

Link naar bericht
Delen op andere sites

6 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

Je betaalt BTW over inkopen en je brengt BTW in rekening over geleverde diensten (en producten) als totaal. Het verschil draag je over aan het rijk. Dat is dus al verdisconteert, tenzij je restproducten verkoopt naar prive.

 

Eventuele fysieke overschotten kun je laten vernietigen, doneren aan de voedselbank of zelf opeten. Als dat laatste op kleine schaal gebeurt, kraait daar geen haan naar.

 

Wat doen restaurants met mee-etend personeel?

 

Is er verschil tussen een papieren realiteit en de praktijk?

 

aangepast door TwaBla

🚂   The return of the comeback🦕  🕰

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

In principe mag je bederfelijke waar gewoon als kosten afboeken en ook de btw aftrekken. Zolang het echt om restanten of overschot gaat zou ik dat ook voor prive zo laten.
Alleen als je echt groente of vlees via de groothandel koopt voor privé omdat het voordeliger of praktischer is dan moet je wel corrigeren.
restanten ook corrigeren is een beetje heiliger dan de paus..

De belastingdienst kijk naar de verhouding afval/derving en omzet. Zolang je daar binnen blijft is er niks aan de hand
Het is dus wel handig om als je veel weggooit even goed te registreren, stel je laat een heel krat vlees naast de koeling staan en je kunt het niet meer gebruiken dan is het goed dat even te registeren bij de afvalkosten van die maand omdat je dan nog eens vlees inkoopt en hoog afval hebt in relatie tot je omzet.
Als je het kan uitleggen is het al snel alsnog akkoord.

 

Bij Catering speelt natuurlijk wel mee dat je vaak specifiek inkoopt en bereidt en na afloop dus vaak over hebt. Maar je rekent de klant wel gewoon de volledige inkoop door.
Dan heb je in principe dus geen extra kosten van afval. En als je dat meeneemt, meegeeft of doneert is dat dus geen aparte kostenpost want de klant heeft er al voor betaald.

  

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Buiten de btw om heb je ook met voorraad te maken. Nu heb ik daar geen verstand van (bestaat dat bij snel veranderlijke waar wel, voorraad?), maar volgens mij is het zo dat voorraad die je onttrekt voor promotie, een bedrijfsmiddel wordt.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

Op 20-7-2020 om 10:03, Beginnende ondernemer zei:

Ik vraag mij af hoe dat het per bovengenoemd geval zit met de BTW en inkoopkosten.

 

In alle gevallen hetzelfde, er is namelijk  niets af te schrijven:

 

Stel, je koopt in voor €27,25 inclusief btw, exclusief btw (want die vorder je terug) dus voor €25,00. Je gaat daar producten van bereiden, totaal verkoop je die voor €81,75 inclusief btw, exclusief btw (want die draag je af) dus voor €75,00.

 

Dan is je inslag 25/75 x 100% = 33,33%. Inslag is dat verhoudingsgetal waar Roel aan refereert. (Als de fiscus dat uit de pas vindt lopen, moet je dat uit kunnen leggen.)

 

Je vindt die inslag te hoog en je merkt dat je door slimmer in te kopen, beter te portioneren en goed op houdbaarheid te letten uit  dezelfde hoeveelheid voorraad producten kunt bereiden en verkopen voor €109,00, oftewel €100,00 exclusief btw (want die draag je af).

 

Dan is je inslag gedaald naar 25/100 x 100% = 25%, oftewel je marge is ruim 8% hoger geworden.

 

Je schrijft dus nooit af, je verbetert efficiency en als je dan nog iets over hebt om lekker van te snoepen, weg te geven of weg te gooien, doe je dat gewoon, zonder af te schrijven, ook zonder de btw terug te willen vorderen over inkoop, want die heb je immers al terug gehad.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 114 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké